Zaloguj się Zarejestruj się
Czym zastąpić cukier.
Posted 14 April 2013 - 00:06 AM
Chcesz dodać mi skrzydeł?
Posted 14 April 2013 - 09:30 AM
Posted 14 April 2013 - 12:00 PM
Nie traktuj tego jako ataku. Po prostu Twoje kubki smakowe tak się przyzwyczaiły do cukru, że Twój mózg nie chcę dopuścić myśli że możesz się bez niego obyć. Tak działa mechanizm uzależnienia.
Nie traktuję tego jako ataku, bo po prostu się z twoim poglądem nie zgadzam. Przechodziłem już detoks związany z odstawieniem cukru. Teraz mogę, ale nie muszę go stosować. Stosuję go do kawy, bo wiecie... kawa z daktylem smakuje ciulato.
A tak w ogóle, o jakim cukrze mówicie? Fruktoza, glukoza, sacharoza? To wszystko są cukry. Nie jecie owoców?
Posted 14 April 2013 - 12:31 PM
Nie traktuj tego jako ataku. Po prostu Twoje kubki smakowe tak się przyzwyczaiły do cukru, że Twój mózg nie chcę dopuścić myśli że możesz się bez niego obyć. Tak działa mechanizm uzależnienia.
Nie traktuję tego jako ataku, bo po prostu się z twoim poglądem nie zgadzam. Przechodziłem już detoks związany z odstawieniem cukru. Teraz mogę, ale nie muszę go stosować. Stosuję go do kawy, bo wiecie... kawa z daktylem smakuje ciulato.
A tak w ogóle, o jakim cukrze mówicie? Fruktoza, glukoza, sacharoza? To wszystko są cukry. Nie jecie owoców?
Mam wrażenie że wszyscy mówią o cukrach prostych bo większość wypowiadających się jada węglowodany i to w tzw. normalnych ilościach.
Cukier prosty to najmniej wartościowy cukier ale nie ma co przesadzać z tym że ileś tam gramów dziennie od razu zaszkodzi, ważne aby zachować umiar i aby zdecydowanie więcej spożywać węgli złożonych.
Paradoksalnie wszyscy zapominają że w sacharoza mimo tego że chemicznie jest dwucukrem to w działaniu jest gorsza niż glukoza bo łatwiej wchodzi w szlaki metaboliczne ale mniejsza o to.
Więc nadmierne objadanie się owocami to też nie jest dobra rzecz chociaz trzeba pamiętać że sacharoza czysta, wyizolowana a sacharoza w owocu to 2 zupełnie inne rzeczy bo w owocach są chociażby związki określane powszechnie jako błonnik, które mają znaczny wpływ na przyswajanie tej sacharozy, oczywiście pozytywny ze zdrowotnego punktu widzenia.
Posted 15 April 2013 - 18:35 PM
W owocach jest fruktoza, ale generalnie masz rację. Fruktoza to bardzo słaba opcja, o wiele gorsza niż glukoza. Niedawne badania sugerują, że to własnie ona jest jednym z głównych winowajców otyłości w Stanach.
Posted 15 April 2013 - 21:36 PM
W owocach jest fruktoza, ale generalnie masz rację. Fruktoza to bardzo słaba opcja, o wiele gorsza niż glukoza. Niedawne badania sugerują, że to własnie ona jest jednym z głównych winowajców otyłości w Stanach.
Oczywiście miałęm fruktoze na myśli i o niej pisałem że łatwiej wchodzi w szlaki metaboliczne niż glukza i jest nad nią mniejsza kontrola. Mój błąd, nie wiem co mi się z tą sacharozą wkręciło ![]()
Posted 15 April 2013 - 21:36 PM
W hamburgerach i innych MCDonald produktach nie ma fruktozy.
Posted 16 April 2013 - 11:10 AM
Posted 16 April 2013 - 16:24 PM
Wbrew pozorom ani Mc,kfc, owoce, cukier, ciastka, kebaby. Tylko ludzie. Nikt nikomu pistoltu do głowy nie przystawia mówiąc że ma jeść to czy tamto.
Posted 16 April 2013 - 17:08 PM
Wbrew pozorom ani Mc,kfc, owoce, cukier, ciastka, kebaby. Tylko ludzie. Nikt nikomu pistoltu do głowy nie przystawia mówiąc że ma jeść to czy tamto.
Dodatkowo kiedyś czytałem artykuł że największym złem w tych fast-foodach są wlaśnie sosy bo są one najbardziej kaloryczne a praktycznie ich nie odczuwamy podczas jedzenia. Oczywiście pomijam fakt smażenia wielokrotnie na tym samym oleju ![]()
Wszystko jest dla ludzi i jak ktoś umie zachować umiar to nie powinien się martwić że stanie się otyły.
Posted 16 April 2013 - 19:27 PM
A co jeśli nasz własny mózg nas oszukuje? ![]()
Jedząc fruktozę nie dostajemy sygnału o byciu nasyconym.
http://potreningu.pl...e-uczucie-glodu
Posted 17 April 2013 - 21:05 PM
Zalezy jakich fast foodach. W takim hamburgerze jedynie mały kotlecik to tłuszcz, reszta to węglowodany. I to tłuszcz trans.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report