Tym bardziej mnie to dziwi bardzo :/
Gdyby to była jedna osoba to można by wytłumaczyć jakąś chorobą, tragedią coś...ale kilkoro to już ciężko
Nasze strony:
Tym bardziej mnie to dziwi bardzo :/
Gdyby to była jedna osoba to można by wytłumaczyć jakąś chorobą, tragedią coś...ale kilkoro to już ciężko
tak samo nie pozostawili nikomu zbyt dużych uprawnień tak jak pisałem wcześniej.
Może i Ja dodam swoje trzy grosze ![]()
Większość użytkowników na pewno zauważa, że forum zamiera... pomału, powoli ale jednak, co nie jest jak sądzę dla nikogo miłą wiadomością. Mimo, że sam nie jestem tu zbyt długo, to po prostu to widać, a szkoda bo wiedzy troszkę tu jest, dość cennej jak dla Mnie.
To, że powstają inne fora wywołuje u Mnie troszkę mieszane uczucia. Z jednej strony się cieszę, coraz więcej ludzi traktuje Te formy gimnastyki jako pasje. Minusem jak dla Mnie jest to, że wymusza to śledzenie kilku forów... Wiele dyskusji, artykułów i innych pojawia się w różnych miejscach... I wiem, że wiedzy szuka się u różnych źródeł, aczkolwiek dla wielu osób na pewno nie jest to wygodnym rozwiązaniem z różnych powodów.
Co do wklejania linków do dyskusji popieram całkowicie zdanie Michal-a, dyskusja w jednym miejscu jest o wiele przejrzystsza i czytelniejsza, a nade wszystko logiczna jeśli jest w jednym miejscu... prowadzona w wielu wątkach nie ma najmniejszego sensu.
A co do samego forum i portalu. Czasem potrzebne są drastyczne kroki... Takie jak założenie nowego portalu. Czasem widać takie "2" w adresach stron, kiedy to grupa pasjonatów próbuje jednak ratować serwis. Wiąże się to z pewnymi problemami, nową administracją, domeną, serwerem... Ale jak sądzę znalazło by się nie mało osób które w razie potrzeby wsparło by taką inicjatywę, również finansowo. I nie mówię tu o jakiś wielkich kwotach ale nawet te kilka złotych od parunastu osób.... już daje kwotę jaką można dysponować na początek. A daje to pewną ilość czasu na znalezienie potencjalnych sponsorów ![]()
Może ich ktoś porwał
Proponuję połapać swoje kontakty (FB, GG, tel kom) gdyby forum nagle miało umrzeć, żeby móc się jakoś kontaktowac w razie czego ![]()
Częściowo mogę się podzielić swoim miejscem na serwerze gdzie trzymam swoje www (bez limitów transferu czy wielkości plików) na upartego na początku mogę udostępnić za darmo ![]()
Guest_zahir11_*
To, że z forum dzieje się źle wyłapaliśmy już wcześniej. Sytuacja nabrzmiewała powoli. Dlatego większość moderatorów i udzielających się tu użytkowników zalogowało się na gimnastykach. Dlaczego gimnastycy? Mało kto wie, że dyscyplina nazywana dziś gimnastyką pierwotnie nazywała się kalisteniką. Nazwę zmieniono wraz z jej rozwojem, ilością przyrządów itp. Jednak wciąż są tam te same ćwiczenia co w kali. Udzielając się tutaj i szukając dróg rozwoju zastanawiałem się, kto może mieć wiedzę na temat ćwiczenia z masą własnego ciała. Pierwsze seminarium dało mi odpowiedź. Wskazówki metodyczne Adama, czy Mrówka pchnęły mój trening mocno do przodu. Poza tym nazwa kalistenika większości ludzi źle się kojarzy co ma zły wpływ na propagowanie tej formy treningu. Ludzie którym opowiadałem o tej stronie często nie byli w stanie zapamiętać jej adresu. Nawet logujący się tutaj czasami przekręcali jej nazwę
W Rosji Street Workout często jest nazywany uliczną gimnastyką. Ta nazwa łatwo wpada w ucho każdemu. Jesteśmy już dużą społecznością i wiele możemy zdziałać, zwłaszcza wspólnie z SWP. Myślę, że już czas powalczyć o parki treningowe w każdym mieście. To kosztuje kilkanaście tysięcy a jeden Orlik milion zł. Warto też zadbać o to by nasi producenci produkowali sprzęt do domowych treningów kali. Warto mieć na forum dostęp do fachowców: instruktorów, dietetyków, fizyko terapeutów, lekarzy itp. Warto organizować seminaria, kursy instruktorskie itp. Można na to wszystko zdobyć sponsorów. Będąc przez krótki czas adminem na tym forum przeprowadziłem kilka takich spotkań i wszystko było na dobrej drodze. Niestety tu się nie udało. Ale przecież nadal trenujemy, jesteśmy zgraną, pełną pasji grupą. Możemy wyjść z propagowaniem naszej ukochanej dyscypliny dużo dalej niż trening w domu. bądźmy tylko zgrani:)
Amerykańskie wojsko natomiast używa określenia 'cals' co dla nich oznacza gimnastykę z użyciem własnego ciała. Pavel w "Więcej niż bodybuilding" też wspominał coś o kalistenice, ale nie mam teraz książki pod ręką, to nie przytoczę odpowiedniego cytatu ![]()
Gimnastyka jest wiele razy przyzywana nawet w Skazanym...Nikt nie może umniejszać dokonań Tych co zajmują się gimnastyką, jasno trzeba przyznać, Ich umiejętności są wielkie.
Ale jeśli chodzi o ćwiczenia z masą własnego ciała, wiedza o Tym jak ćwiczyć, co ćwiczyć itd została odrzucona, sprowadzona do nikomu niepotrzebnego dodatku, lub ćwiczeń dla biedoty... Wynikiem tego wiedza jest rozbita, szczątkowa i znajduje się w wielu miejscach. Dość logicznym krokiem wydaje się skierowanie pytań do osób, które zajmują się gimnastyką, nawet jeśli naszym celem nie jest nic co zwane jest gimnastyką wyczynową. Ich wiedza będzie wynikać nie tylko z sztywnych regułek, ale i z własnego doświadczenia itd.
Jednak trochę tej wiedzy znajduje się Tu na Tym forum, więc kierunek w jaki zmierza martwi. Nie chciałbym, żeby i Ta została stracona, jak dla Mnie dużo Tam wskazówek co i Jak i zapewne dla wielu osób które zaczynają swoją przygodę z kalisteniką. Więc jeśli chodzi o forum gimnastycy, na pewno tam zajrzę, zresztą już to zrobiłem
, ale w Tym temacie nie chodzi o To gdzie się przenieść, przynajmniej tak Go rozumiem, ale co zrobić z Tym forum, z wiedzą która jest Tu.
Mi chodzi o to by zachować Te wiedzę dla innych:) By i Ta nie została utracona... Gdzie ona będzie to mniej istotne, ważne by była.
Kalistenika to taka lżejsza odmiana gimnastyki, na wschodzie (Ukraina i Rosja) za kalistenikę uznaje się program Mykoli Amosova - odsyłam do "Super stawów", zresztą w amerykańskim wojsku jest to samo.
Drążek jak drążek, to tylko łagodniejsza forma wspinaczki. Bo po drzewach i innych skałach wspinali się nasi przodkowie na milion lat przed wyprodukowaniem pierwszego drążka hehe.
Natomiast ćwiczenia typu pompki jednorącz, pistolety, front levery itp itd. mają więcej wspólnego z powerliftingiem niż z kalisteniką. Bo mechanizmy są tutaj takie same jak w powerliftingu, natomiast duża część technik wysokiego napięcia pochodzi z gimnastyki. Polecam zajrzeć do "Nagiego wojownika". Bo różnica w oddziaływaniu na ciało pomiędzy np. pistoletem a zwykłym przysiadem jest kolosalna.
Natomiast już sama nazwa, to nic innego jak jedna z wielu szufladek i pomaga w marketingu. Ludzie od zawsze ćwiczyli w ten sposób, chociażby na wu-efie w szkole, ale moja mama czy tata nie mają pojęcia że obecnie to co robili w szkole, nazywa się kalistenika. Nazwę musieli nadać, bo to się łatwiej sprzedaje, to normalne w biznesie. Ale nie dywagowałbym czy podciąganie podchwytem to kali, a czy podciąganie taktyczne zalicza się jeszcze do kali czy bardziej do gimnastyki gdzie nacisk jest kładziony na "hollow". Bo to przypomina namiętną dyskusję prowadzoną od X lat, na forach, co jest lepsze - metal czy rap? ;]
Ewolucja...
Jedne fora mają się dobrze, jedna upadają a inne powstają.
Kali - to dosyć wąska dziedzina i po pewnym czasie tematy zaczną się powtarzać.
Można ją rozszerzyć o gimnastykę..
Można o budowanie sylwetki - przykładowo - trening Lafay'a jest tu na forum pomijany.. Ciągle tylko Skazany, który jest tak pomiędzy budowaniem sylwetki a uprawianiem gimnastyki.
No, ale co kto lubi.
Część będzie się rozwijać tutaj, cześć na sfd/gimnastykach.. Część wszędzie ![]()
Nie ma co się oszukiwać z tymi spotkaniami, seminariami, lekarzami, fachowcami - to opcja dla nielicznych, bo dla większości "trenerem" jest literatura/YT/fora.
I tak... większość rzeźbi sobie w samotności.
Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!!
Guest_zahir11_*
Lukaasus, jestem za tym, by wiedza stąd się nie zmarnowała. Nie mam jednak pomysłu jak to zrobić. Być może osoby odpowiedzialne za to forum zmienią zdanie i mocniej się zaangażują. Nie jestem Was jednak w stanie zapewnić, czy tak będzie i czy to forum przetrwa.
