Nie widziałem na siłowni kulturystów którzy podciągają się na 1 ręce. To proste. Bo są za słabi.
Przypuszczam że gdyby zrobić im test wspinaczki na linie samymi rękami to goście od kalisteniki też mieliby lepsze efekty. Dlaczego? Bo oprócz siły w mięśniach, trzeba mieć silne stawy, ścięgna i więzadła. Kalistenika je ćwiczy a siłownia wręcz niszczy.
Za to na siłowni można ćwiczyć rzeczy które ciężko ćwiczyć kalisteniką i mam na myśli oczywiście martwy ciąg.
Najważniejsze jest mieć poukładane w głowie. Nie chce za wszelką cene demonizować siłowni, bo każdy kto chociaz rusza czterema literami by zrobić coś ze swym ciałem zamiast siedzieć na kanapie zasługuje na respekt.
Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Kalistenika, a utrata masy
Started by
Pietras84
, Mar 01 2013 16:12 PM
Posted 12 March 2013 - 01:18 AM
Guest_zahir11_*
Posted 01 March 2013 - 21:47 PM
Guest_zahir11_*
Myślę, że masa może Ci spaść, bo nie jest to główny parametr który tu trenujesz. I oczywiście wszystko zależy od tego jakiej jakości jest ta masa. Ta na budowana na kalistenice jest sucha i gęsta (spójrz na filmy i zdjęcia np. Satetsu, czy Borkosia)
Guest_zahir11_*
Posted 06 March 2013 - 22:35 PM
Guest_zahir11_*
Dom, nie zgadzam się, że umiejętności kalisteniczne do niczego w życiu się nie przydadzą. Ilość medali zdobywanych przez Rosjan na igrzyskach olimpijskich wynika głównie z tego, że w każdej szkole i praktycznie na każdym osiedlu były place treningowe a w każdej podstawówce nauczyciele mający pojęcie o gimnastyce. Bo jest to dyscyplina która daje olbrzymie możliwości praktycznie w każdej dyscyplinie sportu prócz pływania. Osobiście mam 20 lat doświadczeń w treningu sztuk i sportów walki i śmiem twierdzić, że kali jest tam niezastąpiona jako trening dodatkowy. Na głowę bije trening ciężarami ze ściśle ustalonym torem ruchu. Na przykład kółka gimnastyczne z ich niestabilnością i mikrodrganiami świetnie przygotowują mięśnie do starcia w klinczu.
A co do braku siły, to nie wiem, czy miałeś okazję zobaczyć jak to wygląda u gimnastyków. Ja tak i jestem pod wrażeniem. I mówię tu o zwykłym dźwiganiu. Niby tego nie trenują a jednak pary im nie brakuje:)
A co do braku siły, to nie wiem, czy miałeś okazję zobaczyć jak to wygląda u gimnastyków. Ja tak i jestem pod wrażeniem. I mówię tu o zwykłym dźwiganiu. Niby tego nie trenują a jednak pary im nie brakuje:)
Guest_zahir11_*
Posted 07 March 2013 - 22:12 PM
Guest_zahir11_*
Dom, po raz kolejny zapewniasz nas o przewadze treningu siłowego nad gimnastycznym. Po raz kolejny podkreślam, że jest to bez sensu. Odpowiadając na Twoje pytanie gimnastycy na pewno nie są w stanie w martwym ciągu podnieść tyle co trójboiści. ale zdecydowanie podniosą więcej niż przeciętny człowiek. I zdecydowanie wykażą się większą sprawnością fizyczną która w życiu przełoży się na multum sytuacji począwszy od biegu do autobusu, jazdy na nartach, kondycji w wędrówce po górach, a nawet wnoszeniu mebli do domu, bo oprócz podniesienia trenują również wytrzymałość. O skuteczności w walce nie wspomnę. w mojej karierze w sztukach walki miałem okazję poznać policjanta z AT, który przed pracą w policji nie trenował żadnej sztuki walki, tylko gimnastykę. Poznałem go po roku służby i to co potrafił było niesamowite. Ale jak mogło być inaczej skoro facet miał doskonałą siłę, wytrzymałość, koordynację ruchową, kondycję itp.
Kończąc temat. niech każdy wybiera co mu pasuje. Jeśli ktoś chce tylko masy i (lub) siły z całego serca polecam siłownie. Jeśli natomiast ważne są jeszcze takie parametry jak sprawność fizyczna, koordynacja ruchowa, wytrzymałość, kontrola równowagi itp. to wybór jest prosty - kali.
Kończąc temat. niech każdy wybiera co mu pasuje. Jeśli ktoś chce tylko masy i (lub) siły z całego serca polecam siłownie. Jeśli natomiast ważne są jeszcze takie parametry jak sprawność fizyczna, koordynacja ruchowa, wytrzymałość, kontrola równowagi itp. to wybór jest prosty - kali.
Guest_zahir11_*
Posted 12 March 2013 - 18:56 PM
Guest_zahir11_*
Zgodzę się z Lucluca, ta dyskusja do niczego nie prowadzi i kręci się w kółko wokół tych samych tematów. już wiele postów powyżej napisałem, że zarówno kulturystyka, jak i gimnastyka, czy kalistenika to rodzaje sportu ukierunkowane na osiągnięcie określonych efektów. W przypadku kulturystyki - masy mięśniowej i jest to najlepszy trening na masę. w przypadku kali, czy gimnastyki na sprawność fizyczną. To, że gimnastyk dysponuje siłą większą od przeciętnego faceta jest efektem ubocznym jego treningu. natomiast to, że jest sprawniejszy od przeciętnego wyczynowego sportowca jest zamierzonym celem takiego treningu.
Guest_zahir11_*
Posted 14 March 2013 - 00:42 AM
Guest_zahir11_*
Dom, niestety Kronos i Lucluca nie są jedynymi którzy zarzucają Ci spinanie się. Ja również należę do tej grupy. Byłbym wdzięczny gdybyś "nie odpierał wszystkich zarzutów". Właśnie to prawdopodobnie miał na myśli Lucluca zarzucając Ci krucjatę. Każde zdanie inne od Twojego traktujesz jako osobisty atak który koniecznie musisz odeprzeć. Robi się z tego straszny off top i praktycznie w co drugim wątku jest mnóstwo off topu którego jesteś autorem. Ludzie wchodzą na to forum, by dowiedzieć się czegoś o treningu kalistenicznym a nie, by podziwiać Twoją erudycję.
Posted 01 March 2013 - 18:39 PM
Przy takim stażu na siłowni naprawdę trzeba się wysilić by dobrze przetrenowac mięśnie
No i wielkiej siły dzięki kalistenice nie będzie, sprawność tak, ale nie siła.
Posted 06 March 2013 - 22:07 PM
Za pomoca ciężarów dużo więcej możemy zyskać siły względnej. Duże ciężary mozna podnosić ważąc 60kg, nie do końca prawdą jest, że im większy jesteś tym więcej podnosisz. Oczywiście większa masa to większa siła, ale z odpowiendim treningiem można podnosić naprawdę sporo przy niskiej wadze.
Ciężary biją na głowę kalistenikę, oczywiście fajnie jest umieć np. MU + przejście do fronta, jednak to zbytnio się w życiu nie przyda. Na dłuższą metę jednak ciężary muszą dojść do kalisteniki(np. dipy lub podciaganie z obciążeniem) inaczej będziemy rozwijać tylko wytrzymałość siłową.
Ciężary biją na głowę kalistenikę, oczywiście fajnie jest umieć np. MU + przejście do fronta, jednak to zbytnio się w życiu nie przyda. Na dłuższą metę jednak ciężary muszą dojść do kalisteniki(np. dipy lub podciaganie z obciążeniem) inaczej będziemy rozwijać tylko wytrzymałość siłową.
Posted 06 March 2013 - 22:45 PM
Pewnie, że daje korzyści, ale to nie znaczy, że ćwicząc z ciężarami tego nie osiągniemy. Do ćwiczeń na siłowni przecież też powinno się dodać ćwiczenia stabilizujące jak te na kółkach, piłkach itd. Kalistenika też w życiu się w jakimś stopniu przyda bo trenując ruch przy jakimś kącie, nabieramy też trochę siły pod innym(np. robiąc samo odwrotne wiosłowanie po jakimś czasie potrafimy się podciągnąć nie wykonując wcześniej tego ćwiczenia).
Nie widziałem ile gimnastycy biorą np. w przysiadzie, bądź martwym ciągu, a chciałbym zobaczyć. Na pewno nie więcej niż tacy co robią właśnie te ćwiczenia.
Nie widziałem ile gimnastycy biorą np. w przysiadzie, bądź martwym ciągu, a chciałbym zobaczyć. Na pewno nie więcej niż tacy co robią właśnie te ćwiczenia.
Posted 07 March 2013 - 17:08 PM
Martwy Ciąg się na pewno przyda, rozpiętki i uginanie spotyka się u kulturystów aniżeli u tych, gdzie siła jest najważniejsza, chyba, że jako ćwiczenia pomocnicze, choć są lepsze.
No rzeczywiście, nie mam nic do roboty tylko skakać po ogrodzeniach. Mógłbym się pobawić w tarzana, ale czy to jest przydatne w życiu, no jakby była wojna, albo by mnie psy goniły to tak, innych sytuacji najprawdopodobniejszych przytoczyć raczej nie mogę
Mięśnie napompowane wodą, dobre sobie
Co do pompek to byś się zdziwił, chyba, że ktoś prócz wyciskania nie robi innych ćwiczeń.
Dobra koniec off topu, to był mój ostatni raz
No rzeczywiście, nie mam nic do roboty tylko skakać po ogrodzeniach. Mógłbym się pobawić w tarzana, ale czy to jest przydatne w życiu, no jakby była wojna, albo by mnie psy goniły to tak, innych sytuacji najprawdopodobniejszych przytoczyć raczej nie mogę
Mięśnie napompowane wodą, dobre sobie
Co do pompek to byś się zdziwił, chyba, że ktoś prócz wyciskania nie robi innych ćwiczeń.
Dobra koniec off topu, to był mój ostatni raz
Posted 12 March 2013 - 11:39 AM
Bo kulturyści nie ćwiczą po to by być silni we WSZYSTKICH sportach tylko by dobrze wyglądać. Zapominasz, że siłownia to nie tylko kulturystyka.
Nie wszyscy niszczą sobie stawy siłownią. Jedni niszczą je poprzez głupotę, a inni przez ich własny organizm, diete itd.
Nie wszyscy niszczą sobie stawy siłownią. Jedni niszczą je poprzez głupotę, a inni przez ich własny organizm, diete itd.
Posted 05 March 2013 - 15:19 PM
No i wielkiej siły dzięki kalistenice nie będzie, sprawność tak, ale nie siła.
Strasznie uogólniasz Dom. Oczywiście, że za pomocą kali nie wyrobi siły bezwzględnej służącej do podnoszenia dużych ciężarów ale można wyrobić ogromną siłę względną.
Posted 07 March 2013 - 16:11 PM
No, nie do końca. To, że ktoś będzie wyciskał 200kg na klatę nie znaczy że zrobi pompkę na jednej ręce. Do tego dochodzi koordynacja, umiejętność współgrania różnych mięśni.Za pomoca ciężarów dużo więcej możemy zyskać siły względnej.
Ta... szczególnie masa mięśni napompowanych wodą. Znowu nieprawdziwe uogólnienie. Świetnym przykładem jest "walka" (edit: w podnoszeniu ciężarów) Pudziana z Janem Łuką.Oczywiście większa masa to większa siła
Zapomniałeś dodać na początku "moim zdaniem". A do czego przyda mi się w życiu martwy ciąg, rozpiętki czy ugięcia ramion na modlitewniku? Można takie przykłady mnożyć w obie strony.Ciężary biją na głowę kalistenikę, oczywiście fajnie jest umieć np. MU + przejście do fronta, jednak to zbytnio się w życiu nie przyda.
A MU akurat przydaje się przy wchodzeniu na ogrodzenia itp.
Nie chce mi się już tego kontynuować, bo lekko drażni mnie Twój siłowniany fanatyzm. Wypowiadasz się na forum kalistenicznym, na którym ludzie chcą trenować przede wszystkim z masą własnego ciała traktując ciężary jako dodatek i co chwila starasz się przekonać innych, że kali jest bez sensu, a ciężary to jest to. Przyznam szczerze, że nie rozumiem Twojego podejścia.
No, i znowu zrobił się OT :/
Posted 01 March 2013 - 18:17 PM
15 lat treningu? Nie powinieneś mieć żadnego problemu z ułożeniem sobie planu za pomocą kalisteniki. Metodyka jest ta sama, zmienia się tylko narzędzie.
Zgadzam się z kolegą wyżej, ewentualnie możesz połączyć elementy ciężarów z kalisteniką, przy 15 latach doświadczenia nie powinieneś mieć problemów ze stworzeniem zabójczego combo!
Zgadzam się z kolegą wyżej, ewentualnie możesz połączyć elementy ciężarów z kalisteniką, przy 15 latach doświadczenia nie powinieneś mieć problemów ze stworzeniem zabójczego combo!
