Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Full Planche Push Up?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

kaju

kaju

Nie liczę na farta,to fart stawi na mnie

• Użytkownik
  • 8 postów
Witam, dąże do tej techniki, macie jakieś porady?filmy? techniki na to?
  • 0

rafal

rafal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 238 postów
widzę, że z grubej rury... to jest ćwiczenie o poziomie trudności C w gimnastyce i wg książki overcoming gravity poziom "elite" (4 i ostatni)
tuck planche -> tuck planche pushups -> adv tuck planche -> adv tuck planche pushups -> straddle planche -> straddle planche pushups -> half layout planche -> half layout planche pushups -> planche -> planche pushups

do każdej z tych progresji warto jeszcze dodać wariant z obciążeniem na kostki. Każda z tych progresji robiona na kółkach jest o poziom trudniejsza od tej na planszy lub poręczach.
Zwracać uwagę od samego początku na wyprostowane ręce. plecy zaokrąglone.

ćwiczenia dodatkowe:
- pseudo planche pushups
- planche lean
- handstand to planche (dla każdej progresji izometrycznej)

poza tym polecam youtube.
  • 0

mako52

mako52

Advanced Member

• Użytkownik
  • 43 postów
Rafale podasz ćwiczenia na wzmocnienie nadgarstków?
  • 0

rafal

rafal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 238 postów

Jeżeli chodzi o wzmocnienie pod planche to dobry będzie planche lean, aczkolwiek lepiej je odciążyć poprzez ułożenie dłoni trochę na zewnątrz (tak, że kciuki wskazują na wprost a reszta palców na boki). poręcze lub podstawki do pompek też się sprawdzą.

ćwiczenia dobre na nadgarstki:

pompki na nadgarstkach (na początek z kolan, jak nadal za trudne to bardziej zgiąć się w pasie)
https://www.youtube.com/watch?v=NIeL0AYygiY

na rozgrzewkę przed treningiem planche lub handstand można zrobić takie ćwiczenia
https://www.youtube.com/watch?v=c2w1PeSR8G4

warto przeczytać i obejrzeć ten wątek

edit: podlinkowałem planche lean
  • 1

Maravilla

Maravilla

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 39 postów
Podpinam się do tematu. Czy jest to normalna sytuacja, że planche na ziemi jest ZNACZNIE trudniejsze od tego samego, ale na poręczach?
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Tak.
  • 0

kaju

kaju

• Użytkownik
  • 8 postów
ja właśnie wałkuje je na uchwytach od pompek, na YT znalazłem coś ciekawego
]
jak myślicie ile może zająć taki trening żeby dojść do tego poziomu? ile wam to zajęło?
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Do tuck może w miesiąc? Trzy? Zależy od Twojego przygotowania. Ja wałkuję to już ponad rok i nic.
  • 0

rafal

rafal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 238 postów
to zależy od wielu czynników - predyspozycje, aktualny poziom, treningu (jak wygląda twój trening, jak często go robisz) itd

Sam nie trenuję pod planche a adv tuck planche jestem w stanie utrzymać z 3 sekundy więc jak zacznę trening planche to od tuck planche, którego utrzymuję ok 20 sekund. Na razie mam mniej ambitne cele :)
Ale przyjdzie też czas na planche, a wtedy trening w całości będzie poświęcony temu. Pewnie nie będzie łatwo bo już nie te lata, ale powalczę... :) chociaż Adam mówi, że moje warunki do planche są raczej słabe i przydałoby się więcej masy mięśniowej (ci co byli na seminarium wiedzą jaki ze mnie chudzielec - niecałe 70kg przy 180cm)

Krzysiek na jakim etapie jesteś z treningiem planche?

jeszcze a propos progresji które wypisałem we wcześniejszym poście - na początku powinny się znaleźć frog stand i straight arm frog stand. Nie wiem czemu zawsze zakładam, że to każdy robi (może dlatego że pytanie było o tak zaawansowany element jakim jest planche pushup).
  • 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Jeżeli chodzi o wzmocnienie pod planche to dobry będzie planche lean, aczkolwiek lepiej je odciążyć poprzez ułożenie dłoni trochę na zewnątrz (tak, że kciuki wskazują na wprost a reszta palców na boki). poręcze lub podstawki do pompek też się sprawdzą.

ćwiczenia dobre na nadgarstki:

ja planche lean robię trochę inne, tzn. kciuk jest skierowany do przodu i na skos [lewo], a palce są skierowane do przodu i na skos [prawo]
tem tak robię, bo planche raczej się wykonuje w taki sposób, a na tym zdjęciu co zalinkowałeś, to palce są skierowane do tyłu, a kciuk maksymalnie w lewo, a nadgarstek na wprost
nie wiem czy też dobrze robię
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

kaju

kaju

• Użytkownik
  • 8 postów
oo szczerze spróbowałem po raz pierwszy frogstand i trzymam sie długo bez problemu, heh za bardzo mnie ciągnie juz do trugniejszych rzeczy a trzeba małymi kroczkami.. dzieki rafał !
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Ja tam raz robię z kciukami za zewnątrz, a raz z kciukami w przód. Ta pozycja po frog standzie gdzie kolana opieramy o łokcie mi nie przypasowała ze względu na ból.
  • 0

kaju

kaju

• Użytkownik
  • 8 postów
mam jeszcze jedno pytanko, jeśli frogstand jest opanowane, jakim kolejnym ćwiczeniem powoli przejść do plancha?
  • 0

rafal

rafal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 238 postów
@Hannibal
ułożenie dłoni to kwestia indywidualna, rób jak ci wygodniej. Każde ułożenie jest dobre jeżeli nie powoduje kontuzji ;)
aczkolwiek dając palce w tył nie za bardzo widzę możliwość robienia kolejnych ćwiczeń po opanowaniu planche np straight body press to handstand (stań rękach z tak wykręconymi dłońmi, no i sam "press" byłby ciężki)

@kaju
napisałem wszystkie chyba progresje... następne jest frog stand z prostymi rękami (kolana opierasz na prostych łokciach, ale nie na zewnątrz rąk jak w frog stand)
Podobnie jak Dominikowi, ta pozycja mi nie pasi z powodu bólu, ale podobno można się przyzwyczaić...
Dołączona grafika

poźniej tuck planche
Dołączona grafika
  • 0

kaju

kaju

• Użytkownik
  • 8 postów
dzięki bardzo, jestem wzrokowcem i musze mieć wszystko pokazane :)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
progresje są przecież w książce building the gymnastic body, sommera :)
  • 0

rafal

rafal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 238 postów

progresje są przecież w książce building the gymnastic body, sommera :)

do planche są w btgb, do planche pushup nie ma (chociaż to praktycznie te same progresje co do planche, tylko z uginaniem rąk)
są za to w overcoming gravity i obrazki właśnie z tej książki dałem ;)
tradycyjnie polecam OG z racji tego, że jest więcej ćwiczeń niż w BTGB i są bardziej szczegółowo opisane.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Ok. Już znalazłem ją i jeszcze jakąś inną tego autora :) Dzięki.
Może czegoś nowego się dowiem :)
  • 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

• 0

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych