Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Mostek prosty - okropny ból w nadgarstkach

• Please log in to reply
23 replies to this topic

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Wskazane Orel. Możesz też porobić te ćwiczenia na końcu treningu. 1 seria po 10 na początku i na końcu 1 po 10. ;)
  • 0

moon48

moon48

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 10 posts

Tego ćwiczenia się tak nie da zrobić, w książce jest po prostu błąd.

Czyli dopuszczalne jest polozenie rak troche z tylu, za linia wytyczana przez koniec dupska?
Bo kladac je jak na zdjeciu w ksiazce - na wysokosci bioder - uniemozliwia wyprostowanie ciala i pozostawienie rak w pionie w stosunku do podlogi.
  • 0

naflaje

naflaje

Brak

• Użytkownik
  • 1 posts
Też miałem ten problem tyle, że dotyczył bardziej nadgarstka prawej ręki. Ból był spowodowany niewłaściwą długotrwałą pozycją przy używaniu myszki komputerowej (nie trzymaniu ręki zgiętej w łokciu pod kątem prostym). Po zmianie pozycji, rozgrzewce przed ćwiczeniem ból minął. Może też wykonujesz jakąś czynność długotrwale przeciążającą nadgarstek (też tenis, ping-pong). Przeczytaj także na wikipedii o "Zespole cieśni nadgarstka"
  • 0

JaKrzychu

JaKrzychu

Brak

• Użytkownik
  • 1 posts

Ćwiczenie drugie w planie mostka jak najbardziej jest wykonalne w zestawie 40x3 i to dokładnie tak jak opisał to Wade.

Opiszę moją krótką historię z tym ćwiczeniem ku pokrzepieniu serc. Po co je sobie ułatwiać i stanąć w miejscu gdzieś dalej, najpierw trzeba grzecznie przejść przez wszystkie kroki, prawda? ;)

Kiedy pierwszy raz podchodziłem do tego ćwiczenia to faktycznie, po 4 powtórzeniach zmiękłem, triceps piekł jak głupi a nadgarstki i przedramiona ścierpły a mi pozostała tylko urażona duma. Jednak, mimo chwilowego zastoju w tym ćwiczeniu, wraz z progresem w innych zestawach nabierałem odpowiedniej siły i wytrzymałości w barkach oraz w dłoniach, dzięki czemu po 6 tygodniach ćwiczeń udało mi się dojść do etapu w którym mogę wykonać pełne 3 serie, bez problemów z nadgarstkami i z wielką dumą - bo ćwiczenie proste nie jest a pełna seria 40+ pompuje motyle i triceps jak żadne inne ćwiczenie :)

Także, po prostu trzeba być cierpliwym, z treningu na trening robić te kilka powtórzeń więcej i twardo dążyć do celu jakim jest "pełne" zaliczenie każdego z kroków zanim przejdzie się dalej. Nie ma lekko.

Pzdr,

Krzysiek

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users