Kano, zdaję sobie sprawę z tego, że wiele osób "rzeźbi" w samotności. niech i tak będzie. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że wiele tutoriali na yt jest kręconych przez amatorów samouków którzy dzielą się własnymi doświadczeniami nie mającymi często pojęcia o błędach które popełniają. A często mogą być one przyczyną kontuzji. Dlatego moim zdaniem warto aktywizować fachowców do udzielania się w takich tematach. Według mnie wielką zaletą jest możliwość przesłania filmiku z wykonywanym ćwiczeniem profesjonaliście, który pokaże Ci błędy, doradzi jak je wyeliminować, ustawi ćwiczenia itp.
Istnieje opcja skopiowania zawartości forum o ile nie będzie to naruszało praw autorskich itd... pytanie co dalej. O ile nie naruszyło by to niczyich praw dość sensowne mogło by być umieszczenie tych plików na serwerze, by były ogólnie dostępne...
Chociaż najlepszą opcją było by stałe zainteresowanie administracji:)
Co do rzeźbienia w samotności, tak się składa że najwięcej uczymy się na własnych błędach, jednak jeśli można błędy które wynikają z błędnej techniki należy eliminować. I w tym wypadku wiedza fachowców bardzo się przydaje, zwłaszcza gdy przy okazji dostanie się jakąś poradę co do dalszego treningu. A znając już troszkę siebie zawsze można Ją tak dostosować do Siebie by była optymalna.
Zgadzam się z Wami w całej rozciągłości.
Tylko gdzie Ci lekarze, i cała reszta fachowców na tym forum.
Widzę, że sporo osób tutaj jest na poziomie do którego mi bardzo daleko.
Problem raczej właśnie w aktywizacji tych fachowców..
Skoro na gimnastykach wypowiada się ich tam kilku, a tu nie (ogólnie rzecz biorąc) - to jak ktoś jest zainteresowany gimnastyką - pójdzie tam.
Ja akurat wolę kali - jako trening mięśni, a te różne umiejętności - to raczej byłaby wisienka na torcie.
"Przez kali do gimnastyki", a nie "przez gimnastykę do sylwetki" - tak mógłbym podsumować swoje podejście ![]()
Chociaż to wszystko się w dużej mierze łączy i przeplata.
Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!!
Guest_zahir11_*
No na tym forum z fachowcami ciężko. Ale jest to rzecz wykonalna. Na gimnastykach mamy instruktorów gimnastyki, strongfirst a nawet snowbordu. Prowadzimy rozmowy i mam nadzieje, że w najbliższym czasie dołączą: dr n. med. specjalista chirurg i fizyko terapeuta. Planujemy też wydzielić odrębny dział poświęcony na kettle, który byłby prowadzony przez instruktora Strongfirst:)
co do tego forum, to skopiowanie zasobów nie narusza praw autorskich o ile nie jest rozpowszechniane a dokonywane do własnego użytku.
No to jak macie tylu, to załatwcie też kogoś ze street workoutu i może crossfit, bo skoro macie tyle działów, to raczej idziecie w tematykę nie tylko stricte gimnastyczną, ale i ogólnie fitness.

Guest_zahir11_*
To właśnie robimy. Ze Street Workout Polska już współpracujemy. Bierzemy udział w ich treningach, udostępniamy tutoriale itp. SW to nic innego jak uliczna czy też domowa odmiana gimnastyki, więc każdy instruktor gimnastyki jest też specjalistą od SW. a instruktorów SW niestety brak. Co do Crossfit, to być może też wrzucimy tam taki dział. Wiele osób łączy techniki pracy z masą własnego ciała z ciężarami, więc jest tam dla nich miejsce. Nie chcemy jednak otwierać się bardzo szeroko na środowisko fitness, bo nie wszystko z tego nurtu uważamy za wartościowe. Wręcz przeciwnie, bardzo często jest to tylko marketingowo opakowany chłam:(
Zależy o czym mówisz. Jak dla mnie gałęź fitness jest bardzo rozbudowana, nawet ćwicząc typowo z ciężarami można kierować się w fitness, nie bodybuilding.

Ćwicząc z ciężarami można kierować się prawie na wszystko od lekkiej do cieżkiej atletyki. Ale zazwyczaj technika wykonywania ćwiczeń jest taka sama. Poza tym na temat ćwiczeń z cieżarami jest pełno artykułów filmów itp. w sieci.
zahir11 i chcesz powiedziec ze ktorys lekarz bedzie to robil darmowo? tacy istnieja?! w wiekszosci to maszynki do robienia pieniedzy a nie dzielenia sie wiedza
Guest_zahir11_*
Jak widać są wyjątki. będzie to doktor nauk medycznych, specjalista chirurgii dziecięcej z 20 letnim stażem i drugim stopniem specjalizacji. Na pewno nie będzie siedział na forum przez 5 godz. dziennie ale obiecał systematycznie zaglądać ![]()
Barkes się odezwał na FB i tam szuka pomocy w prowadzeniu forum. Cóż... widać nikt na forum nie jest godny by się tym zająć...
0 members, 1 guests, 0 anonymous users