Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Street Workout czy skazany na trening

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

Piotrxx95

Piotrxx95

Member

• Użytkownik
  • 17 postów

Czesc od jakiegos czasu cwicze wedlug skazanego

Na dzien dzisiejszy

pomki-nierowne(skonczylem bede probowal pólpomku)

podciaganie-nierowne(6-7 podciagniec w seri)

Brzuch-nie korzystam tu ze skazanego

Nogi-(po skonczeniu kroku 6 przezucilem sie na nagiego wojownika)

mostek-(kork 4)

Stanie na rekach (30 sec stania i 2-3 polpomki)

Zastanawiam sie przez caly czas by nie zaczac trenowac w ten sposob(jeden przyklad)

Jest w tym treningu o wiele wiecej cwiczen.Ogladajac myslee ze taki trening duzo wiecej da (sila sprawnosc)

Jakie jest wasze zdanie? Trzymac sie poki co skazanego czy sprobowac cwiczyc tak jak na filimie(nie doslownie tak samo ulozylm bym wtedy nowy plan dalbym do ocenu w dziale street workout)?

Ps. Jaka powina byc moja waga jesli mam 178cm wszrostu i 18lat?

• 0

Piotrxx95

Piotrxx95

Member

• Użytkownik
  • 17 postów

NIkt mi nie pomoze podjac decyzij?

• 0

konto zlikwidowane

konto zlikwidowane

Advanced Member

• Użytkownik
  • 119 postów
Jak bym był na twoim miejscu to ostatnią rzeczą jaką bym robił to właśnie skazany. Pròbował bym czegoś innego ale nie skazany. Czyli street workout albo jeszcze lepiej gimnastyka. Waga powinna być taka abyś dobrze się czuł nie ważne czy to będzie 40 czy 140 kg.
  • 0

goral1001

goral1001

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 85 postów

Wszystko zależy od tego co chcesz tymi treningami osiągnąć. Jesli chcesz robić myki jak ci ze street to ćwicz jak oni, jak chcesz mieć max czystej siły to tylko gimnastyka i wskazówki z nagiego. Osobiście kiedyś robiłem sporo różnych ćwiczeń bo wydawało mi się, że im więcej tym lepiej. Aktualnie wyluzowałem i robie codziennie 4 obwony po 3,4 najtrudniejsze ćwiczenia i nie narzekam na spadki w innych ćwiczeniach:) siła!

• 0

Frost

Frost

Advanced Member

• Użytkownik
  • 53 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Behemot, dlaczego tak odradzasz "Skazanego"?

• 0

konto zlikwidowane

konto zlikwidowane

Advanced Member

• Użytkownik
  • 119 postów
Głównie względu na progresje oraz brak wielu wartościowych ćwiczeń choćby pozycji statycznych podciągania się w pozycji L, dipy różne pokonywania dystansu na drążku ( takie chodzenie sobie. Pracują same ręce). Treningi street workoutu czy gimnastyki o wiele lepiej rozwiną niż skazany. I jeżeli bym np nie miał sandbaga ani hantli to poszedł bym w tym kierunku. Efekty są pewne to jest taki freestyle treningowy. Jak już wybierać to ten system treningowy który daje największe te efekty. I przede wszystkim brak w nim monotonii. Jeśli chodzi o gimnastyków to są oni najbardziej zaawansowanymi kalistenikami. Wade chciał sprowadzić kalistenikę do 6 ćwiczeń a to jednak nie wyszło na dobre. Bo kalistenika to duuużo więcej.
  • 0

Szpanerski Nick

Szpanerski Nick

Advanced Member

• Użytkownik
  • 92 postów

Tak, bo ćwicząc wg skazanego nie zrobisz siły!

Jeśli chcesz robić takie ewolucje żeby dziewczynom robiło sie mokro w gaciach na ich widok to ćwicz jak Bar Brothers (chociaż widziałem duuużo więcej duuużo lepszych gości) a jeśli chcesz jednym hitem powalić jakiegoś byczka który nie domyśla się ile siły tkwi w twoich nienazbyt nabrzmiałych aczkolwiek twardych jak stal mięśniach to wal wg Nagiego Wojownika xd

• 0

Piotrxx95

Piotrxx95

Member

• Użytkownik
  • 17 postów

Zostane moze jeszcze przez rok przy skazanym by wyrobic sobie wieksza sile i wytrzymalosc do robienia wiekszej ilosci cwiczen w street work out.

Musze znalesc sobie miejsce gdzie moglbym wykonywac te cwiczenia, ulozyc sobie nowy plan,znajac zycie w moim przypadku to troche podtrwa.

A tak pozatym czy oplaca sie zrobic cos takiego by dodac do jedzenia duzo wegli w tym przypadku chodzi mi o makaron kasza itp zeby przytc?Pytam dlatego bo w przyszlosci zalezy mi na rzezbie a wiem ze takie jedzenie zaleje mnie troche

• 0

beFit

beFit

Brak

• Użytkownik
  • 3 postów

Głównie względu na progresje oraz brak wielu wartościowych ćwiczeń choćby pozycji statycznych podciągania się w pozycji L, dipy różne pokonywania dystansu na drążku ( takie chodzenie sobie. Pracują same ręce).  Wade chciał sprowadzić kalistenikę do 6 ćwiczeń a to jednak nie wyszło na dobre. Bo kalistenika to duuużo więcej.

Podciągnięcia się w pozycji L. Skazany obejmuje to i to, dlaczego? Bo w treningu skazanego są podciągnięcia i wznosy nóg. Jak dojdziesz daleko w skazanym to zrobienie podciągniecią w pozycji L będzie błachostką. Te 6 ćwiczeń pozwoli wykonać Ci dowolną figurę jaką cechuje się street workout np back lever zrobisz dzięki mostkom. Front lever dzięki podciągani i wznosom nóg. Ktoś pisał na jakimś forum, że po roku skazanego robił sobie te figury bez problemu

• 2

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów

To wszystko to uboga wersja gimnastyki. Najlepiej czerpać wiedzę od gimnastyków, którzy w tym sporcie się rozwinęli o wiele dalej, niż to co przedstawiają nam mistrzowie SW

• 0

66668745.png

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 348 postów
  • LokalizacjaKraków

skazany to taka podstawa do dalszego rozwoju, zarówno gimnastycznego jak i sw (to wszystko się zazębia) i tworzy jedną całość - na ulicznym placu możesz przecież zamiast dziwacznych tricków robić podstawowe ewolucje dymaniczne i statyczne na drążku, poręczach i ziemi - tak zamo jak na sali gimnastycznej.

skazany fajnie rozwija siłę w ogólnym zakresie ale jest słabo rozpisany jak dla mnie.

• 0

...

pałek

pałek

Ból jest tymczasowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Ćwicz to co oni spróbuj przynajmniej niektóre są ciężkie ale z czasem zrobisz każde, a wtedy zobaczysz jaką oni siłą dysponują bo skazany to kompletna pomyłka.

• 0

Wino

Wino

Lecimy tutaj

• Bywalec
  • 268 postów

Skazany jak dla mnie jest najlepiej rozpisanym takim planem, jaki widziałem. Polecam ogólnie.

Nie zmienia to faktu, że ofkz lepiej jest ćwiczyć pod opieką instruktora gimnastyki, niż jednym, nie dostosowanym pod siebie ani do swoich potrzeb planem z książki.

• 1

pl.pokerstrategy.com/#uGUYWV - dobre miejsce na naukę gry w pokera, z tego linka najlepsze bonusy!

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 348 postów
  • LokalizacjaKraków

po pierwsze to większość z nas nie jest zawodowymi gimnastykami więc trudno mówić o sali gim. i trenerach :P

sami kupujemy drążki i kółka i instalujemy w domu

skazany to nic innego jak gimnastyka - kilka jej podstawowych aspektów, rozwijających całe ciało, które moga stanowić wstęp do trudniejszego treningu

• 0

...

pullupskiller

pullupskiller

Brak

• Użytkownik
  • 7 postów

Ludzie skoro Skazany według was to pomyłka, to niby dlaczego Tsatsouline i BarBrothers osobiście chwalą to książkę. Myśleliście już o tym?

• 0

Ghost W

Ghost W

Advanced Member

• Bywalec
  • 255 postów

Co do skazenego to polecam przeczytać obie części książki- jest tam dużo cennych informacji i wskazówek. 

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Ludzie skoro Skazany według was to pomyłka, to niby dlaczego Tsatsouline i BarBrothers osobiście chwalą to książkę. Myśleliście już o tym?

a kto napisał skazany na trening, jak nie sam Tsatsouline, myślałeś już nad tym ? :P

• 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

szymonzleszna

szymonzleszna

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 postów
  • LokalizacjaLeszno

Skazany jest bardzo prosty w obsłudze i świetny na start, ale monotonia zabija... Uważam, że warto Go [Skazanego...] stosować jako "kręgosłup treningowy", robiąc przy tym parę dodatkowych rzeczy, takich jak np. chłopaki w parkach na drążkach... Moim zdaniem należy pamiętać, że Skazany... jest treningiem co najwyżej o średniej intensywności, a zatem można spokojnie dorzucić trochę efektów specjalnych, tzn. SW, sztuki walki, bieganie..... Nie dość, że ćwiczysz to jeszcze chce ci się dalej ćwiczyć...

• 0

www.kalistenika.pl KALISTENIKA_BANER.jpg

AndrzejD74

AndrzejD74

Member

• Użytkownik
  • 23 postów
  • LokalizacjaWrocław/ Kamieniec Wrocławski

Gimnastyka akrobatyczna to piękny i wspaniały sport. Bez wątpienia najlepsi gimnastycy to królowie kalisteniki.

Ale...jest to dyscyplina która mocno eksploatuje ciało i naraża na liczne, poważne kontuzje. Wg. mojej wiedzy i oceny w tym sporcie jak ktoś kończy karierę, to z poważnym urazem i rezygnuje prawie całkowicie z ćwiczeń z masą własnego ciała. Można tu przytoczyć naszego mistrza Leszka Blanika. Jest młodszy ode mnie kilka lat. Ja dopiero rozpocząłem swoją przygodę,  zabawę z ćwiczeniami kalistenicznymi, i się cieszę z ciągłych postępów i rozwoju mojego ciała, budowanego można by powiedzieć od zera. Obserwuję na własnym organizmie jak ze zgrzybiałego, skręconego, zesztywniałego kręgosłupa można zrobić silny i elastyczny mechanizm -  dzięki wskazówkom ze skazanego.

A nasz mistrz ogląda swoje medale i zapomniał już pewnie jak smakuje wysiłek fizyczny. Oficjalnie zakończył karierę w wieku 33lat.

http://sport.fakt.pl...ly,76938,1.html

Już niedługo to on będzie marzył aby mieć moją sprawność i sylwetkę  :).

Mój kolega trenował gimnastykę akrobatyczną przez kilka lat i również nabawił się poważnego urazu ścięgna Achillesa, jak nasz mistrz.

Workout rozumiany jako dynamiczne ewolucje na drążkach, to na pewno nie droga po zdrowie. To tylko szpan i droga do sporych urazów. Choć nie przeczę, miło się to ogląda.

W skazanym autor promuje przede wszystkim wykonywanie ćwiczeń w wolnym tempie. Dlatego jeśli workout, to w wykonaniu Denisa Minina.

• 0

Kalistenika to przede wszystkim kawał zdrowia i good fun :).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych