Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu wody?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

phillix

phillix

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 213 postów

Siemanes!

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu wody do picia codziennie i na trening?

Patrzeć tylko na ilość kationów wapniowych i magnezowych?

W niektórych wodach wapnia jest 2x więcej niż magnezu, a w niektórych odwrotnie.

Kation sodowy - jedna woda ma 5 mg/l, a druga aż 180 mg/l, która lepsza?

Podobno nie powinno się pić więcej niż 2 litry wody wysokomineralizowanej.

Kupiłem ostatnio wodę MAGNESIA 1,5L za 1,50zł i czuć, że jest trochę słodka - Magnez 179 mg, Wapń 35 mg, sód 5 mg.

Carrefourowska naturalna mineralna wysokomineralizowana za chyba mniej niż 1 zł ma smak jakbyśmy połączyli kranówkę z wodą przygotowaną, czyli nie za fajna. Skład dziwny w porównaniu do poprzedniej wody - Magnez 90 mg, wapń 136 mg, sód 180 mg.

Czekam na Wasze opinie.

• 0

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów
Wejdź na tvn player, jest odcinek "wiem co jem" na temat wody.
  • 0

66668745.png

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

obejrzyj to:

• 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

phillix

phillix

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 213 postów

Hannibal, właśnie po tym filmiku zacząłem się trochę interesować wodą. Niestety autor nic nie wspomniał o kationach sodu dlatego pytam.

• 0

Wyrwi

Wyrwi

B the GB

• Zasłużony
  • 489 postów
  • LokalizacjaLubelskie

Ja od dziecka piję wodę z kranu nieprzegotowaną lub nawet z przydomowej studni głębinowej i nie narzekam na zdrowie.Woda nisko-sodowa jest ponoć dobra dla osób z chorobami serca itp.

• 0

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów

Aktualnie przepisy dot. wody z kranu są bardziej wymagające niż te, które dotyczą wody mineralnej. Często nawet kranówa jest bogatsza w minerały, niż woda ze sklepu.

• 1

66668745.png

student87

student87

Advanced Member

• Bywalec
  • 384 postów
  • LokalizacjaPodkarpacie

Najlepiej często zmieniać wode.

• 0

I want represent an idea, I want represent possibilities

Ghost W

Ghost W

Advanced Member

• Bywalec
  • 255 postów

W krajach północnych, gdzie woda jest bardzo czysta ludzie często mają problemy z sercem. Natomiast, np na Węgrzech jest zupełnie odwrotnie (pod obydwoma względami).

• 1

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Ja od dziecka piję wodę z kranu nieprzegotowaną lub nawet z przydomowej studni głębinowej i nie narzekam na zdrowie.Woda nisko-sodowa jest ponoć dobra dla osób z chorobami serca itp.

a nie powinieneś, lepiej kupić dzbanek brita i filtrować w nim wodę

Hannibal, właśnie po tym filmiku zacząłem się trochę interesować wodą. Niestety autor nic nie wspomniał o kationach sodu dlatego pytam.

jeśli sód = sól to można na 1,5l wody kranowej dodać szczyptę soli himalajskiej bądź morskiej, z tą morską jest taki problem, że strach o zanieczyszczenia wód po wybuchu w Fukoshimie

możesz mu pw napisać na temat wody, szybko odpisuje ;p

obejrzyj to:

• 2

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Wyrwi

Wyrwi

B the GB

• Zasłużony
  • 489 postów
  • LokalizacjaLubelskie

a nie powinieneś, lepiej kupić dzbanek brita i filtrować w nim wodę

??

Po co mam filtrować wodę skoro została ona już wcześniej przefiltrowana przez filtry w wodociągu miejskim. Woda ze studni może nie jest aż tak czysta, ale może to i lepiej, od tego mam nerki żeby filtrowały :D Zauważ że spożycie idealnie oczyszczonej wody destylowanej odwadnia i wypłukuję sole mineralne . Wniosek nasuwa się sam, trzeba dodawać czegoś do wody żeby ta lepiej spełniała swoją funkcję i jak najdłużej utrzymywała się w organizmie.

• 0

FullyRawJustina

FullyRawJustina

Advanced Member

• Użytkownik
  • 82 postów

Tak może lekko ominę sedno tematu, ale ja na przykład korzystam z metody Tombaka i robię sobie strukturowaną wodę. Czyli wlewam wodę do jakiegoś pojemnika i wkładam to do zamrażarki na ok 4 h. Potem przebijam ten lód i zlewam tą wodę. Taka woda jest ponoć taka sama w strukturze jak ta znajdująca się w komórkach naszego ciała. I podobno te zanieczyszczenia wody zostają właśnie w tym lodzie.

Wiem, że wody tej do picia nie powinno się gotować, gdyż staje się ona "martwa", jest pozbawiona tlenu i zmienia się jej struktura. Struktura jest też ważna, gdyż jak udowodnił pewien japoński naukowiec Mosaru Emoto woda reaguje na nasze słowa, muzykę i emocje!

Rok temu zakupiłam też jonizator do wody i także z niego korzystam. Polecam bardzo, jonizator ma takie 2 blaszki, dzięki którym możemy zrobić sobie odpowiednią wodę. Jest także świetna w użytku zewnętrznym.
Resztą jak ktoś ma ochotę poczytać sobie trochę moich amatorskich wypocin na temat jonizowanej wody i eksperymentu Emota to zapraszam : http://rewolucjaziel...owana-woda.html

• 2

Glowa

Glowa

Mój czas jeszcze nadejdzie

• Bywalec

• 282 postów
  • LokalizacjaOława/Wrocław/Dziwnówek

Wiem, że wody tej do picia nie powinno się gotować, gdyż staje się ona "martwa", jest pozbawiona tlenu i zmienia się jej struktura. Struktura jest też ważna, gdyż jak udowodnił pewien japoński naukowiec Mosaru Emoto woda reaguje na nasze słowa, muzykę i emocje!

Dzięki za info, nie wiedziałem o tym. Orientujesz się jaką muzykę lubi woda? Morskie opowieści mogą być?

• 1
Skazany na trening od 10.2012

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Dzięki za info, nie wiedziałem o tym. Orientujesz się jaką muzykę lubi woda? Morskie opowieści mogą być?

woda ma pamięć, żebyś pooglądał, też byś wiedział

Tak może lekko ominę sedno tematu, ale ja na przykład korzystam z metody Tombaka i robię sobie strukturowaną wodę. Czyli wlewam wodę do jakiegoś pojemnika i wkładam to do zamrażarki na ok 4 h. Potem przebijam ten lód i zlewam tą wodę. Taka woda jest ponoć taka sama w strukturze jak ta znajdująca się w komórkach naszego ciała. I podobno te zanieczyszczenia wody zostają właśnie w tym lodzie.

Rok temu zakupiłam też jonizator do wody i także z niego korzystam. Polecam bardzo, jonizator ma takie 2 blaszki, dzięki którym możemy zrobić sobie odpowiednią wodę. Jest także świetna w użytku zewnętrznym.
Resztą jak ktoś ma ochotę poczytać sobie trochę moich amatorskich wypocin na temat jonizowanej wody i eksperymentu Emota to zapraszam : http://rewolucjaziel...owana-woda.html

ile wody zamrażasz, ja wczoraj wsadziłem 1 litr wody, i dzisiaj pewnie będzie gotowa, 1 litr wody długo zamraża się

a nie mam wiele miejsca w zamrażalce

• 2

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

jeszcze coś ciekawego, też wspomina o wodzie:

• 1

Wyrwi

Wyrwi

B the GB

• Zasłużony
  • 489 postów
  • LokalizacjaLubelskie

Woda to największy z cudów świata.

• 0

FullyRawJustina

FullyRawJustina

Advanced Member

• Użytkownik
  • 82 postów

Hannibal ja mam taki plastikowy pojemnik ala dzbanek 1,8 litra. A wodę to wsadź do zamrażarki na jakieś 4 godzinki. Na noc lepiej nie zostawiaj, bo Ci cała zamarznie :P Na powierzchni tworzy się taka warstwa lodu i ja w tej warstwie lodu robię taki otworek i zlewam niezamrożoną wodę.

Głowa - chyba jakąś łagodną, słyszałam, że przy Mozarcie się ładne kryształy robią i przy J.S. Bachu - więc chyba lubi klasyczną muzykę. No i wszelkie słowa typu dziękuję, kocham cię, wdzięczność. Także jakieś symboliczne znaki, modlitwy...  Na pewno nie lubuje heavymetalowej muzy, muzyki gdzie występują jakieś obraźliwe słowa, wściekłości, stresu, telewizji, mikrofalówek (zresztą ogólnie nie powinno się jej używać)... Tak jak napisał Hannibal woda ma pamięć.

W sumie to nie odnosi się tylko do wody, a także do jedzenia. Ten sam naukowiec robił także eksperyment z ryżem. Wsadził on ugotowany ryż do dwóch różnych słoików i na jednym z nich napisał " I love you", a na drugim "I hate you". Cała akcja polegała na tym, że każdy kto przechodził obok pojemników z ryżem wymawiał do niego słowa widniejące na słoju. Po 30 dniach ryż z napisem "i love you" ledwie zmienił kolor, zaś ryż z napisem "i have you" zgnił i spleśniał ...

• 1

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Hannibal ja mam taki plastikowy pojemnik ala dzbanek 1,8 litra. A wodę to wsadź do zamrażarki na jakieś 4 godzinki. Na noc lepiej nie zostawiaj, bo Ci cała zamarznie :P Na powierzchni tworzy się taka warstwa lodu i ja w tej warstwie lodu robię taki otworek i zlewam niezamrożoną wodę.

dzięki, dzisiaj przed południem wyciągnąłem, była oczywiście cała zamarznięta, myślałem,że trzeba całą zamrozić, a jednak nie

tak jak napisałaś, na 4godz,potem przebić tą cieniutką warstwę lodu i zlać do np butelki, dodać cytryny + soli morskiej i jazda :)

• 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów

Taak, woda ma pamięć, homeopatia i te sprawy. Serio? Ale, że jaka struktura wody i jakie zanieczyszczenia?

• 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych