Zaloguj się Zarejestruj się
Tania dieta na masę.
Posted 10 April 2013 - 22:46 PM
Posted 10 April 2013 - 22:52 PM
Posted 10 April 2013 - 23:26 PM
jajka,pieczywko,nabiały,ryż,kasza,ziemniaki,banany jabłka i warzywa jak fasola.
Możesz też kupi białko sojowe 2kg kosztuje jakieś 50-70zł wiec jej opłacalne
Posted 11 April 2013 - 00:13 AM
Posted 11 April 2013 - 10:54 AM
Posted 11 April 2013 - 14:10 PM
Guest_zahir11_*
Posted 11 April 2013 - 14:22 PM
Guest_zahir11_*
Posted 11 April 2013 - 19:36 PM
Posted 11 April 2013 - 20:05 PM
Posted 11 April 2013 - 20:18 PM
Możesz też skorzystać z kaszek mleczno ryżowych dla dzieci. Mają olbrzymią ilość węglowodanów
O właśnie. Zastanawiałem się kiedyś nad tym. Tylko pytanko: jakiego rodzaju to sa węgle? Proste, złożone?
Posted 11 April 2013 - 23:00 PM
Na pewno zastosuję się do wszystkich waszych uwag. Obliczyłem już sb dzienne zapotrzebowanie kalorii, ile dziennie dostarczyć białka,tłuszczów oraz węglowodanów. Teraz tylko pozostaje mi ułożyć dietę
Guest_zahir11_*
Posted 11 April 2013 - 23:13 PM
Guest_zahir11_*
Posted 11 April 2013 - 23:51 PM
Dla przykładu:
Gdy wstajesz rano, to musisz zjeść coś porządnego, żeby dało Ci kopa na 2-3 godziny. Chodzi mi tu o bardzo dużą ilość węglowodanów + białko. Chyba najlepszym rozwiązaniem z rana jest omlet z płatków owsianych. Ja zazwyczaj sobie robię omlet z 3-4 jajek + 50-100g płatków owsianych. Do tego jakieś 3-4 kromki chleba (najlepiej pełnoziarnistego).
Oczywiście na temat posiłków przed treningowych i po treningowych nie będę się rozpisywał, bo powinieneś wiedzieć co z czym się je. Dodam tylko, żeby do tych posiłków dodawać pomidora, a najlepiej po treningu wypić sok pomidorowy.
Jeśli chodzi o ostatni posiłek przed snem, to wiadomo musi być bogaty w białko - najlepiej słabo rozkładające się w organiźmie. Chodzi mi o kazeinę. Najlepszym rozwiązaniem jest twaróg (ew. serek wiejski) + łyzeczka oliwy z oliwek + do tego jakieś kanapki (nie bój się, nie zaleję Cię, a pewnie jesteś ektomorfikiem, więc w nocy możesz nawet jeść placki ziemniaczane tak jak ja i nic Ci nie będzie)
Po prostu staraj się jeść zdrowo, regularnie 4-6 posiłków dziennie i będzie dobrze. Ja nie stosuję żadnej diety i jakoś 7 kg mi przyszło w rok, a jestem ektomorfikiem
Pozdrawiam i życzę powodzenia w łapaniu masy.
Posted 12 April 2013 - 09:00 AM
Dieta na masę to nic innego jak prawidłowe, racjonalne odżywiane z optymalizacją na potrzeby organizmu. Dieta to takie odżywianie z głową, garścią informacji więc nie wiem czy można powiedzieć "nie rób żadnej diety, wal to", bo jednak tu coś wiesz o węglach, tu coś o białkach, tu o ryżu, a tam o słoneczniku i już nieświadomie układasz dietę o tym nie wiedząc. Kwestia druga to spersonalizowana i ustawiona na cel czyli sucha masa, więc odrzucasz/ograniczasz prawie wszystkie tłuszcze a jeśli to wykorzystujesz oliwę imho zdrowsza.
Kolega wyżej powiedział a ja to bym podkreślił - jaja,mleko, twaróg, kurczak, jak stać to indyk, ryż, owoce(banan do jogurtu naturalnego z jakimiś ziarnami), warzywa(sałatki różne, surowe, np. ziemniaki:D). Pamiętaj też o prawidłowym nawadnianiu organizmu, polub wodę, czystą, bez niczego. Pomyśl sobie że kac to baaaardzo krytyczny stan odwodnienia, a na co dzień i tak jesteś odwodniony bo kiedy chcesz pić to znaczy że masz znaczne niedobory płynów[takie kace "normalne" i lżejsze].
Pozdrawiam, żyj 100 lat, dobrze się odżywiaj i szczęścia w życiu.
Posted 12 April 2013 - 09:58 AM
Jeśli chcesz tkanę mięśniową, to polecam jeść jak dorosły człowiek. Żadnych ciasteczek, płateczków Cheerios i innego dziecięcego chłamu. Mięso, warzywa, owoce, woda i ćwiczyć. Tylko weź jakiś program do budowania sylwetki. Celem jest utrzymać cel celem. Więc nie ma sensu skakać do np. plyometryki, robić wytrzymałości gdy Twoim celem jest zrobienie sylwetki. Nie ma opcji by zdrowo odżywiający się człowiek nie miał mięśni. Tylko że to jest długotrwały proces i jest zależny od wielu czynników. Choroby czy otyłość także nie pojawiają się od tak sobie pewnego ranka, ciężko na nie pracujemy swoimi działaniami. Jeśli natomiast zdrowe, naturalne i silne mięśnie Ci nie odpowiadają i chcesz jeszcze lepszą sylwetkę wówczas polecam zmienić forum na bodybuilding, bo te się zwie kalistenika a kalistenika nie jest narzędziem do budowania kulturystycznych sylwetek. Owszem da się, ale jednak to nie to narzędzie. To tak jakbym chciał wbić gwóźdź śrubokrętem.
Jeśli chodzi o liczenie kalorii, to sorki ale ja uważam to za bezsens, ale co kto lubi.
Posted 12 April 2013 - 10:48 AM
Padapada, węgle proste i łatwo przyswajalne.
I to jest największy problem. Prostych węgli to ja mogę mieć pod dostatkiem wszędzie. Niestety ciężko znaleźć bulka z węglami złożonymi, a jak są, to są w cholerę drogie.
Posted 12 April 2013 - 11:16 AM
"Jeśli natomiast zdrowe, naturalne i silne mięśnie Ci nie odpowiadają i chcesz jeszcze lepszą sylwetkę wówczas polecam zmienić forum na bodybuilding, bo te się zwie kalistenika a kalistenika nie jest narzędziem do budowania kulturystycznych sylwetek"
Komentarz autora pod filmikiem (podaję, bo za jakiś czas może się zmienić ustawienie komentarzy):
"No weights, just calisthenics."
Kalistenika nadaje się do budowania mięśnia. Oczywiście z ciężarami łatwiej, a i z kalisteniką nie dojdziesz do takich rozmiarów co podnosząc ciężary. Ale spokojnie jakąś wielkość złapać można.
Problem leży w tym, o czym było mówione w jednym z poprzednich wątków. Większość ludzi robi wydolnościowo wytrzymałościowe treningi. Tak zwany street workout, bardziej przypominający parkur niż kalistenikę.
Posted 12 April 2013 - 11:29 AM
frantic, Tobie 7 w rok a mi 2 w wielkanoc. ekto pozdrawia:)
2 kg w wielkanoc, to na to wygląda, że na 99% nie mięsień
Posted 12 April 2013 - 11:39 AM
Lucluda:
"Jeśli natomiast zdrowe, naturalne i silne mięśnie Ci nie odpowiadają i chcesz jeszcze lepszą sylwetkę wówczas polecam zmienić forum na bodybuilding, bo te się zwie kalistenika a kalistenika nie jest narzędziem do budowania kulturystycznych sylwetek"
Komentarz autora pod filmikiem (podaję, bo za jakiś czas może się zmienić ustawienie komentarzy):
"No weights, just calisthenics."
Kalistenika nadaje się do budowania mięśnia. Oczywiście z ciężarami łatwiej, a i z kalisteniką nie dojdziesz do takich rozmiarów co podnosząc ciężary. Ale spokojnie jakąś wielkość złapać można.
Problem leży w tym, o czym było mówione w jednym z poprzednich wątków. Większość ludzi robi wydolnościowo wytrzymałościowe treningi. Tak zwany street workout, bardziej przypominający parkur niż kalistenikę.
Mówię o normalnych naturalnych mięśniach. Nie ma szans na zabawę w bodybuilding kalisteniką.
Street workout nawet trochę nie przypomina parkoura. Parkour to w dużej mierze zabawa nogami. W streecie ich praktycznie nie ma.
Posted 12 April 2013 - 14:11 PM
Podasz mi różnicę między np podciąganiem się na drążku, a ściąganiem drążka do klatki? Mówmy o bodźcach.
Albo np różnicę między uginaniem sztangi na dwugłowe ramion a uginaniem ramion w wiszeniu na niskim drążku (plecami do ziemi)?
Albo np robienie tricepsa na siłowni a robienie tego samego tricepsa w parku?
Wiesz czemu są takie różnice w sylwetkach? Spowodowane jest to min 4 rzeczami.
1) długość treningu. Większość ludzi idzie w długie, wytrzymałościowe ewolucje na drążku, flagi itp sprawy.
2) Ciężar. Zamiast robić mało i mocno, robimy długie mało intensywne zabawo-treningi. Nie raz tutaj czytamy o 50, 100 czy wiecej pompkach. Przy budowaniu masy powinno się iść w drugą stronę, czyli starać się robić jak najmniej i jak najciężej (pisał zresztą o tym autor naszej ulubionej książki).
3) MISKA. Sporo ludzi je zwyczajnie za mało.
Na siłowni jest po prostu łatwiej, bo masz większe możliwości. Ale jedno drugiego nie wyklucza.
Ah i źle przyrównałem street w. do parkura. Powinienem raczej do free runingu. W parkurze liczy się jak najskuteczniejsze/najszybsze przebiegnięcie danego odcinka. W free runingu trzeba to wszystko mocno uatrakcyjnić. Tak samo ma się pojmowany przez wielu ludzi street workout do kalisteniki.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report