Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Resistance band czyli jaką gumę do ćwiczeń wybrać?

guma do ćwiczeń resistance band

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

aames

aames

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 19 postów
  • LokalizacjaDublin

Hej,

Moglibyście mi doradzić gumę o jakim oporze powinienem wybrać?
(http://www.adverts.i...arranty/4970103)

Wybór jest następujący:

Red (Mini) – Resistance Level = 15-25lbs (7-11kg)
Black (Light) – Resistance Level = 25-50lbs (11-22kg)
Purple (Average) – Resistance Level = 50-75lbs (22-34kg)
Green (Heavy) – Resistance Level = 100-120lbs (45-54kg)
Blue (Extra Heavy) – Resistance Level = 120-175lbs (54-79kg)
Orange (Monster) – Resistance Level = 175-230lbs (79-104kg) 

***DIMENSIONS OF BANDS (cms)***
Red - 1.3 x 208 x 0.45
Black - 2.2 x 208 x 0.45
Purple - 3.2 x 208 x 0.45
Green - 4.5 x 208 x 0.45
Blue - 6.4 x 208 x 0.45
Orange - 8.3 x 208 x 0.45

Głównie chciałbym jej używać do pomocy w podciąganiu w ostatnich seriach, albo trudniejszych wariantach. Myślałem o black lub purple z naciskiem na black, tak by support był minimalny. Co sądzicie?

• 0

Łukson

Łukson

Advanced Member

• Bywalec
  • 376 postów

Jeżeli ćwiczę z Thera Band to o kolorze niebieskim ale tylko do rozciągania jest moim zdaniem wystarczająca do większości ćwiczeń i daje fajny opór. Posiadam również czerwony kolor ale wtedy trzeba ją podwójnie złożyć aby poczuć opór. W filmach na YT również ćwiczą przy podciąganiu na drążku z kolorem niebieskim.

• 0

aames

aames

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 19 postów
  • LokalizacjaDublin

Na stronie podają jedynie, że niebieski to opór bardzo mocny, a czerwony średni. Używasz gum do podciągania?

• 0

Łukson

Łukson

Advanced Member

• Bywalec
  • 376 postów

Kilka razy próbowałem, mi osobiście słabo pomagały przy podciąganiu zapewne poniekąd przez zbędne kilogramy. TB tak drogo nie kosztuje chyba 15 zł, możesz spróbować jeżeli nie podpasuje zawsze przyda się do rozciągania. Dlatego zamiast gum zacząłem wykonywać Australian pull up lub inverted raw z ręcznikiem bo również podciąganie sprawiało mi problem.

• 0

aames

aames

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 19 postów
  • LokalizacjaDublin

Wiesz co, ja obecnie potrafię się kilka razy podciągnąć, ale jak mam 5 serii to pomimo tego, że w pierwszej udaje mi się dojść do 6-7 to w ostatniej robię zaledwie 2 powtórzenia. Właśnie do tych ostatnich powtórzeń chciałbym użyć gum.

• 0

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów
nie warto do takich rzeczy uzywac gum, lepiej skonczyc na tych dwoch powtorzeniach albo dokonczyc negatywami.
  • 0

66668745.png

aames

aames

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 19 postów
  • LokalizacjaDublin

A mógłbyś podać na to jakieś argumenty?
Nie neguję, że masz rację, po prostu chciałbym się dowiedzieć czemu w tym momencie gumy nie są najlepszym rozwiązaniem.

• 0

Łukson

Łukson

Advanced Member

• Bywalec
  • 376 postów

Tutaj natomiast fajny pomysł również z wykorzystaniem ekspandera.

• 0

Powadzi

Powadzi

Wymówki domeną ludzi słabych

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
W treningu sily doklada sie ciezar, a zmiejsza powtorzenia. Nie odwrotnie.

Chyba, ze celem jest wytrzymalosc. Wtedy kosztem obciazenia, zwiekszasz liczbe powtorzen.

Skoro brakuje Ci sil w 5 serii to nie wytrzymalosc kuleje, a sila.
A zasada jest prosta. Najpierw sila, a pozniej na jej podstawie wytrzymalosc.

Gumy sa dobre jesli nie mozesz wykonac ani jednego poprawnego powtorzenia lub na dobicie miesni, jesli chcesz zatrzymac ich rozwoj, w sensie wielkosci.

Edit. Sory seth za wcinanie sie :)
Wysłane za pomocą TapaTalk
  • 2

Piękno i siła, a nie pompa i masa

aames

aames

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 19 postów
  • LokalizacjaDublin

Dzięki. Rzeczowo i na temat.
Wcinaj się do woli :) Dla mnie taka wiedza to istota tego forum.

• 0

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Ciesze sie, ze komus sie przydaje to co pisze. Nie mniej jednak po napisaniu odpowiedzi na pytanie niezadane mi glupio sie poczulem, niczym wscibski sasiad, ktory wszedzie wetknie swoje 3grosze :)

• 0

cosinus93

cosinus93

Advanced Member

• Użytkownik
  • 67 postów
  • LokalizacjaPruszków

W treningu sily doklada sie ciezar, a zmiejsza powtorzenia. Nie odwrotnie.

Chyba, ze celem jest wytrzymalosc. Wtedy kosztem obciazenia, zwiekszasz liczbe powtorzen.

Skoro brakuje Ci sil w 5 serii to nie wytrzymalosc kuleje, a sila.
A zasada jest prosta. Najpierw sila, a pozniej na jej podstawie wytrzymalosc.

Gumy sa dobre jesli nie mozesz wykonac ani jednego poprawnego powtorzenia lub na dobicie miesni, jesli chcesz zatrzymac ich rozwoj, w sensie wielkosci.

Edit. Sory seth za wcinanie sie :)

Jeśli można sie dołaczyć do rozmowy bo właśnie zamówiłem gumę i chciałbym ją włączyć do nowego planu treningowego jak skończę obecny, cel: siła funkcjonalna. Rozumiem że samo ćwiczenie na gumie jest odwrotnością treningu siłowego, ale interesują mnie aspekty treningu w które można smiało włączyć gumę nie hamując progresu siłowego, oczywiście tak jak napisałeś ćwiczenia w których 1powtórzenie poprawne technicznie jest wyzwaniem i głownie do tego chciałbym wykorzystać gumę ale interesują mnie również inne aspekty: na przykład trudniejsze wersje ćwiczeń w których (szczególnie na początku) chciałbym dobrze ogarnać technike ruchu i przykładowo dopomóc sobie w pierwszych tygodniach gumą, zdaję sobie sprawę że kosztem progressu siłowego ale technika przede wszystkim, a potem stopniowo już bez gumy, czy to zły pomysł i np dane ćwiczenie z gumą oraz bez wymaga zupełnie innego ruchu? Oraz intryguje mnie kwestia smarowania gwintów jezeli np zatrzymalismy sie na 8-10 powtorzeniach i normalne smarowanie robilibysmy po 3-4 powtorzenia max a z guma wykonamy maksymalnie 12powtorzen to czy jest sens robic smarowanie gwintow za pomoca gumy (dzieki temu robic po 4-5 powtorzen) i jaki  mialoby to wplyw na uklad nerwowy, czy znowu np z guma i bez to inne rodzaje ruchow i to nie ma sensu?

Interesuje mnie Twoja opinia na ten temat, ale pytam z czystej ciekawosci bo nie wiem jak pewne rzeczy zinterpretowac, tak jak mowilem glownie gumy bede uzywal do cwiczen w ktorych nie jestem w stanie zrobic ani jednego poprawnego powtorzenia ale pozostale aspekty i jej wplyw na trening rowniez mnie mocno interesuja ;)

• 0

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
O smarowaniu pisalismy juz. Nie polecam.

Tak jak napisalem powyzej guma jest dobra na dobicie miesni, jesli nie interesuje Cie zbytni rozwoj strukturalny. Robienie 12 powtorzen z guma jest bez sensu, poniewaz ksztaltyje wytrzymalosc w obrebie ciezaru pomniejszonego o rozciagniecie gumy. 100 podciagniec z guma nie przeklada sie wprostproporcjonalnie na zwiekszenie sily.

Gdyby tak bylo, to trojboisci zamiast trenowac z maksymalnymi ciezarami, robiliby 40 powtorzen z duzo lzejszym ciezarem.

Ja bym nie szukal rozwiazania w gumie przy trudniejszych elementach, poniewaz wtedy od razu zaczynasz od pelnej struktury ruchu lecz z mniejszym obciazeniem. Np planche pewnie zaczalbys od prostych nog podwieszonych na gumie, ktora utrzymuje je.

Progresje musza byc wykonane od poczatku do konca prawidlowo.

Gumy dodaj jako np wymachy ramion, sciagniecia, rozpiecia itd. Ja tak robie na ekspanderze :)

• 1

cosinus93

cosinus93

Advanced Member

• Użytkownik
  • 67 postów
  • LokalizacjaPruszków

Dzieki wielkie za odpowiedz, podejrzewałem że niestety nie ma dróg na skróty ale wiedzieć a usłyszeć od kogoś innego jeszcze poparte solidną dawką argumentów to dwie rózne sprawy ;) 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych