Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Czym zastąpić cukier.

• Please log in to reply
111 replies to this topic

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1,921 posts
Jedzenie słodyczy jest nie zdrowe tak jak cukier którego używamy do słodzenia herbaty czy kawy i tutaj temat się kończy. Skoro coś szkodzi to po co to używać, nie widzę sensu.
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
W małych ilościach cukier nie zabije zdrowej osoby :)
W dzisiejszych czasach wszystko może zaszkodzić, tylko kwestia czy akurat nam i czy zostało to już odkryte :)
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts

Jem sporo owoców, praktycznie po kilogramie bananów i jabłek codziennie. To w naturalny sposób usunęło zachciewajki na słodycze.

Jezeli chesz to moge ci podsunac artykul o bananach, tylko uprzedzam, ze odechce ci sie je jesc. ~50kg suchej masy oprysku na hektar i oczywiscie gmo hehe

Artykuł faktycznie zatrważający i na pewno o każdym innym produkcie spożywczym produkowanym na przemysłową skalę można by napisać coś podobnego. Nie to że się czepiam ale artykuł jest o ananasach a tylko śladowa wzmianka o bananach i nigdzie w tym artykule nie widzę wzmianki o GMO i 50kg oprysku na haktar..

Tu masz wiecej, znany film, ktorego publikacje chcial zablokowac jeden z 3 najwiekszych "producentow" bananow. Film "Bananas!" rez Fredrik Gertte http://www.bananasth.../show/the-facts

Efekty kontaktu z Nemagonem ( pestycydem, ktorym sa pryskane banany) https://www.google.p...ioDIDA&tbm=isch

No moge ci wkleic tego sporo, bo jest o tym sporo, na weganskich forach glownie.

Dzięki za kolejną porcję materiałów. Chodziło mi o to, żebyś trzymał się tematu tego co podajesz jako źródło. Nie znalazłem tam nic co wymieniłeś w poście poza dwoma wzmiankami o bananach jako takich.
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1,921 posts

W dzisiejszych czasach wszystko może zaszkodzić, tylko kwestia czy akurat nam i czy zostało to już odkryte :)

w małych ilościach kokaina również nie zabija, tylko mocno uzależnia ;)
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts

w małych ilościach kokaina również nie zabija, tylko mocno uzależnia ;)

Tyle, że są to nie porównywalne ilości chociażby jeśli chodzi o masę :) Kokaina to silna substancja psychoaktywna, a cukier to najzwyklejszy pokarm.

Wiem, że niektórzy uważają cukier za ,,narkotyk" ale jak dla mnie to jest bujda, jak ktoś jest słaby to się uzależni nawet o schabowego :)
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1,921 posts
Nie nazywałbym tego bujdą, jeśli cukier jest w każdym domu i ludzie którzy go odstawiają wpadają w silne depresje i stany lękowe. Od odstawienia mięsa takie rzeczy się nie pojawiają.
Marihuana ma podobno jakieś właściwości lecznicze, a jednak nie poleciłbym jej nikomu. Cukier nie ma żadnych właściwości leczniczych po za tym że dobrze smakuje, a to już sprawa naszego umysłu, co zalicza do kategorii dobrego smaku. Zresztą ja nikomu nie zabraniam wcinania cukru, jak ktoś chce się odurzać dostępnie legalnym narkotykiem, jest to tylko i wyłącznie jego biznes. Nic mi do tego. Ale niech nikt mi nie usiłuje wmówić że jest to normalny pokarm. Bo jak po odstawieniu normalnego pokarmu, mogą pojawiać się mdłości i myśli depresyjne? Po odstawieniu marchewki, ryb czy jaj tego nie zauważyłem, a wiem bo robiłem tego typu eksperymenty. Gdy odstawiłem cukier a potem zjadłem batona, czułem się jak narkoman na głodzie który ucieszył ze zjedzonego batona (!). Więc nie jest to dla mnie bynajmniej normalne. Ale jak mówię każdy niech sobie uważa jak chce. Ja się kieruje swoimi doświadczeniami i choćby mi ktoś podał 30milionów badań naukowych na temat tego że cukier jest zdrowy i pożywny, to i tak mam to gdzieś. Teorie zawsze olewam, wolę praktykę. A co mnie truje, nawet w minimalnych ilościach po prostu tego nie jadam i tyle.
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Wiem, że niektórzy uważają cukier za ,,narkotyk" ale jak dla mnie to jest bujda, jak ktoś jest słaby to się uzależni nawet o schabowego :)

E tam bujda, ze ma dzialanie opioidalne to wiadomo.

http://www.paka-mera.pl/pdf/sugar.pdf
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1,921 posts
Ogólnie to jest ciężki temat, bo ludziom naprawdę ciężko uwierzyć że coś co jest dostępne dosłownie WSZĘDZIE może być szkodliwe, oni nie chcą w to wierzyć i wolą się dalej okłamywać twierdząc że cukier jest normalnym pokarmem. A tak naprawdę nie mają pojęcia ile energii w sobie niszczą za pomocą raptem 2 łyżeczek cukru dziennie ;)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Bo mięsa w domach jest mało i gdy jesteś głodny to po nie nie sięgasz bo go nie ma. A co gdyby to cukru było mało w domach, za to dużo mięsa? Sytuacja by się odwróciła i zamiast uzależnić się od cukru, to uzależnilibyśmy się od mięsa.
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1,921 posts
To tylko dowodzi że więcej gówna w domu niż pożywnego jedzenia LOL.
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts

Nie nazywałbym tego bujdą, jeśli cukier jest w każdym domu i ludzie którzy go odstawiają wpadają w silne depresje i stany lękowe. Od odstawienia mięsa takie rzeczy się nie pojawiają.
Marihuana ma podobno jakieś właściwości lecznicze, a jednak nie poleciłbym jej nikomu. Cukier nie ma żadnych właściwości leczniczych po za tym że dobrze smakuje, a to już sprawa naszego umysłu, co zalicza do kategorii dobrego smaku. Zresztą ja nikomu nie zabraniam wcinania cukru, jak ktoś chce się odurzać dostępnie legalnym narkotykiem, jest to tylko i wyłącznie jego biznes. Nic mi do tego. Ale niech nikt mi nie usiłuje wmówić że jest to normalny pokarm. Bo jak po odstawieniu normalnego pokarmu, mogą pojawiać się mdłości i myśli depresyjne? Po odstawieniu marchewki, ryb czy jaj tego nie zauważyłem, a wiem bo robiłem tego typu eksperymenty. Gdy odstawiłem cukier a potem zjadłem batona, czułem się jak narkoman na głodzie który ucieszył ze zjedzonego batona (!). Więc nie jest to dla mnie bynajmniej normalne. Ale jak mówię każdy niech sobie uważa jak chce. Ja się kieruje swoimi doświadczeniami i choćby mi ktoś podał 30milionów badań naukowych na temat tego że cukier jest zdrowy i pożywny, to i tak mam to gdzieś. Teorie zawsze olewam, wolę praktykę. A co mnie truje, nawet w minimalnych ilościach po prostu tego nie jadam i tyle.

Podobnie jak Ty wolę praktykę i nigdy nie doświadczyłem podobnych objawów jak Ty. Powiedziałbym że odwrotnie, jak objem się batonami to czuję się taki zamulony przez jakiś czas.

Pewnie znajdzie się masa ludzi którzy mają tak jak ja i masa takich co mają tak jak Ty z tym cukrem. Chociaż ja nigdy go jakoś dużo nie spożywałem.
Może jak ktoś spożywa ,,garściami" to potem ma takie efekty ale w tym przypadku ciężko mówić o normalnym żywieniu :)

Z własnego doświadczenia wiem że psychika to 90% sukcesu we wszystkim i chyba na tym polu są największe róznice między ludżmi :)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Nie wiem jak Wy, ale ja jak jadłem słodyczne w dużych ilosciach dziennie to nie czułem się źle :D A odstawiłem słodycze tak normalnie bez jakichkolwiek złych skutków, po prostu założyłem sobie, że odstawiam i się stało. Pamiętam jeszcze jak się opychałem słodyczamy, dziennie 10zł+ szło. To jak np. ok.6-7 batonów snickers. I to na jednym posiedzeniu przed kompem :D
  • 0

Konto usunięte

Konto usunięte

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 316 posts
Ale to co wy tu opisujecie przecież nie jest objawami narkotyku ale tego jak organizm reaguje na skoki insulinowe. Jak wcinasz coś słodkiego, to w twoim organizmie momentalnie podnosi się cukier we krwi. Organizm jest maniakiem kolekcjonowania energii na później więc wali stara się nazbierać tego jak najwięcej. Ale potem jak wraca to wszystko do stanu początkowego, to czujesz się ospały, przymulony itp.
Żaden narkotyk.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
I skąd pomysł, że ktokolwiek uważa cukier za zdrowy produkt? Ja po odstawieniu cukru nie czułem żadnych negatywnych objawów. Jak potem zjadłem ciastko to owszem, było to przyjemne uczucie. Ale na tej samej zasadzie jak długo nie jem migdałów to potem wcinam je bardzo szybko.
  • 0
Dołączona grafika

rambo

rambo

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 14 posts
A czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czym słodzić kawę? :)
  • 0

Szpanerski Nick

Szpanerski Nick

Advanced Member

• Użytkownik
  • 92 posts
Jak nie cukrem to słodzikiem... Albo nie pij kawy, podobno też niezdrowa :D
  • 0

sheisbutterfly

sheisbutterfly

Go KalistenikaPolska.pl!

• Moderator
  • 473 posts
  • LokalizacjaWałbrzych
Rambo kawa z miodem jest pycha !! :) tylko tak się zastanawiam czy miód nie jest w działaniu podobny do białego cukru. Fruktoza również mnie zastanawia. Czy nie podnosi poziomu cukru we krwi tak jak pyszny biały cukier.. i nie działają (miód i fruktoza) jak biały..

Ogólnie to po tym okresie detoxu cukrowego zauważyłam, że zrobiło mi się tak jak z solą lub nawet bardziej. Jestem mocno wyczulona na cukier i jak jest gdzieś podstępnie dodany to momentalnie go czuję i mi przeszkadza.. (np ostatnio były w buraczkach z chrzanem.. nie czaje po co tam dodawać cukier.. przecież zupełnie nie pasuje.. nie byłam w stanie ich zjeść)

Straszne jest to, że w 90% przetworzonych produktów jest dodany... Najbardziej mnie rozwala jak widzę płatki musli FITNES, które mają pełno cukru w sobie.. więc tak średnio Fit są.. ściema na maxa..

Z soków bezcukrowych polecam Tymbarka jabłkowego 100% sok :) Litr zrobiony z 1,5 g jabłek - przynajmniej tak piszą na opakowaniu:P i bez dodatku cukru :)

Z doznań w życiu bez cukru, też zmieniło mi się, podejście do daktyli. Kiedyś ich nie lubiłam, były za słodkie i takie fuj.. a teraz... Mniami!! :)
  • 0
"Najpierw, rób to co konieczne, potem, to co możliwe, a na końcu okaże się że robisz rzeczy nie możliwe"

Chcesz dodać mi skrzydeł? :) to proste!! wciśnij Rep !! :)

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Sonia, ostatnio w radiu słuchałem długiej audycji na temat miodu. Nie jest podobny do białego cukru i to samo zdrowie. Jedyny problem polega na tym, że temperatura powyżej 50st.C zabija w nim cenne witaminy, więc trzeba poczekać aż kawa trochę ostygnie i dopiero słodzić.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Każdy cukier w nadmiarze nie jest zdrowy. Taka zasada, którą wszyscy pewnie znają ;)
  • 0

sheisbutterfly

sheisbutterfly

Go KalistenikaPolska.pl!

• Moderator
  • 473 posts
  • LokalizacjaWałbrzych
tak tak to wiem :) a jak z fruktozą (cukier z owoców)??
  • 0
"Najpierw, rób to co konieczne, potem, to co możliwe, a na końcu okaże się że robisz rzeczy nie możliwe"

Chcesz dodać mi skrzydeł? :) to proste!! wciśnij Rep !! :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users