Zaloguj się Zarejestruj się
Bez mięsa. Bez mleka. Bez jajek. Czyli dieta wegańska.
Posted 12 December 2012 - 17:02 PM
Otóż, jak już wcześniej pisałem, jestem weganinem od jakichś 6 miesięcy. Wiem, że dieta daje naprawdę dużo, więc chciałbym dowiedzieć się czego potrzebuje mój organizm do rozwoju mięśni, ścięgien, regeneracji, itd.?
Nie chcę bawić się w suple jeżeli nie jest to konieczne. Jedyne co jestem w stanie zrozumieć to B12, resztę spokojnie można dostarczyć organizmowi w inny sposób;)
Moja "dieta" wygląda mniej-więcej tak:
Śniadanie
- mieszanka: płatki kukurydziane, suszone owoce, płatki owsiane, mieszanka zbóż
- koktajl z bananów, mleka ryżowego, mielonego maku, imbiru
- łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
Obiad
- kasza/ryż/makaron pełnoziarnisty + 4 szklanki warzyw (50% kapustnych)
- 3 szklanki surówki (50% warzyw liściastych)
- czasami kilka sojowych kotletów
Kolacja
- grzanki/owoce/sałatka
Często orzechy.
W ciągu dnia pochłaniam ogromną ilość owoców.
Do tego z racji wieku cieszę się megaszybkim metabolizmem i strasznie ciężko jest mi przytyć.
Jeśli znalazłby się ktoś, kto rzuciłby tutaj kilka linków do witamin niezbędnych przy dużej aktywności fizycznej z jakimś opisem byłbym bardzo wdzięczny:)
Posted 12 December 2012 - 17:06 PM
Dołóż jakieś warzywa strączkowe bo poza sojowymi kotletami nic nie widzę z tej opcji. Soczewica, groch, fasola, ciecierzyca - jest spory wybór. Co do warzyw zadbaj żeby były wśród nich też warzywa zielone.
A co do nabierania masy no to musisz przede wszystkim zadbać o nadwyżkę kaloryczną czyli jeść więcej i częściej
Posted 12 December 2012 - 17:23 PM

Rastafar fajnie, że chcesz się zdrowo odżywiać
W Twojej diecie jest niestety bardzo mało białka. Dodatni bilans kaloryczny to nie wszystko, aby rozbudowywać masę mięśniową.
Co do ogromnej ilości owoców pochłanianych w ciągu dnia, to musisz pamiętać o rozsądku. Fruktoza podobnie jak glukoza należy do monosacharydów. Stare mądre przysłowie mówi "co za dużo to nie zdrowo". Cukry proste nie są tym, co w nadmiarze robi dobrze.
Przy planowaniu diety pamiętaj też o jodzie
Posted 12 December 2012 - 17:31 PM
Co do białka wystarczy dołożenie strączków. Jeśli zadbasz o wyższy poziom kalorii to automatycznie zaczniesz więcej jeść, zarówno białek, węglowodanów i tłuszczów.
Posted 12 December 2012 - 17:51 PM
A na obrazki tego typu radzę patrzeć z przymrużeniem oka. Mimo moich poglądów dużo tego typu obrazków śmieszy, może to kwestia dystansu do siebie, ale tak żyje się dużo lepiej. Nie wiem jak Ty, ale ja nie zauważyłem żeby weganie musieli dowartościowywać się takimi obrazkami w internecie:)
W każdym razie dzięki, zaraz wezmę się za lekturę wegańskiego łorkałtu
Posted 12 December 2012 - 17:52 PM
Piotros, a czemu jest mało białka w diecie roślinnej? Także kiedyś tak myślałem, ale tak nie jest.
Czytałeś http://kalistenikapo...medrano-wywiad/
Posted 12 December 2012 - 18:00 PM
Posted 12 December 2012 - 18:03 PM
1. Białko
2. Węglowodany
3. Lipidy czy tłuszcze
4. Witaminy--- mega ważne!!!!
5. Minerały--- także mega ważne!!!!
Jeśli chodzi o białko to musi to być jak najwięcej białka pełnowartościowego a tylko nieliczne rośliny takie zawierają, bez takiego białka to żle skończysz nawet bez treningów.
Węglowodany, najlepiej cukry złożone bo dają energii na dłużej gdyż są stopniowo rozkładane do prostszych cukrów.
Lipidy to głównie powinny być kwasy tłuszczowe nienasycone ale pewna dawka nasyconych też jest potrzebna ale o to chyba najłatwiej zadbać bo i olej to tłuszcz i w wielu pokarmach spotykamy tłuszcz.
Witaminy i minerały-- ważne jest utrzymanie ich na odpowiednim poziomie bo bez tego występują zaburzenia w działaniu chociażby enzymów a bez enzymów nie ma życia. Jeśli chcesz dokładnie wiedzieć o witaminach to najlepiej poczytaj jakąś dobrą książkę o biochemii tam będzie szczegółowo wyjaśnione.
Jak Ci się nie chce książki czytać to jutro przypomnij bo będę miał trochę czasu to Ci to fajnie opiszę co jak i dlaczego na podstawie tego co twierdzą naukowy wydający poważne ksiażki a nie co jest w artykule z onetu
Posted 12 December 2012 - 18:08 PM
Nie jestem przeciwnikiem diet wegańskich i wegetariańskich, a ten komiks to taki humorystyczny klasyk w temacie żywienia.Proponuje sobie darować podobne obrazki.
Naruszyłem jakiś punkt regulaminu? Jeśli tak to skasuję obrazek. Nie ma problemu
Trzeba pamiętać, że więcej kalorii to nie zawsze więcej białka. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji produktów.Co do białka wystarczy dołożenie strączków. Jeśli zadbasz o wyższy poziom kalorii to automatycznie zaczniesz więcej jeść, zarówno białek, węglowodanów i tłuszczów.
Niedobory białka w diecie wynikają ze złej kompozycji posiłków. Nie z samego charakteru produktów.Piotros, a czemu jest mało białka w diecie roślinnej? Także kiedyś tak myślałem, ale tak nie jest.
Posted 12 December 2012 - 20:13 PM
Piotros, a czemu jest mało białka w diecie roślinnej? Także kiedyś tak myślałem, ale tak nie jest.
Czytałeś http://kalistenikapo...medrano-wywiad/
Ale białka pochodzenia roślinnego są pozbawione kilku aminokwasów, które znajdują się w białku pochodzenia zwierzęcego.
Do tego z racji wieku cieszę się megaszybkim metabolizmem i strasznie ciężko jest mi przytyć
3 posiłki dziennie, więc nie jest łatwo przytyć.
Posted 12 December 2012 - 20:46 PM
Które to aminokwasy najpewniej nie są niezbędne. Dowód to właśnie pan Frank Medrano. Dieta wegańska może być delikatnym utrudnieniem w kalistenice, ale na pewno nie jest czynnikiem decydującym o tym, że to nie dla Ciebie.Ale białka pochodzenia roślinnego są pozbawione kilku aminokwasów, które znajdują się w białku pochodzenia zwierzęcego.
Posted 12 December 2012 - 20:53 PM
To główne posiłku na których kładę nacisk na dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Do tego dochodzi 2 śniadanie, podjadanie między posiłkami i nocne spacery do lodówki, co jest codziennością.
Które to aminokwasy najpewniej nie są niezbędne. Dowód to właśnie pan Frank Medrano. Dieta wegańska może być delikatnym utrudnieniem w kalistenice, ale na pewno nie jest czynnikiem decydującym o tym, że to nie dla Ciebie.Ale białka pochodzenia roślinnego są pozbawione kilku aminokwasów, które znajdują się w białku pochodzenia zwierzęcego.
To są niezbędne aminokwasy których nie może organizm sam wytworzyć. Ogólnie jest 20 głównych aminokwasów( tzw. białkowych ) i z nich 9-10( w zależności od żródeł) jest egzogennych czyli takich które muszą być dostarczane z pożywieniem a ich niedobory mogą być szkodliwe. Poczytaj sobie chociażby w internecie a najlepiej w fachowej literaturze bo tam masz pewność że jest to rzetelnie opisane.
Posted 12 December 2012 - 21:43 PM
Problem w tym, że tak na prawdę trudno o jakieś rzetelne źródła na ten temat. Czytałem wiele badań i okazuje się, że ile badań, tyle wniosków.Ale białka pochodzenia roślinnego są pozbawione kilku aminokwasów, które znajdują się w białku pochodzenia zwierzęcego.
Fakty są jednak takie, że spośród 22 aminokwasów potrzebnych do syntezy białkowej, organizm nie potrafi syntetyzować sam ośmiu z nich i należy mu je dostarczyć - są to tzw. aminokwasy egzogenne (lizyna, metionina, leucyna, tryptofan, walina, fenyloalanina, izoleucyna i treonina). Stwierdzono, że owych 8 aminokwasów znajduje się również w ziemniakach, ryżu, brokułach i kaszy gryczanej. Do mitów więc przeszedł pogląd, jakoby jedynym ich źródłem było mięso. A i tak owe 8 aminokwasów można było dostarczyć organizmowi poprzez komponowanie posiłków z różnych składników, z których każdy zawierał któryś z nich - jajka, mleko, rośliny strączkowe i wiele spośród warzyw i owoców.
Przemyślawszy wszystko dokładnie uważam, że w pożywieniu roślinnym na pewno są wszystkie składniki niezbędne organizmowi (w tym aminokwasy). W końcu od roślinożernych ssaków aż tak mocno się nie różnimy, a skądś się wzięły w nich te aminokwasy, których w roślinach nie ma.
Z drugiej strony trzeba zwrócić uwagę na to, że roślinożercy jedzą mnóstwo. Jesteśmy w stanie syntetyzować z pożywienia roślinnego wszystko czego potrzebujemy, jednak celem rozbudowy masy mięśniowej lepiej z mięsa nie rezygnować. Łatwiej, szybciej i korzystniej, bo nie tracimy energii na syntezę, której dokonało zwierzątko lądujące na naszym talerzu
Masz absolutną słuszność.3 posiłki dziennie, więc nie jest łatwo przytyć.
Posted 12 December 2012 - 22:14 PM
Posted 12 December 2012 - 23:59 PM
Nie mówmy w tym temacie o mięsie, mleku i jajkach
Posted 13 December 2012 - 13:24 PM
Przestańcie straszyć naszego użytkownika
Wszystkie niezbędne aminokwasy znajdują się w roślinach tylko w różnych proporcjach. Jedząc różnorodne produkty roślinne nie ma szans żeby któregoś aminokwasu zabrakło. Wiemy już o tym od kilku dziesięcioleci. Nie trzeba czytać stron pro wegetariańskich. Wystarczy poznać stanowiska największych organizacji dietetycznych a propo diet roślinnych. Zobaczyć jak rozwija się medycyna żywienia w krajach Zachodu. Poznać badania itd.
Tylko trzeba jeść naprawdę zróżnicowanie i sporo. Jedynie soja i coś tam jeszcze zawiera wszystkie niezbedne aminokwasy w odpowiedniej ilosci. Inne albo nie mają jednego albo kilku niezbednych aminokwasów więc trzeba tak się odżywiać aby ten brak kompensować.
Aminokwasów egzogennych jest 9-10(zależy według żródła) . Nie powołujcie się na pseudo artykuly pisane przez nie wiadomo kogo. Jasne że mleko czy twaróg zawiera pełnowartościowe białko szczególnie twaróg bo mleko jest bardzo średnim żródłem dobrego białka ale są to już potrawy pochodzenia zwierzęcego a do tej pory mówiliśmy tylko o roślinkach.
Z drugiej strony trzeba zwrócić uwagę na to, że roślinożercy jedzą mnóstwo. Jesteśmy w stanie syntetyzować z pożywienia roślinnego wszystko czego potrzebujemy, jednak celem rozbudowy masy mięśniowej lepiej z mięsa nie rezygnować. Łatwiej, szybciej i korzystniej, bo nie tracimy energii na syntezę, której dokonało zwierzątko lądujące na naszym talerzu
Masz absolutną słuszność.
3 posiłki dziennie, więc nie jest łatwo przytyć.
O jakiej syntezie Ty mówisz? Przecież każdy pokarm nie ważne czy roślinny czy zwierzęcy jest trawiony w organiżmie do prostych związków : białka do aminokwasów itp więc i tak od nowa zahodzi synteza w organiżmie.
Posted 13 December 2012 - 14:25 PM
Tylko trzeba jeść naprawdę zróżnicowanie i sporo. Jedynie soja i coś tam jeszcze zawiera wszystkie niezbedne aminokwasy w odpowiedniej ilosci. Inne albo nie mają jednego albo kilku niezbednych aminokwasów więc trzeba tak się odżywiać aby ten brak kompensować. Aminokwasów egzogennych jest 9-10(zależy według żródła) . Nie powołujcie się na pseudo artykuly pisane przez nie wiadomo kogo. Jasne że mleko czy twaróg zawiera pełnowartościowe białko szczególnie twaróg bo mleko jest bardzo średnim żródłem dobrego białka ale są to już potrawy pochodzenia zwierzęcego a do tej pory mówiliśmy tylko o roślinkach.
Zróżnicowana dieta to podstawa niezależnie od tego czy jesz mięso czy nie. Trzymając się najważniejszych grup pokarmowych diety roślinnej (pełne ziarna, strączki, warzywa, owoce, pestki/orzechy) nie ma szans o jakiekolwiek niedobory białek. I wcale nie trzeba jeść sporo. Jeść sporo to trzeba jak się ma większy wydatek energetyczny.
Posted 13 December 2012 - 15:07 PM
Tylko trzeba jeść naprawdę zróżnicowanie i sporo. Jedynie soja i coś tam jeszcze zawiera wszystkie niezbedne aminokwasy w odpowiedniej ilosci. Inne albo nie mają jednego albo kilku niezbednych aminokwasów więc trzeba tak się odżywiać aby ten brak kompensować. Aminokwasów egzogennych jest 9-10(zależy według żródła) . Nie powołujcie się na pseudo artykuly pisane przez nie wiadomo kogo. Jasne że mleko czy twaróg zawiera pełnowartościowe białko szczególnie twaróg bo mleko jest bardzo średnim żródłem dobrego białka ale są to już potrawy pochodzenia zwierzęcego a do tej pory mówiliśmy tylko o roślinkach.
Zróżnicowana dieta to podstawa niezależnie od tego czy jesz mięso czy nie. Trzymając się najważniejszych grup pokarmowych diety roślinnej (pełne ziarna, strączki, warzywa, owoce, pestki/orzechy) nie ma szans o jakiekolwiek niedobory białek. I wcale nie trzeba jeść sporo. Jeść sporo to trzeba jak się ma większy wydatek energetyczny.
Mówimy o niedoborach aminokwasów egzogennych a nie białek ale mniejsza o to bo to jest powiązane
Posted 13 December 2012 - 16:01 PM
Posted 13 December 2012 - 16:07 PM
Zreszta gdy człowiek jest aktywny fizycznie czy wykonuje pracę o dużej aktywności umysłowej to ma większe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report