Posted 12 March 2013 - 12:36 PM
Nie ma jednej skutecznej metody. Czy to ciężary, kettle, ringi, kalistenika. To są wszystko narzędzia. Kłócenie się o to co jest lepsze czy ciężary czy kalistenika, jest tak samo denne jak kłótnia o to który sok jest smaczniejszy pomarańczowy czy jabłkowy. Jest to dziecinne a po za tym jest to marnowanie energii na wojenki w internecie. Albo wolisz gadać o magii albo wolisz ją pokazać. Jeżeli ktoś stara się coś udowadniać słowami, to nigdy nie traktuje go poważnie. Dla mnie liczą się tylko wyniki. A te mają zarówno gimnastycy jak i ciężarowcy. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie by połączyć kalistenikę z ciężarami dla jeszcze lepszych wyników. Ale bitwa na argumenty, tym bardziej w internecie jest idiotyczna. Bo nie wiadomo jaki argument się wytoczy, to i tak nikt nie chce odpuścić swojej bzdurnej racji. Jak ktoś nadaje na ciężary, to chce go zobaczyć jak wykonuje martwy ciąg poprawnie. Jak ktoś nadaje na kalistenikę to chce zobaczyć jak pizga pistolety. Wtedy można dyskutować.
Posted 03 March 2013 - 23:57 PM
Ja trenuje obecnie przeplatajac kali/gimnastyke z ciezarami, tyle tylko ze jesli chodz o ciezary to sa podstawowe cwiczenia wielostawowe i jest ich 6 i trening zamyka sie 50 min.Tez trenuje juz z ciezarami blisko tego co ty plus sporty walki i spadkow nie widze a jedynie miesnie sie bardziej uwydatniaja i leci tluszcz.Nie miej obaw poukladaj rozsadny plan i do dziela:-)
Trening to przyjemnosc, nie obowiazek a gimnastyka sportowa to radosc i satysfakcja z pokonywania sily grawitacji:) !
Posted 12 March 2013 - 12:29 PM
Eh ludzie co wy nie wymyślacie. Człowiek w 80% jest z wody, więc gimnastycy też są napompowani wodą. Gdyby napompowany wodą kulturysta wyszedł na scenę to by od razu z niej zszedł. Po co się niby używa diuretyków? Po to by się odwodnić, a nie nabrać wody.
Samo złapanie wody w mięśnie (w cyklu kreatynowym) jest akurat bardzo dobre, bo daje ci kopa siły i możesz to wykorzystać do dalszej pracy. Jakby normalnie żaden gimnastyk nigdy żadnej odżywki nie brał...
Czy siłownia niszczy stawy? TAK SAMO JAK KALISTENIKA. No chyba, że ściąganie drążka wyciągu górnego jest zupełnie odmienne od podciągania?
Stawy niszczą się od przeciążenia, przetrenowania i po prostu przedobrzenia z treningiem. Niestety większość ludzi naczyta się planów treningowych zawodowców i trenuje tak jak oni. W kalistenice jak się przeholuje to też spokojnie można dostać po stawach.
Przykład: Poleciłem znajomemu robić przysiady rewolwerowe. Rzucił się na nie robiąc je przez bitą godzinę (bez żadnego wstępu). Potem tydzień ledwo chodził bo całe kolano odmawiało mu posłuszeństwa.
To nie siłownia jest problemem a podejście ludzi do treningu.
Wiecie czemu kulturyści się nie podciągają na 1 ręku? Z tego samego powodu dla którego osoba trenująca na drążku nie ma co z takim kulturystą rywalizować na przysiady czy chociażby ściąganie poziomego wyciągu.
To jest różnica masy.
Jest to podyktowane zwykłą budową mięśnia. Siła mięśnia nie jest nieograniczona. W swoim obwodzie może wynieść maksymalnie ileś tam dżuli (niestety nie podam ci dokładnie bo już nie pamiętam). Jeżeli chcesz zwiększyć ABSOLUTNĄ siłę, w pewnym momencie musisz zwiększyć też objętość mięśnia. Dlatego kulturyści i osoby chcące dźwigać ciężary są duże.
Z drugiej strony masz osoby z drążków. Im zależy na tym by móc jak optymalniej trenować na drążku. Masa nie jest tu tak potrzebna, a im mniej ważą, tym łatwiej podciągnąć się i robią figury. To jest siła WZGLĘDNA, czyli siła w proporcji do masy ciała.
I teraz. Pokażcie mi chudzielca (pamiętacie może tych super wymiataczy z Rosji?) który przepcha olbrzymie kamienne kule albo zrobi porządny spacer farmera. Pokażcie mi też wielkoluda który bez problemu będzie podciągał się na jednym ręku. Tu i tu są po prostu inne ukierunkowania.
