Mam jeszcze pytanie odnośnie rozgrzewki. Powinna zajmować mniej więcej 15 min z tego co doczytałem na forum i moje pytanie jak wygląda u was rozgrzewka? Jakie ćwiczenia wykonujecie i ile trwa? Przez ćwiczenie na siłowni 7 miesięcy nabawiłem się lekkiej kontuzji lewego barku. Zamierzam codziennie go rozgrzewać bez względu na to czy mam trening czy nie. Podobno to pomaga. Zna ktoś jakieś ćwiczenia rozgrzewające staw barkowy oprócz tych standardowych czyli krążenie w przód i tył?
Zaloguj się Zarejestruj się
Przyrost masy a częstotliwość treningów
Napisano 20 czerwca 2013 - 00:18
Przed skazanym nie potrzeba długiej rozgrzewki (jeżeli jesteśmy na pierwszych krokach i powtórzeń wykonujemy wiele), ja osobiście wykonuję 5-7 minut ogólnego rozruchu łącznie z lekkim naciągnięciem i już przechodzę do 2-3 serii wstępnych z poprzednich kroków. Chwila odpoczynku zrekompensowana rozciąganiem i zaczynam. Skupiaj się dodatkowo bardziej na obręczy barkowej jeżeli trening jest ukierunkowany na nią.
Guest_zahir11_*
Napisano 20 czerwca 2013 - 20:53
Guest_zahir11_*
Ok dzięki wszystkim na sporą dawkę wiedzy. Mam jeszcze jedno pytanie. Z tego co wyczytałem w skazanym Wade nie zaleca przeskakiwania na kolejny poziom jednej parti, jeśli druga nie jest też na to przejście gotowa. W takim razie jeśli robię całą wielką szóstkę to powinienem przechodzić na kolejny poziom wszystkimi partiami? Ogólnie mam problem z brzuchem a plecy, barki i mostek idzie znacznie lepiej. Czy muszę czekać aż dobije brzuch do tego samego poziomu czy mogę przeskoczyć na wyższy poziom jedną z tych partii mięśni?
nie ma powodu, byś robił wszystkie kroki na tym samym poziomie. Oczywiście jest źle, jeśli są dysproporcje np. w mostkach jesteś na kroku 1 a w pompkach na 10. Wtedy jedne mięśnie masz mocno wytrenowane a antagonistyczne nie. Natomiast generalnie NIGDY wszystko nie rozwija się w tym samym tempie. Powoli możesz wyrównywać dysproporcje ale nie ma sensu, żebyś czekał z partią którą możesz rozwijać do czasu aż podgonisz inne partie. Zwłaszcza, że ze względu na uwarunkowania osobnicze, rodzaj pracy lub wysiłku itp. niektóre partie ciała możesz mieć rozwinięte bardziej niż inne.
Napisano 25 czerwca 2013 - 09:27
Ja robię dodatkowe ćwiczenie na triceps więc myślę, że możesz, z biegiem czasu sam zobaczysz czego Ci brakuje, ja teraz jak ćwiczę to już mam 8 stałych ćwiczeń a nie 6 ![]()
"Cokolwiek umysł może sobie wyobrazić, jest w stanie to osiągnąć"
Skazany na sukces - zapraszam do mojego dziennika !!!
MEGA MOTYWACJA !!!
Napisano 28 czerwca 2013 - 14:29
W wielkiej szóstce brakuje ćwiczenia na triceps? Przecież zarówno w pompkach zwykłych i w staniu na rękach bardzo wielką pracę wykonuje trójgłowy ramienia. Bez sensu jest dodawanie ćwiczenia akurat na tą partię. Ja sam przy tych dwóch ćwiczeniach mam większe bóle mięśniowe na trójgłowych niż na "docelowych" partiach.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś