Zaloguj się Zarejestruj się
Czym zastąpić cukier.
Napisano 28 lutego 2013 - 00:54
Napisano 28 lutego 2013 - 09:47
ja polecam ograniczyć cukier. najlepiej spożywać tylko pod postacią owoców. dużo produktów zawiera cukier więc zbędne jest jeszcze dodawanie cukru do czegokolwiek. Na pewno nie zamieniałbym go na żadną chemię.
polecam obejrzeć infografikę na temat cukru: http://i.wp.pl/a/f/j...rafika_wp1.jpeg
Niezła dezinformacja, na tym rysunku węglowodany i cukier stosuje się jako pojęcia zamienne. Nie ma rozróżnienia na cukry proste i złożone. Przelicza się węglowodany w płatkach owsianych na kostki cukru, paranoja. Tak samo myślę, że w wyznacznikach WHO tam chodzi o gramy węgli, a nie stricte cukru, ale to mogę się mylić, bo to nieźle pop... organizacja, więc i może zaleca i jedzenie takich ilości cukru.
Napisano 28 lutego 2013 - 13:11
Mowisz o Food Rules: An Eater's Manual? Czyli u nas pt Jak jesc? No to dosc glupawa ksiazeczka o cenie nieporporcjonalnie wysokiej do zawartosciPollana czytałem. 'Rules of food', całkiem okej. Nie ze wszystkim się zgadzam, ale dosyć ciekawy punkt widzenia. Szczególnie z tym rozmieszczeniem żywności w marketach, faktycznie w większości przypadków tak jest
Choc troche prawdy w tym jest.
Ogoline mowiac to czesciowa synteza tej co podalem wczesniej, stworzona dla leniwych amerykanow, bo najwyrazniej ta poprzednia byla za trudna wiec sprobowal podejscia bardziej lopatologicznego. Pisanie jednego zadnia duzymi kolorymi literami na calej stronie troche wyglada idiotycznie
Ta poprzednia za to jest calkiem fajna i warto ja zdecydowanie przeczytac, zeby zyskac choc 1% swiadomosci.
Napisano 28 lutego 2013 - 20:40
Niezła dezinformacja, na tym rysunku węglowodany i cukier stosuje się jako pojęcia zamienne. Nie ma rozróżnienia na cukry proste i złożone. Przelicza się węglowodany w płatkach owsianych na kostki cukru, paranoja. Tak samo myślę, że w wyznacznikach WHO tam chodzi o gramy węgli, a nie stricte cukru, ale to mogę się mylić, bo to nieźle pop... organizacja, więc i może zaleca i jedzenie takich ilości cukru.
A gdzie ty tam widzisz węglowodany złożone? Ewentualnie w tych płatkach owsianych, ale to są jakieś pseudopłatki, dosładzane, węglowodanów w owsianych jest koło 70g/100g. A to, że ogólnie płatki nie różnią się zbytnio od cukru to inna sprawa. Niestety WHO, nie zaleca też 100g węgli dziennie, a szkoda.
Napisano 01 marca 2013 - 18:45
Napisano 01 marca 2013 - 21:32
Oczywiscie, ze interesuje ale na szczescie natura przewidziala cos takiego jak przesacz gruczolowy przy przekazywaniu pozywienia potomstwu, dlatego maslo i smietana sa wolne do tego typu rzeczyApropo gmo i pestycydów w bananach, Salute a czy Ciebie nie interesuje ile antybiotyków wcinasz w maśle, śmietanie, smalcu i mięsie?
Takie wstawki maja sens jezeli ktos sie zywi w sklepach i nie zwraca uwagi na to co je.Takie wstawki są imo bez sensu bo bez względu na rodzaj pokarmu ten ze standardowego przemysłu spożywczego jest nafaszerowany bądź zmodyfikowany od wołowiny po jak się okazuje banana, także pozostaje kupować żywność organiczną a kto ma kawałek ziemi to zaraz sezon będzie można sobie wyhodować swoje zielonki.
