Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Czym zastąpić cukier.

• Please log in to reply
111 replies to this topic

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Najlepiej w moim wypadku sprawdzają się banany z kakao. Czy to do kaszy mannej czy do koktajlów czy do płatków owsianych/żytnich. W smaku 100 razy lepsze niż cukier. Generalnie owoce mi wystarczą i nadają świetny smak wszędzie gdzie wcześniej wcisnąłbym cukier. Z suszonych moczę w gorącej wodzie daktyle żeby się rozmiękły i wtedy ich smak się lepiej rozprowadza jak dodam do np. kaszy jaglanej.
  • 0
Dołączona grafika

Wino

Wino

Lecimy tutaj

• Bywalec
  • 268 posts

ja polecam ograniczyć cukier. najlepiej spożywać tylko pod postacią owoców. dużo produktów zawiera cukier więc zbędne jest jeszcze dodawanie cukru do czegokolwiek. Na pewno nie zamieniałbym go na żadną chemię.
polecam obejrzeć infografikę na temat cukru: http://i.wp.pl/a/f/j...rafika_wp1.jpeg

Niezła dezinformacja, na tym rysunku węglowodany i cukier stosuje się jako pojęcia zamienne. Nie ma rozróżnienia na cukry proste i złożone. Przelicza się węglowodany w płatkach owsianych na kostki cukru, paranoja. Tak samo myślę, że w wyznacznikach WHO tam chodzi o gramy węgli, a nie stricte cukru, ale to mogę się mylić, bo to nieźle pop... organizacja, więc i może zaleca i jedzenie takich ilości cukru.
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1,921 posts
Pollana czytałem. 'Rules of food', całkiem okej. Nie ze wszystkim się zgadzam, ale dosyć ciekawy punkt widzenia. Szczególnie z tym rozmieszczeniem żywności w marketach, faktycznie w większości przypadków tak jest :D
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Pollana czytałem. 'Rules of food', całkiem okej. Nie ze wszystkim się zgadzam, ale dosyć ciekawy punkt widzenia. Szczególnie z tym rozmieszczeniem żywności w marketach, faktycznie w większości przypadków tak jest :D

Mowisz o Food Rules: An Eater's Manual? Czyli u nas pt Jak jesc? No to dosc glupawa ksiazeczka o cenie nieporporcjonalnie wysokiej do zawartosci :D
Choc troche prawdy w tym jest.

Ogoline mowiac to czesciowa synteza tej co podalem wczesniej, stworzona dla leniwych amerykanow, bo najwyrazniej ta poprzednia byla za trudna wiec sprobowal podejscia bardziej lopatologicznego. Pisanie jednego zadnia duzymi kolorymi literami na calej stronie troche wyglada idiotycznie :D

Ta poprzednia za to jest calkiem fajna i warto ja zdecydowanie przeczytac, zeby zyskac choc 1% swiadomosci.
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts

Niezła dezinformacja, na tym rysunku węglowodany i cukier stosuje się jako pojęcia zamienne. Nie ma rozróżnienia na cukry proste i złożone. Przelicza się węglowodany w płatkach owsianych na kostki cukru, paranoja. Tak samo myślę, że w wyznacznikach WHO tam chodzi o gramy węgli, a nie stricte cukru, ale to mogę się mylić, bo to nieźle pop... organizacja, więc i może zaleca i jedzenie takich ilości cukru.

A gdzie ty tam widzisz węglowodany złożone? Ewentualnie w tych płatkach owsianych, ale to są jakieś pseudopłatki, dosładzane, węglowodanów w owsianych jest koło 70g/100g. A to, że ogólnie płatki nie różnią się zbytnio od cukru to inna sprawa. Niestety WHO, nie zaleca też 100g węgli dziennie, a szkoda.
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Apropo gmo i pestycydów w bananach, Salute a czy Ciebie nie interesuje ile antybiotyków wcinasz w maśle, śmietanie, smalcu i mięsie? Takie wstawki są imo bez sensu bo bez względu na rodzaj pokarmu ten ze standardowego przemysłu spożywczego jest nafaszerowany bądź zmodyfikowany od wołowiny po jak się okazuje banana, także pozostaje kupować żywność organiczną a kto ma kawałek ziemi to zaraz sezon będzie można sobie wyhodować swoje zielonki.
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Apropo gmo i pestycydów w bananach, Salute a czy Ciebie nie interesuje ile antybiotyków wcinasz w maśle, śmietanie, smalcu i mięsie?

