Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Różne diety - dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
185 odpowiedzi w tym temacie

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
No właśnie tak jest. Wstrzykują tą witaminę zwierzętom. Przecież zwierzęta podobnie same ją wytwarzają. Dlaczego faszerują te zwierzęta: kury, świnie, krowy itd. Dziwne to jest.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

Wybacz, chodziło mi o weganizm. Ilościowo może nie, ale jakościowo myślę, że produkty zwierzęce stanowią większość mojej diety. A przynajmniej będą stanowiły w przyszłości.

Natomiast jeśli chodzi o badania i zdrowie, cóż, najśmieszniejsze jest to, że dokładnie takie same efekty (dłuższe życie, wyeliminowanie chorób cywilizacyjnych, kontrolę wagi ciała, więcej energii) jest w stanie zapewnić dieta tłuszczowa czyli składająca się prawie wyłącznie z produktów zwierzęcych, z małym dodatkiem roślin. Problem jest jedynie taki, że obecnie nikt tego głośno nie powie, bo jest to lekko...nieopłacalne, ale tu już w grę wchodzi polityka i interesy poszczególnych koncernów.

Badania badaniami, zwróciłeś uwagę na to, że obecnie każdy z nas ma w rodzinie przypadki najcięższych chorób cywilizacyjnych tj. rak, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, choroby serca, u Ciebie w rodzinie też na pewno się z tym zetknąłeś, może wśród znajomych, prawda? A teraz najlepsze, każdy z tych chorych ludzi stosuje dietę wszystkożercy z przewagą białek i tłuszczy zwierzęcych, mięso, przetwory, mleko, przetwory, cukier i znikome ilości roślin. To jest typowy sposób odżywiania większości populacji ziemi i typowe choroby z tym związane. Nie trzeba wyników badań bo te można przecież też ustawić, wystarczy rozejrzeć się dookoła.

Nie uważam się za specjalistę od diet i czytam Waszą dyskusję z ciekawością. Chciałbym odnieść się do ostatniego argumentu Revo.

Z tego co wiem Steve Jobs był weganinem i umarł właśnie na raka. W jego biografii napisano, że miał szansę na wyleczenie. Nie podjął jednak klasycznej terapii, bo był przekonany, że uzdrowi go dieta. Tę wiarę przypłacił śmiercią w dość młodym wieku. Jak wytłumaczysz ten przypadek jeśli uważasz że choroby nowotworowe są stymulowane przez złą dietę?

I czy uprawnione w świetle w/w faktów jest twierdzenie, że wegan choroby cywilizacyjne nie dotyczą? Może po prostu są małą grupą dbającą nie tylko o dietę, lecz również zdrowy tryb życia i aktywność fizyczną. Na przykładzie tego forum mogę powiedzieć, że zarówno Revo, jak Emil, czy Cassi jesteście osobami ponad przeciętnie sprawnymi fizycznie:-)
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów

Wybacz, chodziło mi o weganizm. Ilościowo może nie, ale jakościowo myślę, że produkty zwierzęce stanowią większość mojej diety. A przynajmniej będą stanowiły w przyszłości.

Natomiast jeśli chodzi o badania i zdrowie, cóż, najśmieszniejsze jest to, że dokładnie takie same efekty (dłuższe życie, wyeliminowanie chorób cywilizacyjnych, kontrolę wagi ciała, więcej energii) jest w stanie zapewnić dieta tłuszczowa czyli składająca się prawie wyłącznie z produktów zwierzęcych, z małym dodatkiem roślin. Problem jest jedynie taki, że obecnie nikt tego głośno nie powie, bo jest to lekko...nieopłacalne, ale tu już w grę wchodzi polityka i interesy poszczególnych koncernów.