Napisano 11 marca 2013 - 10:21
Artykuł faktycznie zatrważający i na pewno o każdym innym produkcie spożywczym produkowanym na przemysłową skalę można by napisać coś podobnego. Nie to że się czepiam ale artykuł jest o ananasach a tylko śladowa wzmianka o bananach i nigdzie w tym artykule nie widzę wzmianki o GMO i 50kg oprysku na haktar..Jezeli chesz to moge ci podsunac artykul o bananach, tylko uprzedzam, ze odechce ci sie je jesc. ~50kg suchej masy oprysku na hektar i oczywiscie gmo hehe
Jem sporo owoców, praktycznie po kilogramie bananów i jabłek codziennie. To w naturalny sposób usunęło zachciewajki na słodycze.
Napisano 11 marca 2013 - 11:53
Suszone morele, banany wraz z mlekiem to taka bomba dla organizmu. Mleko nie każdemu podejdzie a dodatkowo suszone banany mają wysoki IG. Niby nie powinno się wkręcać w takie pierdoły (sam jestem fanem tego stwierdzenia), ale akurat w tym przypadku to łatwo można odczuć objawy. Choćby odbijanie się (bekanie) po mleku czy gorsze samopoczucie.
Tak samo mieszanie owoców z kakaem. Fajne to jest jako pompa NO2 (przed treningiem np z serkiem jest ok), ale kakao ma kakaowiec a od tego większość ludzi dostaje wyprysków na twarzy. Tak że jak wam jakieś krosty nagle wyskakują to wiedzcie że to albo od nie mycia się, albo od przemęczenia albo od mleka albo czekolady (kakaowca).
Napisano 11 marca 2013 - 12:29
Tu masz wiecej, znany film, ktorego publikacje chcial zablokowac jeden z 3 najwiekszych "producentow" bananow. Film "Bananas!" rez Fredrik Gertte http://www.bananasth.../show/the-factsArtykuł faktycznie zatrważający i na pewno o każdym innym produkcie spożywczym produkowanym na przemysłową skalę można by napisać coś podobnego. Nie to że się czepiam ale artykuł jest o ananasach a tylko śladowa wzmianka o bananach i nigdzie w tym artykule nie widzę wzmianki o GMO i 50kg oprysku na haktar..
Jezeli chesz to moge ci podsunac artykul o bananach, tylko uprzedzam, ze odechce ci sie je jesc. ~50kg suchej masy oprysku na hektar i oczywiscie gmo hehe
Jem sporo owoców, praktycznie po kilogramie bananów i jabłek codziennie. To w naturalny sposób usunęło zachciewajki na słodycze.
Efekty kontaktu z Nemagonem ( pestycydem, ktorym sa pryskane banany) https://www.google.p...ioDIDA&tbm=isch
No moge ci wkleic tego sporo, bo jest o tym sporo, na weganskich forach glownie.
Napisano 11 marca 2013 - 13:37
Tak samo mieszanie owoców z kakaem. Fajne to jest jako pompa NO2 (przed treningiem np z serkiem jest ok), ale kakao ma kakaowiec a od tego większość ludzi dostaje wyprysków na twarzy. Tak że jak wam jakieś krosty nagle wyskakują to wiedzcie że to albo od nie mycia się, albo od przemęczenia albo od mleka albo czekolady (kakaowca).
Ja mieszkanki owocowe z kakaem i mlekiem roślinnym stosuję zazwyczaj po treningu albo na śniadanie żeby doładować akumulatory na cały dzień. Nigdy nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów
Napisano 11 marca 2013 - 15:24
Ja nigdy nie słodziłem herbaty i w ogóle nie rozumiem jak można ją słodzić. Tak samo kawa
Normalnie można słodzić herbatę czy kawę, tak samo jak można nie słodzić.
To jest indywidualna kwestia i jeśli ktoś nie pije więcej niż 3 herbaty dziennie słodzone po 2 łyżeczki to nie ma co panikować i się dziwić, to jest w pełni normalne. Gorzej jak ktoś słodzi zdecydowanie więcej.
Ja osobiście nie wyobrażam sobie kawy bez mleka i cukru ale jak już pijam to piję taką bombę a nie wodzian kawy
Napisano 11 marca 2013 - 15:43
Zresztą to jest tak, że kiedyś mogłem słodycze pochłaniać kilogramami, potem już zdecydowanie mniej bo jakoś za słodko mi było a teraz praktycznie nie jadam bo można powiedzieć że nie lubię, więcej niż trochę
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś