Cześć. Trenuję Street Workout i mam dwa pytania. Pierwsze, czy mogę trenować takim planem, że robię pompki 3x w tygodniu (WT/CZW/SOB), podciągam się również 3x w tygodniu (PON/ŚR/PT), Jakieś krótkie treningi na brzuch 8 minutowe również 3x w tygodniu, a na nogi przysiady i wspięcia na palce również 3 razy. Raz w tygodniu "pomacham" sobie sztangą na biceps i barki. Słyszałem, że powinno się trenować każdą partię raz na tydzień, ale u mnie słabo się to sprawdza. Trenowałem podciąganie i pompki raz w tygodniu, ale to naprawdę za mało.
A drugie pytanie brzmi, jakie ćwiczenia mam wykonywać aby w "back lever" utrzymywać nogi w prostej pozycji, żeby mi nie leciały automatycznie w dół? słyszałem że dobrze jest robić backa ze zgiętymi nogami oraz supermen hold. Czy macie jeszcze jakieś propozycje?
Pozdrawiam.
Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Back lever
Started by
Krzysiu
, Mar 26 2013 20:05 PM
Posted 26 March 2013 - 20:05 PM
Posted 26 March 2013 - 20:54 PM
Trenowanie jednej partii w tygodniu sprawdza się może w kulturystyce ale nie tutaj. Szczerze mówiąc na zadane sobie pytanie powinieneś być sam w sobie stanie odpowiedzieć. Jeśli ćwiczysz w ten sposób i widzisz progres w sile to jest ok. Nie podałeś natomiast jakie rodzaje pompek czy podciągnięć robisz więc ciężko Ci cokolwiek doradzić.
Co do back lever na YT jest w pytę filmów instruktażowych i opisane szczegółowo kolejne progresje, wątpię żeby można było cokolwiek do tego dodać.
Co do back lever na YT jest w pytę filmów instruktażowych i opisane szczegółowo kolejne progresje, wątpię żeby można było cokolwiek do tego dodać.
Posted 26 March 2013 - 21:43 PM
Nie ważne jakie wersje robi. Nie napisał przecież jaki ma cel.
Ja też twierdze, że partia raz na tydzień jedynie w kulturystyce. Z własnym cięzarem naprawdę trudno jest przećwiczyć mięsień tak by odpoczywał aż tydzień.
Ja też twierdze, że partia raz na tydzień jedynie w kulturystyce. Z własnym cięzarem naprawdę trudno jest przećwiczyć mięsień tak by odpoczywał aż tydzień.
Posted 26 March 2013 - 21:57 PM
Dzięki za odpowiedzi. A co do pompek i podciągania, pompki robię np. 15 klasycznych, 60 sekund odpoczynku, 15 szerokich, 60 sekund odpoczynku, 12 z nogami na podwyższeniu, 60 sekund odpoczynku i tak dalej jeszcze ze 3-4 rodzaje. Niektóre pompki zrobię na poręczach do pompek, takie małe uchwyty, ciężej się wtedy robi
A serii zrobię tyle ile jestem na siłach, raz mam lepszy, raz gorszy dzień. A podciąganie to podciągam się nachwytem z tym, że zmieniam szerokość rozstawu rąk. Np. 5 podciągnięć na szerokość barków, później 5 podciągnięć wąsko itd. aż dojdę do 50 powtórzeń. Przerwy między podciągnięciami również 60 sekund, myślę że to najbardziej optymalny czas. Czyli podsumowując, rozpisze tutaj cały mój plan:
Poniedziałek: Podciąganie, ABS'y
Wtorek: Pompki, sztanga, ćwiczenia do backa
Środa: Podciąganie, ABS'y
Czwartek: Pompki, ćwiczenia do backa
Piątek: Podciąganie, ABS'y
Sobota: Pompki, ćwiczenia do backa
Niedziela: Wolne
No bo widzicie, wmówili mi że się przetrenuję robiąc nawet 2x. w tygodniu pompki, to ja się niepotrzebnie posłuchałem a na lato chce już jako tako wyglądać i coś umieć, prawda?
Poniedziałek: Podciąganie, ABS'y
Wtorek: Pompki, sztanga, ćwiczenia do backa
Środa: Podciąganie, ABS'y
Czwartek: Pompki, ćwiczenia do backa
Piątek: Podciąganie, ABS'y
Sobota: Pompki, ćwiczenia do backa
Niedziela: Wolne
No bo widzicie, wmówili mi że się przetrenuję robiąc nawet 2x. w tygodniu pompki, to ja się niepotrzebnie posłuchałem a na lato chce już jako tako wyglądać i coś umieć, prawda?
Posted 27 March 2013 - 12:30 PM
nie wiem, który raz to piszę - do BL i wielu innych skill'ów potrzebna jest siła. Siły nie uzyskasz robiąc po 15 pompek.
przykładowe ćwiczenia do BL masz tutaj.
Progresje jak Emil napisał znajdziesz na YT. Od siebie dodam, że sprawdzają się dobrze obciążniki na kostki dodane do każdej progresji (mam 2 x 1,5kg).
Na barki coś dodaj do planu np pompki w staniu na rękach (lub inną progresję tego ćwiczenia) i podciągaj się też podchwytem.
przykładowe ćwiczenia do BL masz tutaj.
Progresje jak Emil napisał znajdziesz na YT. Od siebie dodam, że sprawdzają się dobrze obciążniki na kostki dodane do każdej progresji (mam 2 x 1,5kg).
Na barki coś dodaj do planu np pompki w staniu na rękach (lub inną progresję tego ćwiczenia) i podciągaj się też podchwytem.
Posted 27 March 2013 - 14:10 PM
Czyli jak mam robić te pompki ?
Posted 27 March 2013 - 14:28 PM
Posted 27 March 2013 - 18:56 PM
Jeżeli na siłe jest napisane aby robić 1-3 powtórzenia, to mam założyć sobie 30kg na plecy, czy jak?
Posted 27 March 2013 - 22:22 PM
a) trudniejsza wersja ćwiczenia - zobacz to
Osobiście polecam zaopatrzyć się w kółka gimnastyczne (ok 150-200zł). Dają dużo możliwości a poza tym każde ćwiczenie przeniesione na kółka np pompki, dipy itp jest przynajmniej o poziom trudniejsze i działa na więcej mięśni.
obciążenie dodatkowe
c) połączenie a i b
edit: poprawiłem link
Osobiście polecam zaopatrzyć się w kółka gimnastyczne (ok 150-200zł). Dają dużo możliwości a poza tym każde ćwiczenie przeniesione na kółka np pompki, dipy itp jest przynajmniej o poziom trudniejsze i działa na więcej mięśni.
c) połączenie a i b
edit: poprawiłem link
Posted 28 March 2013 - 00:25 AM
Kółka to bardzo fajna sprawa, ale drogo niestety..
Posted 28 March 2013 - 00:34 AM
No trudno, musisz radzić sobie bez kółek. Ewentualnie jakaś samoróbka nawet jakby miała to być sama taśma z prowizorycznym uchwytem.
Znajdź ćwiczenia odpowiednie i w razie potrzeby dodaj obciążenie. Pompki z jedną ręką wyprostowaną na pewno nie będą za łatwe.
A co do powtórzeń to trzymałbym się w przedziale 5-8 ze wskazaniem na 5.
Znajdź ćwiczenia odpowiednie i w razie potrzeby dodaj obciążenie. Pompki z jedną ręką wyprostowaną na pewno nie będą za łatwe.
A co do powtórzeń to trzymałbym się w przedziale 5-8 ze wskazaniem na 5.
Posted 28 March 2013 - 18:24 PM
Fajna ta progresja pompeczek według Ala Kavadlo. To jeżeli powiedziałeś, żeby robić te 5 powtórzeń, to dobrze będzie dać sobie obciążenie około 20kg do plecaka i robić np. 5 zwykłych pompek, 5 wąskich itp?
Posted 28 March 2013 - 21:27 PM
Ja bym próbował robić trudne pompki z masą ciała samą. Np. Archer pushups z nogami na podwyzszeniu. Gwarantuję, że wiele nie zrobisz "D
Obciążenie bym dodawał powoli, albo w ogóle a
Obciążenie bym dodawał powoli, albo w ogóle a
Posted 30 March 2013 - 12:07 PM
haha, archery to ja narazie bez podwyższenia mogę robić, bo są cholernie trudne
W sumie to spróbowałem ich i powiem szczerze, że wyglądają ciężko, ale aż tak złe nie są
Zobaczymy jak na podwyższeniu ^^
W sumie to spróbowałem ich i powiem szczerze, że wyglądają ciężko, ale aż tak złe nie są
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report