Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Efekty moich treningów

• Please log in to reply
22 replies to this topic

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec
Krótki zlepek filmów z mojego domowego treningu. Zrobiony przy okazji, podczas nagrywania materiału do "Wyzwań" - pełny spontan. :)

Skoro i tak cały sprzęt do nagrywania miałem na wierzchu, czekał mnie trening, a w domu byłem sam to uznałem, że nagram trochę więcej niż początkowo zakładałem. W ostateczności materiału nazbierałem na tyle dużo, iż postanowiłem zmontować z tego pierwszy filmik ukazujący mój domowy trening. Starałem się wykorzystać jak najwięcej otoczenia aby pokazać, że przy odrobinie chęci można trenować naprawdę wszędzie. Niestety momentami nie miałem już zupełnie siły, troszeczkę za dużo nawymyślałem sobie jak na jeden trening, który miał być dzisiaj lajtowy.

Muszę przyznać, że teraz żałuję, iż częściej nie uwieczniam się na filmach... Rzadko mam okazje widzieć siebie podczas wykonywania większości ćwiczeń, a teraz wyłapałem masę błędów, o których wcześniej nie miałem zielonego pojęcia. Tak więc nie wszystko pod względem technicznym wygląda tak jak wyglądać powinno, ale przynajmniej wiem nad czym muszę jeszcze popracować oraz będę miał świetne porównanie za kilka miesięcy.

Nie przeciągając już dłużej zapraszam na mój "something special":

Oczywiście jestem ogromnie ciekaw Waszych opinii oraz komentarzy, tak tych pozytywnych jak i negatywnych. :)
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Nie wiedziałem, że jesteś aż tak zaawansowany w ćwiczeniach.... Bijesz mnie na głowę. ;) Tu też plus. :D
  • 0

MajsterPiotr

MajsterPiotr

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 8 posts
Hej

Mam podobny drążek do podciągania, kiedyś też chciałem na nim zrobić muscle upa ale uznałem że się zabije i dałem sobie spokój.

Pozdro
  • 0
Dołączona grafika

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1,055 posts
Kozacko panie, widać, że dużą wagę przykładasz do techniki i dokładności wykonywania ćwiczeń, przez co aż miło się ogląda. ;)

A muza Twoja?
  • 0

66668745.png

weyer

weyer

Advanced Member

• Użytkownik
  • 62 posts
  • LokalizacjaBydgoszcz
Szacuneczek! Leci repik.

PS.
Daj namiar na drążek (nazwa firmy lub linka) :)

Pozdrawiam!
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów
No, filmik przedni :) technika świetna, pozazdrościć zaawansowania, i pogratulować samozaparcia i motywacji, możesz mi od razu udzielić kilku rad co do stania na rekach bez ściany, jakimi ćwiczeniami do tego doszedłeś bo ostatnio nad tym pracuję.
  • 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

Muszę przyznać, że teraz żałuję, iż częściej nie uwieczniam się na filmach... Rzadko mam okazje widzieć siebie podczas wykonywania większości ćwiczeń, a teraz wyłapałem masę błędów, o których wcześniej nie miałem zielonego pojęcia. Tak więc nie wszystko pod względem technicznym wygląda tak jak wyglądać powinno, ale przynajmniej wiem nad czym muszę jeszcze popracować oraz będę miał świetne porównanie za kilka miesięcy.

no i świetny pomysł z tymi filmami :cool: za kilka miesięcy/lat będziesz widział progres,
a dzięki filmom wychwycisz nieznane cie dotąd błędy
też wcześniej nic nie nagrywałem i dzięki temu forum też zacząłem się w to bawić :D

jedna mała rada, jak się podciągasz, to nie kręć głową [prawo/lewo] ja kiedyś tak kręciłem to potem drobna kontuzja karku/kręgosłupa była, ot bolało przez kilka dni, ale dokuczliwe było, ale przeszło [nie wiem czy każdemu to by się przydarzyło, więc lepiej uważać]

i jeszcze jedna uwaga, czy nie można byłoby dać w rozdzielczości np 1280x720p ? albo chodziaż na pełny ekran, bo w prostokącie niezbyt przyjemnie się ogląda, nie wiem czemu pierwsze ujęcia były obcięte a potem jest na pełnym ekranie :cool:

wyśmienity trening :cool:
rep poszedł
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
BeF, nie wiem jakie błędy techniczne wyłapałeś, bo ja ich nie widzę:) Film świetny, myślę, że powinieneś go wrzucić do tego nowego projektu. Szczególnie jestem pod wrażeniem elementów akrobatycznych. Nakręciłeś mi motywację. Chciałbym kiedyś dojść do takiego poziomu. Rep poleciał:)
  • 0

bartekbaltyk15

bartekbaltyk15

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 283 posts
Gratuluję kontroli i dokładności. Rep. Mi się najbardziej podoba ten ruch (koło 3 minuty) z L-sita do stania na rękach. Chciałbym tak kiedyś umieć. Ma to może jakąś nazwę? :P
  • 0
"Aby prze­być ty­siąc mil, trze­ba zro­bić pier­wszy krok." - Bruce Lee

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
"L-sit to handstand" :D
Świetny filmik, naprawdę niezły poziom. Rep leci.
  • 0
Shut up and get moving.

bartekbaltyk15

bartekbaltyk15

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 283 posts
Aha, dzięki, tak myślałem. :D

Wiem, że tutaj raczej nie powinienem pytać, ale skorzystam z okazji. :P Są do tego jakieś konkretne ćwiczenia/progresje oprócz L-sita, stania na rękach i pompek na rękach?
  • 0

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec
Na początku chciałbym wszystkim ogromnie podziękować za miłe komentarze i repy, które od Was otrzymałem. To bardzo motywujące wiedzieć, że efekty moich treningów robią pozytywne wrażenia i się podobają. Wiem, że dążę w dobrym kierunku i na pewno nie poprzestanę na tym jednym filmiku. Postaram się co jakiś czas nagrywać coś nowego i dzielić się z Wami swoim progresem.

A teraz po koleji postaram się odpowiedzieć na każde pytanie:
[quote='Sethbdg' pid='12962' dateline='1353145547']
A muza Twoja?
[/quote]Niestety aż tak wszechstronnie uzdolniony nie jestem. Muzyka jest produkcji polskiego undergroundowego beatmakera, znanego jako Ybeat. Tworzy on genialną muzykę, a swego czasu dostałem od niego pozwolenie na wykorzystywanie jego dzieł w własnych filmach parkourowych. Jakieś 3 lata temu nagrał on nawet specjalną nutkę dla mnie, niestety nigdy jej nie wykorzystałem ponieważ jest zbyt dobra aby wrzucić ją do byle gó[cenzurka]na.

[quote='weyer' pid='12963' dateline='1353145759']
Daj namiar na drążek (nazwa firmy lub linka) :)[/quote]
Drążek jest podróbką IRONGYM XTREME, który jest dostępny w większości sklepów sieci Decathlon. Oryginalny drążek jest jednak dość drogi bo kosztuje około 200zł. Ja zamówiłem sobie podróbkę zwaną DOORGYM XTREME na allegro za jakieś 70zł.
Różnica jest w jakości wykonania i wytrzymałości drążka, jednak za tę cenę myślę, że nie warto inwestować w IRONGYMa, no chyba, że w tą podstawową wersje, która ma o wiele mniej uchwytów.
Jedyny mankament jest taki, że podróbka nie ma regulacji grubości futryny. Ja musiałem skrócić dwie rurki, aby drążek pasował na moją futrynę. Nie było to jednak nic skomplikowanego, wystarczyła ręczna piłka do metalu oraz wiertarka aby wywiercić nowe dziury w odpowiednich miejscach. Każdy sobie z tym poradzi.
Sam drążek jest dość solidny myślę, że do 90kg spokojnie można się na nim bawić. Jeśli ktoś waży jednak więcej to nie ryzykowałbym i dołożył do oryginału.

Dla niezdecydowanych mogę nagrać filmik, na którym pokaże jak drążek wygląda dokładnie, jak się go wiesza itp.

[quote='m6k3' pid='12965' dateline='1353147471']
[...] możesz mi od razu udzielić kilku rad co do stania na rekach bez ściany, jakimi ćwiczeniami do tego doszedłeś bo ostatnio nad tym pracuję.[/quote]
Myślę, że jedyne co mogę Ci doradzić to ćwiczyć to jak najczęściej i nie zrażać się początkowymi porażkami. Ćwicz na razie według skazanego a jak dojdziesz do 5 kroku to zacznij próbować balansować na rękach bez podpierania nóg o ścianę. Powolutku odpychaj nogi od ściany i staraj się utrzymywać. W końcu załapiesz i będziesz mógł stać na rękach w wolnej wersji, to tylko kwestia czasu. Powodzenia! :)

[quote='Hannibal' pid='12968' dateline='1353150205']
jedna mała rada, jak się podciągasz, to nie kręć głową [prawo/lewo] ja kiedyś tak kręciłem to potem drobna kontuzja karku/kręgosłupa była, ot bolało przez kilka dni, ale dokuczliwe było, ale przeszło [nie wiem czy każdemu to by się przydarzyło, więc lepiej uważać][/quote]A to jakiś taki efekt uboczny był. Raczej zawsze patrze przed siebie, teraz przed kamerką jakieś dziwne akcje mi się powkręcały. :) Ale dzięki za zwrócenie na to uwagi.

i jeszcze jedna uwaga, czy nie można byłoby dać w rozdzielczości np 1280x720p ? albo chodziaż na pełny ekran, bo w prostokącie niezbyt przyjemnie się ogląda [...][/quote]No właśnie nie potrzebnie przestawiłem aparat z fullHD na VGA. Chciałem pierwotnie nagrać szybciutko dwa klipy na "Wyzwania", które będą mało zajmować i szybko będzie je można wrzucić na YT. Później zacząłem nagrywać resztę klipów ale zapomniałem przestawić rozdziałki.

[...] nie wiem czemu pierwsze ujęcia były obcięte a potem jest na pełnym ekranie :cool:[/quote]To już efekt tego, iż mam dość wąskie pomieszczenia w mieszkaniu i niektóre ujęcia musiałem robić w pionie aby wszystko ładnie uchwycić. Stąd te dysproporcje obrazu. Raz ustawiałem aparat normalnie, a raz przechylałem o 90 stopni.

[quote='zahir11' pid='12973' dateline='1353154772']
BeF, nie wiem jakie błędy techniczne wyłapałeś, bo ja ich nie widzę:)[/quote]Oj jest co poprawiać, może nie wszystko widać idealnie na filmach ale ja czułem z czym mam jeszcze problemy i w kilku ćwiczeniach rażą mnie niedociągnięcia. Dla przykładu te półpompki na rękach to tak naprawdę ćwierćpomki, ale niestety takich pełnych do ziemi zrobiłbym może 2-3. Jak dojdę do zadowalających efektów to na pewno się Wam wtedy pochwalę.

Film świetny, myślę, że powinieneś go wrzucić do tego nowego projektu.[/quote]Napeno podeśle większość materiału aby można go wykorzystać w tym nowym projekcie. :)

Szczególnie jestem pod wrażeniem elementów akrobatycznych. [/quote]A te akrobatyczne wstawki to tylko tak dla lansu i urozmaicenia dodałem. Prawda jest taka, że wyszły raczej słabo, ale nie mogło być inaczej bo od ponad 2 miesięcy nie trenowałem żadnych elementów PK/Akro. Zresztą w domu ogólnie ciężko się się za to zabrać. :D

Nakręciłeś mi motywację. Chciałbym kiedyś dojść do takiego poziomu.[/quote]Cieszę się, że tak pozytywnie wpłyną mój filmik na Ciebie. Wierzę, że wszystko dopiero przed Tobą i na pewno dojdziesz do wybitnych efektów w treningu.

[quote='bartekbaltyk15' pid='12982' dateline='1353156773']
Mi się najbardziej podoba ten ruch (koło 3 minuty) z L-sita do stania na rękach. Chciałbym tak kiedyś umieć.[/quote]Muszę przyznać, że sprawiło mi to najwięcej problemów - stąd taka mała ilość powtórzeń. Może na świeżo a nie po takim maratonie dałbym rade zrobić więcej ale i tak nie zmienia to faktu, iż ćwiczenia jest dla mnie mega ciężkie.

[quote='bartekbaltyk15' pid='12986' dateline='1353159532']
Wiem, że tutaj raczej nie powinienem pytać, ale skorzystam z okazji. :P Są do tego jakieś konkretne ćwiczenia/progresje oprócz L-sita, stania na rękach i pompek na rękach?
[/quote]Odpowiem mało oryginalnie, tak jest konkretny plan Zaprawy więziennej. :D Rób go systematycznie prze dłuższy czas a efekty Cię powalą. Myślę, że po roku trenowania według skazanego taki L-sit to handstand będzie w 100% dla Ciebie osiągalny.

• 0

Orel

Orel

Szeryf :D

• Administrator - Boss

• 582 posts
Na prawdę wysoki poziom. Widać, że włożyłeś w to kawał dobrej i ciężkiej "roboty". Rep:)
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,598 posts
  • LokalizacjaWawa
Brawo! Świetny poziom!
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

bartekbaltyk15

bartekbaltyk15

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 283 posts

Myślę, że po roku trenowania według skazanego taki L-sit to handstand będzie w 100% dla Ciebie osiągalny.

Miło by było. :) Więc mam nadzieję, że za 12 miesięcy wrzucę własny filmik z tym ćwiczeniem. :P
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
BeF, co do ćwierć pompek, to się nie zgadzam. Miałeś bardzo ładny zakres ruchu, według mnie była to prawidłowa pół pompka:)
  • 0

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec
Do następnego filmu muszę opracować pełne pompki. Zobaczymy, może niedługo po Nowym Roku coś wrzucę. Przynajmniej się postaram, a teraz idę sobie pobiegać... :)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Mega! Też próbuje handstand na poręczach. Bardzo fajne urozmaicenie. Też coś może wrzucę z tego klimatu :) Rep dla Ciebie!
  • 0
Dołączona grafika

spruce

spruce

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 48 posts
Więcej filmów BeF!!!
Jak dla mnie - bomba!
Miód w oczy :D

Pozdrawiam i trzymam kciuki.
  • 0

Mr.Burns

Mr.Burns

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 89 posts
BeF, rządzisz. Forma/poprawność, zakres, itd. Bardzo fajny film, nie mówiąc już o dipach przez podłogę na strychu - to naprawdę pokazuje, że można ćwiczyć wszędzie. Dzięki za inspirajcję.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users