Oczywiscie, ze interesuje ale na szczescie natura przewidziala cos takiego jak przesacz gruczolowy przy przekazywaniu pozywienia potomstwu, dlatego maslo i smietana sa wolne do tego typu rzeczy :) Co do miesa i smalcu to nie uzywam sklepowego, zawsze z wlasnej hodowanej na kartoflach swini, wiec jestem spokojny :) Przemyslowych/sklepowych mies nie tykam.

Takie wstawki są imo bez sensu bo bez względu na rodzaj pokarmu ten ze standardowego przemysłu spożywczego jest nafaszerowany bądź zmodyfikowany od wołowiny po jak się okazuje banana, także pozostaje kupować żywność organiczną a kto ma kawałek ziemi to zaraz sezon będzie można sobie wyhodować swoje zielonki.

Takie wstawki maja sens jezeli ktos sie zywi w sklepach i nie zwraca uwagi na to co je. :)
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts

Takie wstawki maja sens jezeli ktos sie zywi w sklepach

Czyli jakieś 99% populacji krajów rozwiniętych
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Takie wstawki maja sens jezeli ktos sie zywi w sklepach

Czyli jakieś 99% populacji krajów rozwiniętych

Rownaj do madrzejszych a nie do wiekszosci ;) :D
Dlatego 99% populacji krajow rozwinietych choruje, jest otylych etc..
  • 0

Rastafar

Rastafar

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 25 posts
Mi cukier świetnie zastępuje Stevia:)
Stawiasz taki krzaczek w kuchni i wrzucasz wszędzie zamiast cukru, świetna sprawa:)
  • 0
"...jak gówno z siebie dajesz, to do ciebie wraca..."

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Mi cukier świetnie zastępuje Stevia:)
Stawiasz taki krzaczek w kuchni i wrzucasz wszędzie zamiast cukru, świetna sprawa:)

Tylko ten nieco metaliczny posmak nie do wszystkiego pasuje
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts

Jem sporo owoców, praktycznie po kilogramie bananów i jabłek codziennie. To w naturalny sposób usunęło zachciewajki na słodycze.

Jezeli chesz to moge ci podsunac artykul o bananach, tylko uprzedzam, ze odechce ci sie je jesc. ~50kg suchej masy oprysku na hektar i oczywiscie gmo hehe

Artykuł faktycznie zatrważający i na pewno o każdym innym produkcie spożywczym produkowanym na przemysłową skalę można by napisać coś podobnego. Nie to że się czepiam ale artykuł jest o ananasach a tylko śladowa wzmianka o bananach i nigdzie w tym artykule nie widzę wzmianki o GMO i 50kg oprysku na haktar..
  • 0

Konto usunięte

Konto usunięte

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 316 posts
Ja tam bym uważał z tym zastępowaniem. Po treningu / przed treningiem i na śniadanie jeszcze jest ok.

Suszone morele, banany wraz z mlekiem to taka bomba dla organizmu. Mleko nie każdemu podejdzie a dodatkowo suszone banany mają wysoki IG. Niby nie powinno się wkręcać w takie pierdoły (sam jestem fanem tego stwierdzenia), ale akurat w tym przypadku to łatwo można odczuć objawy. Choćby odbijanie się (bekanie) po mleku czy gorsze samopoczucie.

Tak samo mieszanie owoców z kakaem. Fajne to jest jako pompa NO2 (przed treningiem np z serkiem jest ok), ale kakao ma kakaowiec a od tego większość ludzi dostaje wyprysków na twarzy. Tak że jak wam jakieś krosty nagle wyskakują to wiedzcie że to albo od nie mycia się, albo od przemęczenia albo od mleka albo czekolady (kakaowca).
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Jem sporo owoców, praktycznie po kilogramie bananów i jabłek codziennie. To w naturalny sposób usunęło zachciewajki na słodycze.

Jezeli chesz to moge ci podsunac artykul o bananach, tylko uprzedzam, ze odechce ci sie je jesc. ~50kg suchej masy oprysku na hektar i oczywiscie gmo hehe

Artykuł faktycznie zatrważający i na pewno o każdym innym produkcie spożywczym produkowanym na przemysłową skalę można by napisać coś podobnego. Nie to że się czepiam ale artykuł jest o ananasach a tylko śladowa wzmianka o bananach i nigdzie w tym artykule nie widzę wzmianki o GMO i 50kg oprysku na haktar..

Tu masz wiecej, znany film, ktorego publikacje chcial zablokowac jeden z 3 najwiekszych "producentow" bananow. Film "Bananas!" rez Fredrik Gertte http://www.bananasth.../show/the-facts

Efekty kontaktu z Nemagonem ( pestycydem, ktorym sa pryskane banany) https://www.google.p...ioDIDA&tbm=isch

No moge ci wkleic tego sporo, bo jest o tym sporo, na weganskich forach glownie.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts

Tak samo mieszanie owoców z kakaem. Fajne to jest jako pompa NO2 (przed treningiem np z serkiem jest ok), ale kakao ma kakaowiec a od tego większość ludzi dostaje wyprysków na twarzy. Tak że jak wam jakieś krosty nagle wyskakują to wiedzcie że to albo od nie mycia się, albo od przemęczenia albo od mleka albo czekolady (kakaowca).

Ja mieszkanki owocowe z kakaem i mlekiem roślinnym stosuję zazwyczaj po treningu albo na śniadanie żeby doładować akumulatory na cały dzień. Nigdy nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów :) Zresztą po treningu owoce smakują mi najlepiej :)
  • 0
Dołączona grafika

khampa

khampa

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 37 posts
Fajne jest to że potrzeba słodzenia kawy, herbaty, chęć zjedzenia słodyczy czy napicia się słodkiego napoju w którymś momencie po prostu znika. Nie jest to już walka i sprawdzanie siły woli, posłodzę czy nie, to przestaje być problemem.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Ja nigdy nie słodziłem herbaty i w ogóle nie rozumiem jak można ją słodzić. Tak samo kawa :)
  • 0
Dołączona grafika

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts

Ja nigdy nie słodziłem herbaty i w ogóle nie rozumiem jak można ją słodzić. Tak samo kawa :)

Normalnie można słodzić herbatę czy kawę, tak samo jak można nie słodzić.
To jest indywidualna kwestia i jeśli ktoś nie pije więcej niż 3 herbaty dziennie słodzone po 2 łyżeczki to nie ma co panikować i się dziwić, to jest w pełni normalne. Gorzej jak ktoś słodzi zdecydowanie więcej.

Ja osobiście nie wyobrażam sobie kawy bez mleka i cukru ale jak już pijam to piję taką bombę a nie wodzian kawy :)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Nie mówię, że to coś złego, tylko się dziwię :) Ale to kwestia przyzwyczajenia. Nigdy nie słodziłem to mi słodzona nie smakuje :)
  • 0
Dołączona grafika

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
Wcale Ci się nie dziwię, znam trochę ludzi, którzy nie wypiją posłodzonej herbaty :)

Zresztą to jest tak, że kiedyś mogłem słodycze pochłaniać kilogramami, potem już zdecydowanie mniej bo jakoś za słodko mi było a teraz praktycznie nie jadam bo można powiedzieć że nie lubię, więcej niż trochę :)
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users