Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Trening obwodowy do ocenienia

• Please log in to reply
13 replies to this topic

ciastk0o

ciastk0o

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 6 posts
Witam,
Po pierwsze chciałem się przywitać ponieważ jestem tutaj nowy ;)
Od dłuższego czasu przeglądam wasze forum i stwierdziłem że są tu osoby na tyle kompetentne, że mogą się wypowiedzieć na temat mojego treningu pod SW.

Głównie chciałem się dowiedzieć co byście powiedzieli o tym treningu, czy ma on sens itp.

Jest to trening obwodowy mający na celu ogólny rozwój.

3 serie,
1) 30sx30s ćwiczenia - przerwa
5 min przerwa
2) 35sx35s
5 min przerwa
3)40sx40s

Na chwilę obecną robię 2 serie, 3 dojdzie z czasem

PLAN:
1)Przysiad ze sztangą
2)Wiosłowanie sztangą
3)Wykroki ze sztangielkami
4) Swing kettlem (wymach oburącz)
5)Pompki z wybiciem (jak brakuje sił to wracam do normalnych)
6)Uginanie ramion ze sztangą
7),,Kręcenie" kettlem w okół głowy (nie wiem jak to nazwać, wiecie ocb)
8)Wyciskanie sztangi na ławce prostej
9)Wyciskanie hantla zza głowy
10)Zarzut sztangi

Ciężar umiarkowany, aby wykonywać ćwiczenia dynamicznie.

Za jakiś czas planuję zmienić trening na kalisteniczny wspomagany jedynie kettlem.

Czekam na wasze opinie
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Zamieściłeś ten post w dziale "sztuki walki" czy ma to być trening uzupełniający pod sw?
  • 0

ciastk0o

ciastk0o

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 6 posts
Tak, trening obwodowy pod SW.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Więc ze swej strony gorąco polecam Ci zmianę treningu siłowego na kalisteniczny. Po prostu uważam, że bazowe ćwiczenia z masą własnego ciała lepiej uczą je kontrolować, łapać równowagę itp. Jeśli trening ma być obwodowy, to dwa razy w tygodniu powinny wystarczyć. Taki trening będzie wysoko objętościowy, bo powinien zawierać w zasadzie wszystkie ćwiczenia z wielkiej szóstki. Po jednej serii wymagającego ćwiczenia na każdą grupę. Dodanie większej ilości serii lub dni treningowych może dać efekt przeciwny do zamierzonego. Ten trening ma być uzupełniającym pod sw a nie głównym, więc zostaw energię na trening właściwy.

Jeszcze jedno. W swoim programie ująłeś pompki z wyskokiem. To bardzo dobre ćwiczenie na eksplozywność. Wymaga jednak prawidłowej techniki. Przeczytaj post na temat treningu pliometrycznego, by dokładnie poznać zasady które mają zastosowanie w takim treningu. Warto będzie dodać jeszcze pliometryczne ćwiczenia na nogi.
  • 0

ciastk0o

ciastk0o

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 6 posts
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ; )
Obecny trening też wykonuję dwa razy w tygodniu także to nie uległoby zmianie.
Czyli proponujesz mi abym w swoim nowym planie (kalistenicznym) robił tylko jedną serię?
A co z czasem wykonywania ćwiczeń, nadal taki jak poprzednio, 30-30 sekund?
Co do ćwiczenia na nogi to wykonywałbym pistolety. Jak po jakimś czasie staną się zbyt łatwe mogę dołożyć kettla?

Wiadomo, trening ma być uzupełnieniem, ale czy taką metodą można osiągnąć budowę ciała przypominającą muskulaturę chłopaków z BarBrothers? :D
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Jeśli chodzi o czas wykonywania ćwiczenia to standardowo 2 sekundy na każdą fazę i 1 sekunda przytrzymania w fazie dolnej (lub górnej zależy od ćwiczenia), by nie korzystać z odbicia.

Co do muskulatury to bardzo wiele zależy tu od genetyki, przemiany materii, diety itp. Ale biorąc pod uwagę, że przy solidnym treningu sw na tkankę tłuszczową na pewno nie narzekasz, to jak najbardziej możesz się dorobić podobnej sylwetki jeśli będziesz mądrze trenował i zadbasz o dietę:)
  • 0

ciastk0o

ciastk0o

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 6 posts
Z tym czasem to chodziło mi o pracę na jednej stacji ;)
No ale zmieniając trening przejdę na powtórzenia.
Czyli w moim wypadku to tak 5-8 powtórzeń?

W którymś poście pisałeś że masz doświadczenie w SW. Tak z ciekawości, w jakiej sztuce konkretnie ? ; )
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Jeśli chodzi Ci głownie o zbudowanie siły i masy, to 5 do 8 powtórzeń. Choć ja ze swej strony proponował bym Ci system "skazanego". Generalnie progi przejścia są tam przy 20 powtórzeniach (czasami mniej). Taka ilość powtórzeń buduje wytrzymałość ale w walce też jest ona potrzebna. Poza tym dzięki temu masz periodyzacje treningu. Najpierw robisz siłę (5 powtórzeń), potem masę, wytrzymałość i wracasz do siły.

Odpowiadając na drugie pytanie: Trenowałem kilkanaście lat ju jitsu (japońskie), następnie boks i systemu combat (combat56, krav maga, ESDS). Niestety kilka lat temu kontuzja kolana wyeliminowała mnie z treningów:(
  • 0

ciastk0o

ciastk0o

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 6 posts
Ok, podejmę się treningu skazanego - ,,dobre sprawowanie" ; )
Myślisz że lepiej zrobić z tego FBW czy zostawić podzielone tak jak jest w książce ?

A co do brzucha to jedna sesja tygodniowo to nie za mało?
Może w poniedziałek (Pompki + wznosy nóg) zamiast wznosów dać co innego a brzuch robić programem 10 minutes ABS workout (3 razy w tygodniu, ale kiedyś robiłem 5 i nie czułem żadnego przetrenowania), co w ogóle o nim sądzisz?
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Jeśli ten trening ma być uzupełniającym, to spróbuj tak jak pisaliśmy obwodowo dwa razy w tygodniu po jednej serii. Gdybyś po jakiś czasie doszedł do wniosku, że to za mało, to zawsze możesz zmienić na klasyczną "świeżą krew". Co do mięśni brzucha, to w Twojej dyscyplinie są one niezwykle ważne, więc możesz wrzucić trening dwa razy w tygodniu. Jednak nie częściej, bo mięśnie brzucha wbrew niektórym opiniom można łatwo przetrenować. Ze swej strony polecam Ci wznosy nóg a nie jakieś specjalistyczne programy na ABS. A to dlatego, że wznosy nie tylko świetnie budują mięśnie brzucha ale też tworzą naprawdę silny brzuch a w sztukach walki to podstawa. Gdy będziesz już na etapie zaawansowanym w tym ćwiczeniu możesz spróbować ulubionego ćwiczenia Bruca Lee - flagi smoka (dragon flag).
  • 0

ciastk0o

ciastk0o

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 6 posts
Czyli ma to wyglądać tak?

2 x w tygodniu, 1 seria, przerwy między ćwiczeniami ok 2 minuty, 5-8 powtórzeń (z czasem zwiększać w celu przejścia do następnego kroku, tak? )

1.Pompki (zacząłbym od tych wąskich, chociaż zrobienie 20 nie stanowi dla mnie problemu)
2.Przysiady ( jestem w stanie zrobić 5-8 pistoletów)
3.Podciąganie (normalne, 5 krok bodajże)
4.Wznosy nóg (wznosy kolan)
5.Mostek (ten po ścianie)
6.Pompki na rękach (tutaj zacząłbym od ,,kruka" )

Wiem że Wade zaleca zaczynanie od 1 ćwiczeń ale 1.5 roku ćwiczę SW i na treningach wykonujemy pompki,przysiady itp także myślę że nie miałoby to większego sensu.
  • 0

Pablo14

Pablo14

gnls

• Użytkownik
  • 314 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Ćwiczysz pod SW, a pozatym te ćwiczenia są na różne partie mięśni, więc myślę, że dałoby rade bez przerw albo z minimalnymi.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts

Czyli ma to wyglądać tak?

2 x w tygodniu, 1 seria, przerwy między ćwiczeniami ok 2 minuty, 5-8 powtórzeń (z czasem zwiększać w celu przejścia do następnego kroku, tak? )

1.Pompki (zacząłbym od tych wąskich, chociaż zrobienie 20 nie stanowi dla mnie problemu)
2.Przysiady ( jestem w stanie zrobić 5-8 pistoletów)
3.Podciąganie (normalne, 5 krok bodajże)
4.Wznosy nóg (wznosy kolan)
5.Mostek (ten po ścianie)
6.Pompki na rękach (tutaj zacząłbym od ,,kruka" )

Wiem że Wade zaleca zaczynanie od 1 ćwiczeń ale 1.5 roku ćwiczę SW i na treningach wykonujemy pompki,przysiady itp także myślę że nie miałoby to większego sensu.

Jeśli zrobisz 2min przerwy pomiędzy ćwiczeniami, to nie będzie obwodowy, tylko FBW (full body workout) i z jedną serią to trochę kiepsko wygląda..

5-8 pistoletów, 20 pompek wąskich - spoko, ale w obwodach może być ciężej :)
(co innego jak robisz tylko jeden - to bym radził robić powtórzenia niemal do załamania. NIEMAL!! Nie do załamania!!)

Proponowałbym dobrać taki krok ćwiczenia, żeby robić spokojnie 12-15powtórzeń.
Obwody to ze 3 przynajmniej, a nie jeden..

Ewentualnie, jak zacząć z niższego pułapu:
- wszystko krok 1. (albo 2., albo 3., albo..);
- wszystko po 15powtórzeń bez przerw, a po zakończeniu obwodu z 1-3min odpoczynku;
Jeśli będzie zbyt lekko, to przeskok do kolejnego korku.

Obwodówki są takie bardziej wytrzymałościowe niż siłowe..

Cel - "ogólny rozwój" - ciężko to rozkminić :)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Przerwy między ćwiczeniami możesz skrócić. Jeśli bez problemu robisz 20 pompek wąskich, to możesz przeskoczyć oczko wyżej. Tam zaczyna się jazda. Przeczytaj mój post pt. "trening unilateralny" dowiesz się dlaczego:)
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users