Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Plac do treningu na ogródku

• Please log in to reply
14 replies to this topic

qwsdm

qwsdm

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 416 posts

Witam

Mam zamiar zbudować mini plac na ogórdku , zawieradzi bedzie tylko poręcze i drążek ,i mam pytanie jakie polecacie rury stalowe do tego , bo całoś ma być tylko z rurek stalowych? i mniej wiecej ile to może kosztować?

• 1

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1,055 posts

Słupki możesz zrobić z drewnianych belek, rurki weź jakieś nierdzewne, najlepiej ocynkowane, aczkolwiek nie wiem jak z ceną, jednak całość nie powinna być specjalnie droga.

• 0

66668745.png

qwsdm

qwsdm

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 416 posts

A co do grubości to ile polecasz?

• 0

Spartanin

Spartanin

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 4 posts

Ja słupki przy drążku mam 10x10cm, a przy poręczach chyba 9x7cm. Rury to fi40 ocynkowane grubość ścianki chyba z 4mm ale mogę się mylić bo nie pamiętam dokładnie

• 0

Seev

Seev

Member

• Użytkownik
  • 21 posts

Pociągnę ten temat dalej żeby nie zakładać nowego.

Za kilka dni zaczynam budować coś Takiego - tyle że wszystko z rur  i mam pytanie co do wysokości drążków.

Budować pod siebie.. czy są jakieś standardowe wysokości / szerokości których warto się trzymać ? 

W sumie przybliżone wymiary w filmie są.. ale jeszcze wole dopytać - może ktoś z Was zwróci uwagę na jakieś niuanse które warto przerobić/ zmienić / dołożyć/ usunąć :)

• 0

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,348 posts
  • LokalizacjaKraków

zrób sobie dwie wysokości: jedna na lekki podskok i jakaś niższa - tu już sobie musisz wykminić sam

raczej rób pod siebie bo ty będziesz tam ćwiczył

• 0

...

Powadzi

Powadzi

Wymówki domeną ludzi słabych

• Administrator

• 2,335 posts
  • LokalizacjaGorzów Wlkp

Poręcze do dipów muszą być idealne dla Ciebie. Nie sugeruj się wymiarami z filmiku. Rozstaw musi być dla Twoich barków dostosowany, aby dipy nie sprawiały trudności z powodu zbyt szerokiego rozstawu.

Tak samo jak wysokość poręczy (tej najwyższej). Ja mam 187, więc zrobiłbym na bank wyższe niż osoba z 165 :)

• 0

Piękno i siła, a nie pompa i masa

Wyrwi

Wyrwi

B the GB

• Zasłużony
  • 489 posts
  • LokalizacjaLubelskie

Najlepiej zrób drążek na wysokość 3m i szerokość 2m  i jakąś drabinkę do tego. Daje Ci to w przyszłości możliwość ewentualnego montażu kółek gimnastycznych na drążku :P

oraz będziesz miał przy okazji drabinkę żeby robić na niej wznosy nóg,oraz inne fajne ćwiczenia.

• 0

Seev

Seev

Member

• Użytkownik
  • 21 posts

OK. O to mi chodziło. Wielkie dzięki.

• 0

Seev

Seev

Member

• Użytkownik
  • 21 posts

....Za kilka dni zaczynam budować coś Takiego - tyle że wszystko z rur .....

Minęło trochę więcej niż kilka  dni.... ale ważne że jest  :)

Olałem wymiarowanie itp.. pełna improwizacja, mierzyłem pod siebie na bieżąco. Trochę mnie ograniczały wymiary działki.. tzn poręcze do Dipów chciałem rozszerzane na końcach ale nie było miejsca.

Placyk powstał z rur które były przygotowane do wywiezienia na złom, więc trochę prostowania i przebierania było, przy okazji znalazł się pręt więc zrobiłem i kółka  - o kółkach tanim kosztem trochę dalej.

Mały kosztorys:

20 szt elektrod -  25 zł

6 worków zaprawy betonowej -  48

Puszka farby - 25zł

Wyszło mi coś takiego....

6d4241f5da8e770bm.jpg

592e4989d35c8a16m.jpg

Kółka zrobiłem z pręta 10mm który pospawałem i owinąłem linką z marketu. Linkę owijałem i przyklejałem na bieżąco klejem "temperaturowym" czy jak to się nazywa :)

Swoje zadanie spełniają.. choć na kólka to na razie jestem za cienki.. ale pomocnicze ćwiczenia spokojnie można robić..

Rozglądam się jeszcze za jakąś taśmą/plecionką bo ta lina na której kółka w tej chwili wiszą to oczywiście "rysunek poglądowy".. więc proszę się nie brechtać   ;)

Koszt kółek około 20zł

5fddddf9a101e7dcm.jpg

21b5925ab296f4c8m.jpg

df54a5d9a70168fam.jpg

Jeśli o mnie chodzi to 100 % satysfakcji... ale najważniejsze że już nie będzie wymówek że nie ma gdzie/ na czym ćwiczyć ;)

• 8

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,348 posts
  • LokalizacjaKraków

co do konstrukcji z rurek to szacun - masz wszystko co potrzeba

co do kółek to się nie wypowiadam

• 0

...

Cytrus

Cytrus

Member

• Użytkownik
  • 29 posts
  • LokalizacjaOkolice Wrocławia

No, kurcze, ładnie to wygląda. Chociaż z drugiej strony bałbym się trochę o stabilność i wytrzymałość konstrukcji, ale może to przyzwyczajenie do żelastwa.

Gratuluję i szacuun

• 0

Seev

Seev

Member

• Użytkownik
  • 21 posts

Dzięki za miłe słowo.

Struc - no  kółka wyszły solidne :) tego jestem pewien nic się nie ugina, w dłoni leżą dobrze. Co do wymiarów to robiłem do połowy przedramienia (w chwycie) wyszło mi 27 cm (wym zewnętrzny)  - jak się mają do "oryginalnych" tego niestety nie wiem bo nie mam odniesienia. Podejrzewam że pewnie trochę im brakuje - gimnastyka sportowa tradycje ma spore - więc i kółka pewnie przemyślane. Jednak na początek będą.

Cytrus  -  o stabilność się nie boję - zabetonowałem to na 80 cm, co do spawów to też OK.. bo spoiny nie żałowałem i pod okiem spawacza to robiłem.

• 0

Powadzi

Powadzi

Wymówki domeną ludzi słabych

• Administrator

• 2,335 posts
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Moge zamieszkac w namiocie na tej dzialce? :)

Bomba po prostu!!

Wysłane za pomocą TapaTalk
  • 0

Piękno i siła, a nie pompa i masa

Wyrwi

Wyrwi

B the GB

• Zasłużony
  • 489 posts
  • LokalizacjaLubelskie

Świetna robota :D  ciekaw jestem jak sprawdza się Twój patent na kółka gimnastyczne...

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users