Badania badaniami, zwróciłeś uwagę na to, że obecnie każdy z nas ma w rodzinie przypadki najcięższych chorób cywilizacyjnych tj. rak, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, choroby serca, u Ciebie w rodzinie też na pewno się z tym zetknąłeś, może wśród znajomych, prawda? A teraz najlepsze, każdy z tych chorych ludzi stosuje dietę wszystkożercy z przewagą białek i tłuszczy zwierzęcych, mięso, przetwory, mleko, przetwory, cukier i znikome ilości roślin. To jest typowy sposób odżywiania większości populacji ziemi i typowe choroby z tym związane. Nie trzeba wyników badań bo te można przecież też ustawić, wystarczy rozejrzeć się dookoła.

Nie uważam się za specjalistę od diet i czytam Waszą dyskusję z ciekawością. Chciałbym odnieść się do ostatniego argumentu Revo.

Z tego co wiem Steve Jobs był weganinem i umarł właśnie na raka. W jego biografii napisano, że miał szansę na wyleczenie. Nie podjął jednak klasycznej terapii, bo był przekonany, że uzdrowi go dieta. Tę wiarę przypłacił śmiercią w dość młodym wieku. Jak wytłumaczysz ten przypadek jeśli uważasz że choroby nowotworowe są stymulowane przez złą dietę?

I czy uprawnione w świetle w/w faktów jest twierdzenie, że wegan choroby cywilizacyjne nie dotyczą? Może po prostu są małą grupą dbającą nie tylko o dietę, lecz również zdrowy tryb życia i aktywność fizyczną. Na przykładzie tego forum mogę powiedzieć, że zarówno Revo, jak Emil, czy Cassi jesteście osobami ponad przeciętnie sprawnymi fizycznie:-)

Zahir nawiązałeś do tego co już nie raz pisałem że choroby w tym nowotwory bo nie każdy nowotwór to rak, mają skoplikowaną i zróżnicowaną etiologię i dieta jest tylko jednym z czynników, który czasem jest istotny a w innej jednostce chorobej odgrywa naprawdę trzecio- czy czwartorzędową rolę :)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Steve Jobs był bardzo bogatym skurczybykiem. Kasa mu nie pomogła nawet.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
A słyszał ktoś by ludzie na przemyślanej diecie tłuszczowej(białko zwierzęce i tłuszcze zwierzece) umierali na choroby cywilizacyjne? Ja nie posiadam takich informacji, jezeli ktoś tak to bardzo prosze mi podać źródła.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Nie interesuję się Stevem Jobem, ale wiem, że miał już kłopoty z nowotworem w młodości.

Warto poczytać ten wątek z jednych blogów, które uwielbiam http://poweredbyfrui...i-stevea-jobsa/ o Stevie Jobsie nawet nas tam polecają w opiniach :)

Więc chyba i tak długo dotrwał i zatrzymał chorobę. Wiedzcie jeszcze, że każdy z nas ma raka.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów

Wiedzcie jeszcze, że każdy z nas ma raka.

To taka obrona diety węglowodanowej? :D
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów

Wiedzcie jeszcze, że każdy z nas ma raka.

To taka obrona diety węglowodanowej? :D

Cassi nowotwór bo rak to tylko jedna z odmian... Wiele takich komórek które mogłby by zacząć niekontrolowanie się dzielić i doprowadzić do nowotworu jest kasowane codziennie przez nasz organizm.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Rak nas zakasuje w przyszłości. Wiem, że Bill Gates następny miliarder i najbogatszy człowiek świata mówi, że weganizm to przyszłość czytałem z jednych czasopism Vege
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Przyszłość, która nie skończyła sie wJego przypadku dobrze.
Życie zweryfikuje Nasze wybory, poczekajmy paredziesiąt lat :)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Wszystko także zależy od genów naszych i naszych rodziców i dziadków. Ja muszę uważać na serce i starość :)
A na raka to na wszelki wypadek wybrałem weganizm
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
I ogólnie uważać na siebie i na kogoś jeśli uda się uniknąć śmierci. Tego to już nikt nie wie kiedy przyjdzie po nas kostucha :)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów

A słyszał ktoś by ludzie na przemyślanej diecie tłuszczowej(białko zwierzęce i tłuszcze zwierzece) umierali na choroby cywilizacyjne? Ja nie posiadam takich informacji, jezeli ktoś tak to bardzo prosze mi podać źródła.

Nie wiem, ale skąd wiadomo, że dieta Steva Jobsa była przemyślana? Poza tym, że był weganinem nie wiadomo co jadł. Można być weganinem jedząc frytki, popijając coca colą albo wrzucając w siebie kilogramy innego przetworzonego żarcia. Badania na temat profilaktycznych właściwości diety roślinnej odnoszą się do dobrze zbilansowanej diety roślinnej, a nie do diety roślinnej w ogóle :)

Pomijając fakt, że mógł zachorować jeszcze na długo przed zmianą diety
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Emil, z tego co piszą w jego biografi Jobs był wielkim fanem vegan i miał na temat tej diety sporą wiedzę. Poza tym Revo pisał, że ta dieta potrafi powstrzymać chorobę, więc nawet jeśli zachorował wcześniej, według tego co piszecie nie powinno to mieć znaczenia. Zwłaszcza, że był na tej diecie wiele lat.

Nie jestem przeciwnikiem weganizmu ale uważam, że przesadzacie z argumentami. Właśnie ta przesada zabiła Steva Jobsa, który świadomie odrzucił konwencjonalne leczenie pomimo wczesnej diagnozy:(
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów

Emil, z tego co piszą w jego biografi Jobs był wielkim fanem vegan i miał na temat tej diety sporą wiedzę. Poza tym Revo pisał, że ta dieta potrafi powstrzymać chorobę, więc nawet jeśli zachorował wcześniej, według tego co piszecie nie powinno to mieć znaczenia. Zwłaszcza, że był na tej diecie wiele lat.

Nie jestem przeciwnikiem weganizmu ale uważam, że przesadzacie z argumentami. Właśnie ta przesada zabiła Steva Jobsa, który świadomie odrzucił konwencjonalne leczenie pomimo wczesnej diagnozy:(

Popieram w 100% Zahira, gdyby dieta wegańska cofała nowotwory to nie istniał by ten problem na świecie. Dieta wegańska+ klasyczne metody leczenia i 99% nowotworów byłoby leczonych nawet w zaawansowanej fazie. Niestety to science-fiction z różnych powodów.
  • 0

Grzegorz

Grzegorz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 postów
Dyskusją w ostatnich postach zahaczyła o kwestię nad którą ostatanio zastanawiałem się czytając ten wątek.
Czy czasami nie jest tak, że jako przykład zdrowych ludzi bierze się tych na dobrze przemyślanej i zbilansowanej diecie roślinnej i porównuje się ich do ludzi na przeciętnej śmieciowej diecie, lub do tych na diecie opartej na produktach zwierzęcych, ale niezbyt przemyślanej?
Czy wiadomo komuś o badaniach, które uwzględniały by osoby stosujące dietę opartą głównie na produktach zwierzęcych ale przemyślaną i zbilansowaną?
Diety wege jako alternatywa do przeciętnej diety mają o wiele dłuższą historię i dokumentację. Przynajmniej w osobistych poszukiwaniach zauważyłem że na tematy wege jest dużo więcej informacji.
Dieta wegańska źle ułożona może być wręcz niebezpieczna dla zdrowia, tak samo jak dieta oparta na produktach zwierzęcych.
Dobrze zbilansowana powoduje dłuższe i zdrowsze życie.
Czy ktoś z was ma 100% pewność, że tak samo nie jest w przypadku dobrze dobranej diety opartej na produktach zwierzęcych ?
Do tego wszystkiego dodam, że sam skłaniam się w stronę wege i od prawie pół roku jem prawie 100% rośliny (zdarzają się jajka, czy kawałek sera żółtego). Traktuję to jako mój własny wybór i nie ograniczam nikomu jego wyborów. Nie mam wewnętrznego parcia na to by przekonywać innych do takiego samego wyboru. Jeśli ktoś mnie zapyta to mogę powiedzieć co wiem (niestety wiem jeszcze mało) ale nie będę z nikim na siłę prowadził dyskusji na te tematy i przekonywał do swoich racji. Uważam, że jak w wielu innych kwestiach nie ma 100% pewnego rozwiązania. Co więcej, uważam, że jest możliwe istnienie nawet kilku równorzędnych rozwiązań, z których każde będzie miało swoje plusy i minusy. Obierając pewną drogę życiową pozwólmy innym dokonywać ich własnych wyborów.
  • 0
Aby być najlepszym, musisz być lepszym od samego siebie...

