Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Kilka drobnych uwag ! - dzienniki postepu

• Please log in to reply
14 replies to this topic

BialyMadball

BialyMadball

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 122 posts

Tak przeglądam co niektóre tematy i przyznaje, że trochę mnie to irytuję jak każdy codziennie dodaje posta z swoim dzisiejszym treningiem itp. Bo tak naprawdę mało kogo obchodzi, że ktoś rano zrobił trening, który zawierał w 3 serie po x powtórzeń. Mam kilka propozycji przez co będzie to bardziej przejrzyste.

• Pisać o swoich postępach raz w tygodniu, raz na dwa tygodnie czy nawet w raz w miesiącu. Będzie wiadomo jakie kto zrobił w tym czasie postępy.
  • Do każdego postępu napisać kilka uwag odnośnie treningu lub napisać o jego przełomowych momentach jak robienie cięższych wariantów, jakieś kontuzje, jak np. zastosowana dieta wpłynęła na trening itp.

Na wstępie zaznaczam, że nie mam zamiaru tu w jakikolwiek sposób promować swojej osoby i treningu, ale zobaczcie jak ja to mniej więcej robię - http://kalistenikapo...wytrzymałością/

Nawet jeśli dodam posty odnośnie mojego treningu za rok czy za dwa to będzie można bardzo łatwo zauważyć postęp od czasu kiedy zacząłem to ćwiczyć. 

• 2

" My name's Travis Pastrana and I calculate risk for a living ”

Chillin

Chillin

Hold Strong!

• Użytkownik
  • 54 posts

Jak dla mnie temat bez sensu. Dlaczego zabraniać pisania komuś codziennie jeżeli ma na to ochotę? Jeżeli denerwują Cię takie codzienne dziennika to ich po prostu nie czytaj.

• 0
' Gadają, że mam talent - ależ istotnie, Ja, zamieniam w złoto wszystko czego się dotknę. '

ت

BialyMadball

BialyMadball

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 122 posts

Jak dla mnie temat bez sensu. Dlaczego zabraniać pisania komuś codziennie jeżeli ma na to ochotę? Jeżeli denerwują Cię takie codzienne dziennika to ich po prostu nie czytaj.

Ale co to tak naprawdę wnosi ? 

Wejdziesz w jakiś temat i przeczytasz, że ktoś dzisiaj zrobił 5 krok pompek z skazanego i dodatkowo 2 serie na drążku. Równie dobrze możesz sobie codziennie robić zdjęcia w lustrze i wrzucać na forum. To jest tak jak z zdjęciami "przed i po". Dzięki temu byłoby przejrzyście i można by było ocenić postęp twojego treningu w pewnym odstępie czasowym. 

• 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów

Dziennik postępu to dzienniki w dużej mierze dzienny idea jego prowadzenia dość mocno spropagował skazany na trening. Ogólnie zapisuje się w nim każdy odbyty trening posiłki uwagi itd co komu potrzeba i co kto lubi. Jedni robią to w zeszycie inni w exelu jeszcze inni własnie na forum i taka była tego idea powstania tego działu. Moim zdaniem nie jest to wygodne bo "dziennik" powinno się mieć zawsze po ręką ale jeśli ktoś chce tak robić to proszę bardzo wolna wola. Ludzie lubią najwidoczniej dzielić się swoim treningiem bądź chcą uzyskać na jego temat jakieś komentarze. Od jakiegoś czasu dzienniki sprawdzają się na forum w takiej formie jak są. Nie widzę żeby ktokolwiek korzystał z tego jak z okazji do nabijania postów wiec po co to zmieniać. Jak ktoś dobrze wyżej zauważył skoro Cie to nie interesuje po prostu tam nie zaglądaj.     

EDIT: I przeniosłem temat do właściwego działu.

• 2

BialyMadball

BialyMadball

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 122 posts

Ale tu nie chodzi o nabijanie postów. Dziennik robisz sam dla siebie... Sam mam osobny zeszyt w którym wpisuje swoje codzienne treningi, ale nie będę tego tutaj codziennie wpisywał bo to nie ma żadnego sensu.

Ja wolę zobaczyć jak rośnie forma konkretnego użytkownika bo wyraźnie widzę, że robi większe lub mniejsze postępy w swoich treningach. Jeśli w uwagach napisze, że przez ten okres biegał lub jeździł na rowerze to mogę też zobaczyć jak to się przekłada na jego wyniki. Podobnie z dietą. Lepiej chyba pochwalić się postępem jaki poczyniono w ciągu miesiąca czy dwóch tygodni a niż wrzucanie tu codziennie postów o tym, że zrobiło się trzy serie po 20 powtórzeń. 

Czy to jest dla ciebie taka cenna informacja o tych kilku seriach i powtórzeniach ? 

• 0

Chillin

Chillin

Hold Strong!

• Użytkownik
  • 54 posts

A może ktoś ma ochotę się dzielić ze wszystkimi codziennie? Czego tu nie rozumieć? Dlaczego chcesz narzucać komuś jak ma prowadzić swój dziennik? Może jeszcze zabronić pisania osobom trzecim w dziennikach bo przecież dziennik prowadzi się samemu.

• 0
' Gadają, że mam talent - ależ istotnie, Ja, zamieniam w złoto wszystko czego się dotknę. '

ت

Pablo14

Pablo14

gnls

• Użytkownik
  • 314 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Widziałem niektóre dzienniki na forum, gdzie w 1  poście był opisany 1 tydzień dzień po dniu. Autorzy codziennie edytowali dany post oraz co tydzień robili nowy. Dzienniki te są bardzo przejrzyste, dużo przyjemniej się je ogląda niż właśnie takie gdzie codziennie jedno ćwiczenie. Sam osobiście preferuję zeszyt i długopis.

• 2

BialyMadball

BialyMadball

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 122 posts

A może ktoś ma ochotę się dzielić ze wszystkimi codziennie? Czego tu nie rozumieć? Dlaczego chcesz narzucać komuś jak ma prowadzić swój dziennik? Może jeszcze zabronić pisania osobom trzecim w dziennikach bo przecież dziennik prowadzi się samemu.

Czytaj ze zrozumieniem to co piszę zanim mi odpowiesz, że cokolwiek komuś zarzucam. To jest wyłącznie moje spostrzeżenie i przedstawiam ku temu rozsądny argument. Jeśli dla ciebie argumentem jest "jeśli ci się nie podoba, to nie oglądaj" to przestań się udzielać w temacie bo nic do tego nie wnosisz.

Widziałem niektóre dzienniki na forum, gdzie w 1  poście był opisany 1 tydzień dzień po dniu. Autorzy codziennie edytowali dany post oraz co tydzień robili nowy. Dzienniki te są bardzo przejrzyste, dużo przyjemniej się je ogląda niż właśnie takie gdzie codziennie jedno ćwiczenie. Sam osobiście preferuję zeszyt i długopis.

No i do tego między innymi dążę... Edytować te posty a nie walić 6 odpowiedzi tygodniowo.
Będzie przejrzyście i wygodniej będzie śledzić postęp. 

• 0

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1,055 posts

Ja rozumiem o co chodzi. Aż tak bardzo mi to nie przeszkadza, bo czytam stosunkowo mało na forum, aczkolwiek faktycznie to zdarza się być uporczywe, mianowicie - klikasz "pokaż nową zawartość" i otwiera się lista, na której jest masa dzienników i kilka w pełni wartościowych tematów z wiedzą. Fajnie by było wyodrębnić dzienniki od całej reszty, bo to faktycznie mało interesujące jest czytać kto ile pompek dzisiaj zrobił. :P

• 0

66668745.png

MoZzi

MoZzi

Advanced Member

• Użytkownik
  • 207 posts

Coo do tematu to słuchaj... Każdy pisze to dla siebie nikt tego nie robi dla kogoś żeby być fajnym czy coś  mnie takie pisanie co robiłem na treningu jak jadłem czy coś motywuje bardziej. Przeszkadza Ci to to nie czytaj jaki masz problem ? Bo ja osobiście nei widze żadnego w tym żebyś poprostu nie wchodził w ten dział i nie czytał jak na moje temat do kasacji bo nic nie wnosi i myśle że jest skończony;p

• 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,598 posts
  • LokalizacjaWawa

Zgadzam się, że czytanie dzienników może być dla niektórych mało ciekawe. Jest na to jedna rada - nie czytać :) Ale dla innych może to być baza wiedzy chociażby jak ułożyc plan treningowy.

A co do pojawiania się po kliknięciu w "pokaż nowe posty" - wchodzimy w dzienniki postępu i klikamy "Oznacz wszystkie jako przeczytane" i mamy z głowy. Już się nie pokażą :)

Ja dodaję każdy treninig (lub kilka) w osobnym poście bo jest mi tak wygodniej. Piszę dla siebie, a jak ktoś to czyta to proszę bardzo - jego sprawa :) Dla mnie istotne jest zapisywanie ile powtórzeń zrobiłem, bo dzięki temu śledzę progres i mogę obserwować swoje ciało oraz śledzić wpływ innych czynników na moją wydajność.Jakbym robił tylko podsumowanie, to bym ne miał takiej możliwości.

• 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

fildi

fildi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 95 posts
  • LokalizacjaNowy Sącz

właśnie non stop się zastanawiam nad stworzeniem własnego dziennika i jak go prowadzić i czy w ogóle prowadzić bo już mi kartek nie starcza ;) ale jak mam słuchać że komuś przeszkadza jedno ćwiczenie równa się jeden post, albo jeden trening to jeden post, albo jeszcze lepiej cały tydzień treningu jeden post, to wolę chyba się nie narażać, bo jeszcze się taki nie urodził aby wszystkim dogodził.
mi przeszkadzały zdjęcia w dziale motywacji kiedyś/dziś czy coś takiego, ale stwierdziłem że nie będę tam zaglądał ;) no może co jakiś czas abym nie musiał się denerwować.
amen

• 0

Robert

Robert

Overcoming Gravity

• Użytkownik
  • 254 posts
  • LokalizacjaBydgoszcz

Pisz dziennik, moim zdaniem warto. Kiedyś opisywałem w jednym poście 1-2 treningi, zależało to od wolnego czasu. Potem stwierdziłem, że najbardziej przejrzystą dla mnie formą jest opisywanie treningów tygodniami ponieważ zajmuje to mniej miejsca i pozwala mi łatwo się zorientować w jakiej punkcie cyklu byłem. Posty edytuję metodą kopiuj - wklej zmieniając ilość powtórzeń w seriach. Wybierz formę wygodną dla siebie, bo dziennik przede wszystkim ma służyć tobie do analizy treningu.

- a jeśli kogoś twój dziennik będzie denerwował to niech sobie ziółek zaparzy  :P

• 0

Szpanerski Nick

Szpanerski Nick

Advanced Member

• Użytkownik
  • 92 posts

BialyMadball dobrze zauważył. Propsy!

Nie należę do nadwyraz cierpliwych osób, ale też za spokojny nie bywam. Te dzienniki się przewijały i niektóre były prowadzone w tak nudny sposób że szkoda było tracić czas na czytanie ile kto serii zrobił..

Sam prowadzę dziennik trenigowy w postaci zeszytu już od 2 lat (łącznie z siłownią) i jest to najlepsze rozwiązanie. Nie rozumiem jak ktoś mówi, że wrzuca to dla siebie - jak nie chcecie czytać to nie czytajcie..

To po cholere to wrzuca ?! Pochwalić się że machnie 30 pompek ? skoro i tak tego nikt nie czyta..

Dla siebie ? Dla siebie to lepiej jest prowadzić zeszyt i nie frustrować mniej cierpliwych forumowiczów x]

• 0

DanMleko

DanMleko

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 27 posts

Zgadzam się że czytanie kto ile zrobił pompek codziennie nie jest szczytem finezji ale rozumiem też piszących. Moim zdaniem najlepiej całe sesje treningowe zapisywać w notesiku- ręcznym, papierowym.  Po jakimś czasie np. tygodniu dokonać wpisu na forum: jakie napotkałeś przeszkody, czy jest progres, kontuzje, zmiany - wnioski. Myślę że miałoby to większą wartość dla trenujących (zmuszałoby do nieco dłuższej refleksji niż napisanie co czego i po ile) jak i dla odbiorcy.

Mimo wszystko nie przeszkadza mi kto jak prowadzi swój dziennik. To on ma być szczęśliwy. Jednych motywuje muzyka innych malowanie. Róbcie tak jak wam się podoba i jak czujecie. Jedni i drudzy. Wolność wyboru prowadzi do większych postępów niż zakazy i nakazy.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users