Zresztą podziwiany tutaj ostatnio Frank Medrano większość zdjęć ma z siłowni. Co wcale nie znaczy że non stop wypycha tam sztangę.
Samo złapanie wody w mięśnie (w cyklu kreatynowym) jest akurat bardzo dobre, bo daje ci kopa siły i możesz to wykorzystać do dalszej pracy. Jakby normalnie żaden gimnastyk nigdy żadnej odżywki nie brał...
Czy siłownia niszczy stawy? TAK SAMO JAK KALISTENIKA. No chyba, że ściąganie drążka wyciągu górnego jest zupełnie odmienne od podciągania?
Stawy niszczą się od przeciążenia, przetrenowania i po prostu przedobrzenia z treningiem. Niestety większość ludzi naczyta się planów treningowych zawodowców i trenuje tak jak oni. W kalistenice jak się przeholuje to też spokojnie można dostać po stawach.
Przykład: Poleciłem znajomemu robić przysiady rewolwerowe. Rzucił się na nie robiąc je przez bitą godzinę (bez żadnego wstępu). Potem tydzień ledwo chodził bo całe kolano odmawiało mu posłuszeństwa.
To nie siłownia jest problemem a podejście ludzi do treningu.
Wiecie czemu kulturyści się nie podciągają na 1 ręku? Z tego samego powodu dla którego osoba trenująca na drążku nie ma co z takim kulturystą rywalizować na przysiady czy chociażby ściąganie poziomego wyciągu.
To jest różnica masy.
Jest to podyktowane zwykłą budową mięśnia. Siła mięśnia nie jest nieograniczona. W swoim obwodzie może wynieść maksymalnie ileś tam dżuli (niestety nie podam ci dokładnie bo już nie pamiętam). Jeżeli chcesz zwiększyć ABSOLUTNĄ siłę, w pewnym momencie musisz zwiększyć też objętość mięśnia. Dlatego kulturyści i osoby chcące dźwigać ciężary są duże.
Z drugiej strony masz osoby z drążków. Im zależy na tym by móc jak optymalniej trenować na drążku. Masa nie jest tu tak potrzebna, a im mniej ważą, tym łatwiej podciągnąć się i robią figury. To jest siła WZGLĘDNA, czyli siła w proporcji do masy ciała.
I teraz. Pokażcie mi chudzielca (pamiętacie może tych super wymiataczy z Rosji?) który przepcha olbrzymie kamienne kule albo zrobi porządny spacer farmera. Pokażcie mi też wielkoluda który bez problemu będzie podciągał się na jednym ręku. Tu i tu są po prostu inne ukierunkowania.
Zresztą podziwiany tutaj ostatnio Frank Medrano większość zdjęć ma z siłowni. Co wcale nie znaczy że non stop wypycha tam sztangę.
Posted 03 March 2013 - 23:04 PM
Masa przy kalistenice spada( u mnie to był głównie tłuszcz), ciało się rzeźbi b.dobrze i po jakimś czasie zacząłem przybierać na suchej masie( gdy przerzuciłem się na 3x5-8 powtórzeń i trening bardziej pod gimnastykę).
Posted 01 March 2013 - 16:55 PM
Trenujesz 15 lat. Na pewno masz ogromne doświadczenie w treningu siłowym. Co jest powodem dla którego chcesz się przerzucić na kalistenikę? Jeżeli zależy Ci na gabarytach i chcesz utrzymać dużą masę mięśniową to według mnie lepiej zostać przy siłowni.
Posted 07 March 2013 - 17:31 PM
Różnica w funkcjonalności i strukturze mięśni (spowodowanej innym rodzajem wzrostu) jest niepodważalna pomiędzy zawodnikami sportów sylwetkowych a, np. gimnastykami. Napompowanie wodą wynika z suplementacji i stosowaniem różnych technik zachowania wody w mięśniach, a bez wątpienia kulturyści takie rzeczy praktykują. Faktem jest, że ludzie amatorsko ćwiczący na siłowni chcą przede wszystkim walorów estetycznych, co w większości przypadków wiąże się z wielkością mięśni. Oprócz profesjonalnych sportowców to ludzie, którzy trenują "funkcjonalnie" dla siebie stanowią mały odsetek (choć zmienia się to wraz ze wzrostem popularności kalisteniki, crossfitu czy street workoutu:) ).
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

This topic is locked
Back to top
Report