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów

Ale ja nic nie pisałem o cofaniu nowotworów tylko Revo :) Dieta roślinna ma właściwości profilaktyczne. Dlatego wegetarianie i weganie są mniej narażeni na ryzyko nowotworów ale nie ma żadnych badań, które by dowodziły, że leczą nowotwory. To przesada.

Dobrze skonstruowana dieta roślinna może cofać miażdżycę, obniżyć cholesterol i ogólnie wyleczyć ludzi z chorobami krążenia. W szpitalach w Stanach osobom, które kwalifikują się do wszczepienia baypassów i operacji proponuje się aktualnie jako alternatywę właśnie dietę roślinną, która przynosi porównywalne korzyści, jest o niebo tańsza i nie ma skutków ubocznych. No ale choroby serca to nie nowotwory. To inna liga chorób.

Czy ktoś z was ma 100% pewność, że tak samo nie jest w przypadku dobrze dobranej diety opartej na produktach zwierzęcych ?

Pewnie jest, ale dla mnie to i tak bez znaczenia bo ja jestem weganinem prawie wyłącznie z powodów etycznych.
  • 0
Dołączona grafika

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów

Ale ja nic nie pisałem o cofaniu nowotworów tylko Revo :) Dieta roślinna ma właściwości profilaktyczne. Dlatego wegetarianie i weganie są mniej narażeni na ryzyko nowotworów ale nie ma żadnych badań, które by dowodziły, że leczą nowotwory. To przesada.

Dobrze skonstruowana dieta roślinna może cofać miażdżycę, obniżyć cholesterol i ogólnie wyleczyć ludzi z chorobami krążenia. W szpitalach w Stanach osobom, które kwalifikują się do wszczepienia baypassów i operacji proponuje się aktualnie jako alternatywę właśnie dietę roślinną, która przynosi porównywalne korzyści, jest o niebo tańsza i nie ma skutków ubocznych. No ale choroby serca to nie nowotwory. To inna liga chorób.

Pewnie jest, ale dla mnie to i tak bez znaczenia bo ja jestem weganinem prawie wyłącznie z powodów etycznych.

Tyle że te sprawy może załatwić także normalna dieta po pewnych modyfikacjach :) Znam wielu ludzi u których wykryto zdecydowanie za wysoki poziom cholesterolu LDL i poprzez większe zwracanie uwagi jakie jedzą mięso, na czym smażą itp obnizyli go do prawidłowych norm. Z miażdżycą nie jest już tak prosto bez względu na dietę. Jednak to prawda że dobra dieta roślinna także tego dokona i ma wiele plusów :)

Ja uważam że bez względu na dietę można spokojnie na szybko wymyślić ze 20 punktów do których się stosująć zredukujemy ryzyko wystąpienia wielu chorób i sądzę że wszyscy powinni zacząć od takich podstaw :)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Jasne, tylko jak mówię dla mnie to i tak nie ma znaczenia bo nie wybrałem diety roślinnej z powodów zdrowotnych :)
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Ratujmy zwierzeta, a swoje życie miejmy w doopie. Gratuluję ;)
GrzegoSz, badań nie znam, ale z tego co wyszperałem w necie to ludzie żyją na tej diecie(odżywianie optymalne) ponad 10 lat i nie narzekają na żadne choroby.
A w niektórych przypadkach choroby cywilizacyjne po prstu się cofnęły.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych