Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Przyrost masy a częstotliwość treningów

• Please log in to reply
27 replies to this topic

matmat2000

matmat2000

Member

• Użytkownik
  • 10 posts

Witam, w temacie kalisteniki jestem świeżakiem. Mam parę pytań odnośnie jak często trenować. Wiem, że mięśnie budują się gdy odpoczywamy także powinniśmy robić dni wolne od treningu. Chodziłem 7 miesięcy(początkowo 4 raz yw tyg później 3) na siłownie przy widocznej poprawie siły i masy mięśniowej a już pierwszy krok ze skazanego sprawił mi pewne problemy. Mój trening wygląda tak: oczywiście przed każdym treningiem rozgrzewka i dodatkowo po treningu stretching. Ćwiczę w pon środę i piątek ale całą "wielką szóstkę". Trening zabieram mi przy większej ilości powtórzeń 1,5 h . Mam w sumie 4 dni odpoczynku w które np we wtorek i czwartek chciałbym dołożyć bieganie np 40 min lub brzuszki bo mam z nimi spory problem. Teraz pytanie dla ludzi, którzy już jakiś czas ćwiczą kalistenikę. Czy taki plan przyniesie spodziewaną poprawę sił i masy ciała? Wiem, że jest ułożony specjalny plan Dobre sprawowanie przez Paula ale czy ten plan to dobra alternatywa dla kogoś kto ma sporo czasu na treningi? 

• 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

Uważam, że przez pierwszy rok nie ma co przesadzać z częstotliwością. Trening trzy razy w tygodniu stosują nawet zaawansowani i daje on świetne efekty. Jeśli chcesz ćwiczyć częściej zajmij się poprawą kondycji (np. bieganie), rozciąganiem itp. Względnie w dni wolne dorzuć lekkie ćwiczenia statyczne.

• 0

matmat2000

matmat2000

Member

• Użytkownik
  • 10 posts

Aktualnie tak ćwiczę, 3 razy w tygodniu "wielką szóstkę" i właśnie do tego w dni wolne chciałem dodać bieganie lub coś na kondycję, ewentualne brzuch. Rozciąganie stosuję po każdym treningu, wszystkie mięśnie, które biorą udział w treningu. Także jest to dobry plan i mogę go kontynuować ? 

• 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

Jak najbardziej. Dostosuj tylko bieganie do Twoich potrzeb. Jeśli nie masz zbyt dużej tkanki tłuszczowej, długie dystanse nie będą służyły przyrostowi Twojej masy. Najlepsze będą treningi interwałowe. Robisz kilkanaście (na początku mniej) serii sprinterskich.

• 0

slysz

slysz

kazek

• Użytkownik
  • 446 posts
  • LokalizacjaDębno/Rzeszów/Warszawa

Jak wyżej. W wolny dzień pół godziny interwałów np. bieganie albo basen i wystarczy.

• 0

"Cokolwiek umysł może sobie wyobrazić, jest w stanie to osiągnąć"

Skazany na sukces - zapraszam do mojego dziennika !!!

MEGA MOTYWACJA !!!

taliber

taliber

Member

• Użytkownik
  • 15 posts

Skup się głównie na wielkiej szóstce, Twoje podejście rogrzewka i stretching jest bardzo dobre. Tego się trzymaj.

Co do biegania, 40 minut to za długo, niepotrzebnie.

15-20 minut powinno być optymalne, z czasem zwiększając tempo. Pokonuj dłuższy dystans w tym samym czasie. Interwały z czasem, jeżeli będziesz czuł się na siłach, chciał się z nimi zmierzyć. Nie wszystko na raz.

Bieganie możesz dołączyć do rozgrzewki, nie musisz praktykować tego w dni wolne od treningu. Nadmiar czasu wykorzystaj na rozwijanie umysłu, nie ciała. :)

Biegać również możesz z rana, a trening robić w popołudnie/wczesny wieczór. Jak Ci wygodniej. :) Jesteś przyzwyczajony do trenowania 4/3 razy w tygodniu i tak zostaw, niech nie kojarzy Ci się każdy dzień z treningiem.  :)

• 0

http://taliber.wordpress.com/

zdrowie - sport - odżywianie

matmat2000

matmat2000

Member

• Użytkownik
  • 10 posts

Ok dzięki wszystkim na sporą dawkę wiedzy. Mam jeszcze jedno pytanie. Z tego co wyczytałem w skazanym Wade nie zaleca przeskakiwania na kolejny poziom jednej parti, jeśli druga nie jest też na to przejście gotowa. W takim razie jeśli robię całą wielką szóstkę to powinienem przechodzić na kolejny poziom wszystkimi partiami? Ogólnie mam problem z brzuchem a plecy, barki i mostek idzie znacznie lepiej. Czy muszę czekać aż dobije brzuch do tego samego poziomu czy mogę przeskoczyć na wyższy poziom jedną   z tych partii mięśni?

• 0

slysz

slysz

kazek

• Użytkownik
  • 446 posts

Ja przeszedłem na wyższe partię. W podciąganiu, pompkach, przysiadach jestem na 6 a mostek 3 i tym się specjalnie nie przejmuję ;)

• 0

MEGA MOTYWACJA !!!

taliber

taliber

Member

• Użytkownik
  • 15 posts

Przechodź jeżeli "utrwalanie" zrobiłeś i czujesz, że już więcej z tego ćwiczenia nie wyciśniesz. To, że tutaj będziesz na 5, na innym na 3, w jeszcze innym na 6, a reszta na 4 to nie jest żadnym problemem. :) 

Na jakiej stronie dokładnie przeczytałeś tą uwagę? Bo nie mogę coś jej skojarzyć.

• 0

slysz

slysz

kazek

• Użytkownik
  • 446 posts

Ja ją pamiętam, ale nie wiem gdzie ;)

• 0

MEGA MOTYWACJA !!!

matmat2000

matmat2000

Member

• Użytkownik
  • 10 posts

Właśnie nie było to napisane dosłownie. Tak to zinterpretowałem, widocznie źle. Słysz a jeśli mogę spytać to jak długo trenujesz wielką szóstkę, i jak z przyrostem masy i siły wygląda to u Ciebie ?;)

• 0

Azot

Azot

Advanced Member

• Użytkownik
  • 291 posts
  • LokalizacjaWrocław
Ja rowniez nie ide wszystkimi cwiczeniami na rownym poziomie , mostek mam nisko za to wznosy wysoko wiec nie ma sie co przejmowac ;)

Wazne zeby robic wymagane cwiczenie na poziomie przejscia ;p

Wysyłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2
  • 0

slysz

slysz

kazek

• Użytkownik
  • 446 posts

Właśnie nie było to napisane dosłownie. Tak to zinterpretowałem, widocznie źle. Słysz a jeśli mogę spytać to jak długo trenujesz wielką szóstkę, i jak z przyrostem masy i siły wygląda to u Ciebie ? ;)

Wielką szóstkę od końca lutego, jak mi ona idzie możesz poczytać w moim dzienniku treningowym - link w sygnaturze. Jednak ja nie zaczynałem tam od początku ponieważ już duuużo wcześniej ćwiczyłem pompki/podciąganie/brzuch - w sumie to ćwiczyłem wielką szóstkę nie wiedząc, że tak się nazywa swoim indywidualnym planem :) Przyrost masy ? U mnie waga raczej stała jest, ale poprawiła się jakość wyglądu :D Może w zamian tłuszcz przyszły mięśnie ? Nie wiem. Oprócz szóstki pływam 2/3 razy w tygodniu więc to prawdopodobnie też mi trochę pomaga.A siła naprawdę idzie bardzo do przodu. Szczególnie, że ostatnio poszedłem do kolegi na siłkę z zamysłem wyciśnięcia na klatę swojej wagi (73 kg) - tyle dźwigałem na tamtych wakacjach, skończyło się na wyciśnięciu 86 kg, ale po wielu próbach bo dokładaliśmy tylko po 2 kg, więc myślę, że jeśli bym spróbował od razu to może i 90 by poszło :D Sprawdzę w ten weekend jak wrócę do siebie. Podsumowując jestem baaardzo zadowolony z przyrostu siły i wygląd też w miarę się zmienia, ale wolniej niż siła :P

• 0

MEGA MOTYWACJA !!!

taliber

taliber

Member

• Użytkownik
  • 15 posts

więc myślę, że jeśli bym spróbował od razu to może i 90 by poszło  :D

Niekoniecznie ;) jeżeli przerwy robiłeś między tymi seriami jednopowtórzeniowymi to możliwe, że jakbyś się od razu podłożył pod 86kg to byś nie dał rady :)

• 0

slysz

slysz

kazek

• Użytkownik
  • 446 posts

A czemu tak jest? Teraz jak pójdę spróbować zacznę od 82 ;)

• 0

MEGA MOTYWACJA !!!

matmat2000

matmat2000

Member

• Użytkownik
  • 10 posts

Widziałem Twój dziennik i dla mnie nie możesz przybrać lub nie chcesz dlatego, że masz za dużo treningów ale za to motywację masz dużą :). Ogólnie po opanowaniu kilku poziomów wyżej chciałbym zacząć treningi skazanego z obciążeniem zewnętrznym (kamizelka itp). Tak aby masa cały czas rosła, jeśli w ogóle urośnie. A co do diety to Wade zaleca jeść mniej białka ale to chyba nie logiczne bo bez białka mięśnie nie będą miały z czego się budować ?

• 0

slysz

slysz

kazek

• Użytkownik
  • 446 posts

Hmm za dużo ? Wychodzi średnio 4 treningi w tygodniu, więc myślę, że ok ;) Ale i tak na czas jaki trenuje jestem zadowolony z wyglądu i na pewno będzie szedł ku lepszemu ;) Ja też będę chciał zakupić kamizelkę, ale to jeszcze jakiś 3/4 miesiące. 

• 0

MEGA MOTYWACJA !!!

taliber

taliber

Member

• Użytkownik
  • 15 posts

slysz, ponieważ mięsień nie jest na to przygotowany. Więcej tutaj http://taliber.wordp...znij-sie-grzac/

W każdym bądź razie powodzenia! :)

matmat2000, gdzie dokładnie o tym Paul pisze? Widzę, że czas zrobił swoje i już wiele zapomniałem z książki skazanego, a nie mam kiedy całej jeszcze raz przeczytać.

Z mojej strony na temat białka http://taliber.wordp...do-aminokwasow/

• 0

matmat2000

matmat2000

Member

• Użytkownik
  • 10 posts

Nie powiem Ci dokładnie strony bo sam też nie pamiętam ale wymienił coś w stylu, że żadna specjalna dieta nie jest potrzebna a na pewno nie więcej białka w stylu 2g x masa ciała tylko normalna ilość posiłków. Jeden z forumowiczów nawet wspomniał że po dużej ilość produktów mlecznych można mieć problemy ze stawami. 

• 0

taliber

taliber

Member

• Użytkownik
  • 15 posts

2g na kilogram masy ciała to bym powiedział optymalna wartość w kalistenice. Nie ma sensu większych ilości.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users