Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Zlepek z treningów :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów

Taki mały zlepek z paru treningów w domu. Niestety nie posiadam drążka na którym mógłbym muscle up'y sfilmować, więc pewnie wrzucę jak będę miał okazję nagrać na placyku. Do tego jeszcze postaram się wrzucić trening na kółkach gimnastycznych.

Jak ktoś ma jakieś pytania proszę śmiało walić ;).
Te podciąganie się i przysiady były nagrywane pod koniec 1,5h treningu wytrzymałościowego więc byłem ostro zjechany, temu takie małe ilości powtórzeń.

Jak ogólnie wrażenie? Daję radę?
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
+1

Żyleta! Ćwicz i nagrywaj dalej :)
  • 0

kolecc

kolecc

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 247 postów
no miazga ;) ćwiczyłeś według jakiejś książki czy typowy freestyle ?
  • 0
To podróż daje nam szczęście, nie jej cel.

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Ogólnie jestem fanem treningu intuicyjnego, czyli obserwowania swojego organizmu i dobierania ćwiczeń według tego na bieżąco. Rzadko bywa bym na treningu zrobił to co sobie zaplanowałem. Oczywiście trzymam się podstawowych zasad, które głównie zaadoptowałem od Pavela Tsatsouline z książki "Nagi wojownik" i "Więcej niż bodybuilding".

W zasadzie dzielę sobie czas na trening siłowy i wytrzymałościowy. Od czerwca robiłem siłówkę, teraz wchodzę na wytrzymałość. Różni się to tym, że na siłówce robiłem trening co drugi dzień po 1,5h, ew czasem 2 dni treningu, dzień przerwy, 2 dni treningu, 2 dni przerwy. Wybierałem tylko najtrudniejsze ćwiczenie(podciąganie się na jednej ręce, muscle upy, pompki na samych rękach, pompki na jednej ręce wersja total hardcore, która jest mi trudniejsza od pompek bez nóg ;Di etc), których byłem w stanie zrobić 1-5 powtórzeń i między ćwiczeniami były długie przerwy 2-5 min. Pod koniec takiego treningu zawsze robiłem siłę statyczną, czyli jakieś zwisy itp. Do tego dorzuciłem trening z żelastwem raz w tyg. Tzn pompki na poręczach z obciążeniem, podciąganie się z obciążeniem, przysiady na jednej nodze, martwe ciągi, rwania, podstawowe wyciski etc. Taki trening zajmował mi max 1h- przeważnie 45min. Był krótki, długie przerwy. Kilka ćwiczeń- po 1-2 serii, 3-5 powtórzeń. Okazało się, że takie wspomaganie się siłownią raz w tyg. było strzałem w dziesiątkę. Jak ktoś mi nakłada na nogi 55kg do pompek na poręczach to koksom gały wylatują. Szczególnie, że bykiem nie jestem. Dużo osób mnie zlinczuje za to co powiem- Moim zdaniem warto dorzucić raz w tyg tą siłownię, by dać jakiś nowy bodziec dla organizmu, bo najgorzej jest, jak organizm przyzwyczaja się i nie widać postępu. Trzeba jak najwięcej mieszać, miksować etc :).
Teraz robię wytrzymałość i technikę, zero siłowni,treningi pod postacią freestylu, bo siły mi nie brakuje, a już zaczynał się zastój. Pewnie za 2-3 miesiące znów wrócę do wersji siłowej.
  • 0

Shadow

Shadow

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Chłopie wymiatasz po prostu... Mam teżdla ciebie takąmałą radę, możę to dużo nie pomoże, ale zawsze coś - jak robisz front levera to nie rób odstępu między nogami, tylko je ściśni najmocniej jak potrafisz, ale pamiętaj teżo innych ważnych rzeczach jak napinanie pleców itd. Mam też do ciebie takie pytanie ; czy miałeś kiedyś jakąś kontuzję a jeśli tak to jaką?
  • 0

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Dzięki za porady ;), masz rację co do fronta. Temu też nagrywam bo siebie nie widzę i błędy dopiero wyłapuję na filmikach jak sam ćwiczę. A co do kontuzji... 2 razy wyrwana kostka ze stawu przez klucz na stopę na mma i bjj, strzeliła mi ręka w łokciu na zawodach mma, bo dla gówniarza zachciało się po paru miesiącach treningu walczyć na ringu i nie zdążyłem odklepać przy balaszce xD, zerwane ścięgno w biodrach, jechałem na kładzie i jedna noga została zaczepiona na korzeniu, a druga pojechała razem z kładem w odwrotną stronę- czyli szpagat na wesoło :). A tak ogólnie od street workout, kalisteniki czy siłowni to nie.
  • 0

Shadow

Shadow

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Aha, a masz jakieś osiągnięcia na zawodach w sportach walki?
  • 0

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
I tu się zaczynają schody i powód dlaczego wziąłem się za trening z obciążeniem własnego ciała. Niestety jakieś 4 lata temu zrobiłem pierwsze badania eeg, podstawę pod sporty walki- bez tego nie powalczysz. Niestety wynik wyszedł padaczkowy, powiedzieli, że przez dorastanie. Robiłem badania co rok, aż do początku 2011, kiedy dowiedziałem się,że jednak to jest najprawdopodobniej genetycznie nieprawidłowy zapis i wszystko w cholerę rzuciłem, teraz tylko sobie dla przyjemności trenuję z kumplami. A te zawody na których byłem to po znajomościach udało się bez badań wystartować. Trenowałem w zasadzie bo trener gadał, bym zapierdzielał a badania w końcu wyjdą i będę walczyć. Niestety prawo w Polsce jakie jest, każdy wie i to od lekarza zależy co będę mógł robić.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Borkoś czy ćwicząc podciąganie na jednej ręce dorzucasz obciążenie i jak doszedłeś do podciągania pełnego?
Bardzo jestem ciekawy jaki masz plan treningowy?
Trzymaj tak dalej.
  • 0

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Podciąganie na jednej ręce robię niestety jeszcze ułatwione. Podczas podciągania się trzymam się za bark, albo koniec bicepsa/początek barku. Wtedy nie pomagam sobie drugą ręką, ale inaczej jest ciężar rozłożony niż jak masz bezwładnie rękę. Ogólnie jest łatwiej. A postaram się nagrać filmik z ćwiczeniami pod podciąganie się na jednej ręce. Ja bazowałem na 4 ćwiczeniach. W tym 2 z nich mają swoje etapy, a jedno to podciąganie się z obciążeniem oburącz normalne, siłowe.

A plan tak jak pisałem powyżej parę postów ;). Dokładnej rozpiski nigdy nie miałem i raczej mieć nie będę w najbliższym czasie.
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Jest pompa. Plus dla Cb. ;)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Borkoś już jesteś 1 dzień z nami, a tyle już wniosłeś życie kalisteniki jestem zaskoczony. Jak znajdziesz czas to możesz wrzucić tutkę z treningu podciągania na drążku :)

• 0

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Ok, w ciągu tygodnia będzie ciężko ze względu na pracę, natomiast dziś wieczorem w odpowiednim dziale naskrobię coś więcej o swoim treningu, założeniach etc.
  • 0

Shadow

Shadow

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Borkoś ty jesteś normalnie superkoksem :D trzeciego plusa ci daje :D A skoro nie możęsz walczyc, to skup sięna kalistenice, bo możesz na prawdę bardzo wiele osiągnąc. Piona :D
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Rewelacja:) Takich ludzi nam potrzeba:) Jak długo trenowałeś, by osiągnąć takie sukcesy?

P.S. Oczywiście leci rep:)
  • 0

Gżesiu

Gżesiu

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 34 postów
Ładnie ładnie :D. Ciekawe pistolety z obciążeniem. Ja dopiero od kilku treningów zacząłem je robić więc dopiero równowagę łapię :). Małe sugestie z mojej strony, chociaż nie wiem czy to nie wygląda tylko tak na filmie, ale może lepiej przysiadać głębiej? I warto by na prostych rękach żebyś popracował. Tric już dosyć silny jest, czas na barki :D

• 0

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Co do czasu w jakim zbudowałem form to fakt zahir, tak jak napisałeś, musiałem mieć dobrą bazę i miałem. Chodzić na rękach nauczyłem się mając 11 lat, bo wtedy zacząłem ćwiczyć breakdance, ale po roku zajawka minęła i została tylko z tego równowaga. Resztę podstaw na bjj i mma zbudowałem. Tam trener ciągle katował ćwiczeniami Pavela Tsatsouline więc jak np pokazano mi hand stand'a pierwszy raz, to z marszu go zrobiłem. A co do pistoletów- troszkę boję się o stawy by schodzić niżej. Z tymi prostymi rękami to też fakt, przy planche teraz właśnie pracuję nad tym by łapy wyprostować. Jednak przy pompkach etc na pewno nie będę dążyć do pełnego, maksymalnego wyprostu- każdy przeprost to duże obciążenia dla stawu łokciowego.
  • 0

Gżesiu

Gżesiu

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 34 postów
Faktycznie, jest przeciążenie, ale właśnie chodziło mi jedynie o pozycje typu planche :). Na ugiętych już tam dobrze trzymasz i przydałoby się na prostych poćwiczyć :). Ja chciałbym się nauczyć z break'a flare i airflare kiedyś :D.
  • 0

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów

Dawno mnie nie było. Studia, kobieta i jakoś mało czasu na treningi. Niestety progresu nie pokażę wam, bo dopiero wracam do ciężkich treningów, jednak mam filmik na konkurs - najlepsza seria pompek- organizowany przez StreetWorkoutPolska. Jeśli komuś przypadło do gustu to proszę o głos, będę niezwykle wdzięczny ;).

Tutaj można zagłosować:
http://www.facebook....184055854976725
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Masz głos. ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych