Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się

Modelowanie Sylwetki Metodą Delaviera

• Please log in to reply
36 replies to this topic

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Dostałem w prezencie od mojej żony (cudowna kobieta:)) książkę pt. "Modelowanie Sylwetki Metodą Delaviera" autorstwa Frederica Delaviera i Michaela Gundilla. Moim zdaniem jest to bardzo ciekawa pozycja na naszym rynku. Postaram się pokrótce opisać jej wady i zalety (według mnie).

Zalety: Książka została wydana przez Wydawnictwo Lekarskie PZWL, co według mnie samo w sobie jest zaletą. Poważne wydawnictwo, redakcja i tłumaczenie naukowe, czyli pełny profesjonalizm. Pozycja napisana jest jako kompendium wiedzy. Zawiera mnóstwo przydatnej wiedzy podanej w krótkiej, przystępnej formie. Jest tam wszystko o budowie mięśni, procesach ich wzrostu, przetrenowaniu, rozgrzewce, rozciąganiu (łącznie z ćwiczeniami rozciągającymi na KAŻDY ćwiczony mięsień, częstotliwości treningu, technice, określaniu celów itp. Można by długo pisać ile wartościowych rzeczy tam się znajduje. Powiem tyle, że dla mnie są tam niezbędne informacje dla każdego kto poważnie chce się zająć kształtowaniem własnego ciała. Szczegółowo omówione różne strategie treningowe, techniki itp. Całość uzupełniona czytelnymi ilustracjami i zdjęciami.

Wady: Książka zajmuje się kształtowaniem sylwetki w warunkach domowych, przy zastosowaniu jak najmniejszej ilości sprzętu, lub w ogóle. O ile taka koncepcja jest mi bliska, o tyle zastosowanie w takim treningu pary sztangielek i o zgrozo - taśmy elastycznej mnie nie przekonuje. Zwłaszcza łączenie tych dwóch gadżetów razem. Czyli ćwiczymy biceps sztangielką a nogą przytrzymujemy taśmę zaczepioną za sztangielkę. Drugą wadą tej książki jest jej wysoka cena. Część pierwsza którą posiadam kosztuje 108 zł. Część druga 129zł

Reasumując: Uważam, że ta książka jest pozycją udaną i prawdziwą kopalnią wiedzy. Trzeba jedynie odżałować pieniądze na jej zakup (choć jakość opisów, zdjęć itp. przynajmniej częściowo uzasadnia jej cenę) i odpuścić sobie część szczegółową poświęconą konkretnym ćwiczeniom rodem z siłowni dla gejów;)
  • 0

Borys85

Borys85

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 115 posts
Książka kosztuje tyle co karnet miesięczny na siłownię. Poza tym bardzo lubię zagłębiać się intelektualnie w to co robię, lubię wiedzieć co, dlaczego i jak działa. W przypadku mojego własnego organizmu jest to od niedawna wyjątkowo ważne. W myśl tego co pisał Wade, nauczmy się poruszać własnym ciałem, a dopiero później łapmy się za przedmioty. Książka przedstawiona przez Ciebie wydaje się bardzo interesująca i przy jakiejś wolnej kwocie chętnie się zapoznam po Twojej minirecenzji.
  • 0

qwsdm

qwsdm

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 416 posts
Książka zapowiada się ciekawa,na pewno do przeczytania,lecz cena odstrasza
  • 0

julo1976

julo1976

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 159 posts
Dzieki Zahirowi11 wygrzebalem ksiazke o ktorej wogole zapomnialem ze mam a jest to atlas treningu silowego Frederica Delaviera.Chyba pierwsza pozycja wydana u nas autora wymienionego wczesniej.Skupia sie glownie na cwiczeniach z ciezarami jak i na maszynach, ukazuje prace miesni przy danym cwiczeniu i opisuje wykonanie cwiczenia.

Ja jedynie przejze jak bede empiku ale dziekuje Zahirowi za recke:)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Dla mnie największym atutem tej książki jest jej charakter kompendium i redakcja naukowa. Można do niej sięgać w razie potrzeby. Z niej dowiedziałem się, że za zakwasy nie odpowiada kwas mlekowy, wstyd powiedzieć ale nie wiedziałem o teorii mikro urazów:( Bardzo interesujące informacje na temat oddychania podczas treningu itp.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Zahir właśnie zakupiłem książkę delaviera i dużo jest ciekawostek w niej i jak ćwiczyć poszczególne mięśnie. Też polecam.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Tak, przy czym mnie nie przekonują te ćwiczenia z hantlami i taśmami elastycznymi. Ale na porzykład przedstawiona tam anatomia, opis fizjologi itp. to mistrzostwo świata:) Chyba skuszę się też na drugą część.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Druga też mistrzostwo świata warto mieć je dwie za tą cenę warto jest dużo wiadomości i jest to kontynuacja 1 książki znajdziemy w niej ćwiczenia na brzuch, pompki, podciągania, dipy, rozciągania i szereg innych ćwiczeń.
Zakupiłem 2 książki 200zł w tej cenie miałbym kółka.
Myślę, że na razie to mój ostatni wydatek na książki z ćwiczeniami w tym roku no chyba, że wyjdzie CC2.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
To jest jakaś tajemna wiedza, że kosztuje 200zł??
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Kano dla mnie tajemna wiedza, ale nie aż głęboko tajemna. Ale ciekawostki o których nie wiedziałem i jeszcze nie wiem dopóki nie przeczytam to co mnie interesuje. Warto przy okazji zobaczyć w księgarni i przejrzeć podaną książkę.
"Od przybytku głowa nie boli" :)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

To jest jakaś tajemna wiedza, że kosztuje 200zł??

Po prostu książka duża, gruba, czytelne rysunki, dobry papier, fachowa korekta, opracowanie i tłumaczenie naukowe, prestiżowe wydawnictwo. Wszystko kosztuje:( Całe szczęście za ceną idzie jakość.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Da się to jakoś porównać z książką:
"Anatomia w treningu siłowym i fitness" - Mark Vella

Opis samych ćwiczeń, czy też jakieś programy treningowe (czy jak układać program)??

Co by nie było - 100zł nie wydam.. Choć jestem ciekawy! :)

• 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Kano nie czytałem Anatomii w treningu siłowym i fitness która zawiera 144 strony około 30zł
Najlepiej zorientować się księgarni
Delaviera w 2 częściach 600 stron, ale cena ponad 200zł warto
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

Da się to jakoś porównać z książką:
"Anatomia w treningu siłowym i fitness" - Mark Vella

Opis samych ćwiczeń, czy też jakieś programy treningowe (czy jak układać program)??

Nie znam książki Vella, więc nie porównam:(

Co do programów treningowych jest 20 zasad jak układać programy treningowe. Do tego bardzo dużo metodyki i omówienie różnych strategii treningowych.

• 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Gdybym miał nabyć jedną z dwóch części "Modelaowania sylwetki" Delaviera - pod kątem treningu domowego (kali i różne przyrządy, łącznie ze sztangą, ale bez wyciągów - wiadomo o co chodzi), to która byłaby lepsza??

Widział ktoś "Stretching" tego autora?

Dołączona grafika

Jakieś opinie??

Ale to wszystko drogie!
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Kano nie wiedziałem, że jest stretching.
Wiem, że wyszło trochę nowych książek Delaviera w języku angielskim:

http://www.humankine...t-Volume-II-The

• 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
@Cassi:

Którą część polecałbyś gdybym miał kupić tylko jedną??

Jestem dosyć zorientowany w typach treningów na siłowni, ale "nie praktykujący" - tk bym się określił :)

Dlatego zaznaczam - pod kątem kalisteniki.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Kano, ja mam tylko pierwszą część, więc ciężko mi powiedzieć która jest lepsza. Ale ta pierwsza jest na tyle wartościowa, że planuję kupić drugą. Jak już będę ją miał, podzielę się opinią:)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Ja mam drugą napisze artykuł o dipsach
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts

Druga też mistrzostwo świata warto mieć je dwie za tą cenę warto jest dużo wiadomości i jest to kontynuacja 1 książki znajdziemy w niej ćwiczenia na brzuch, pompki, podciągania, dipy, rozciągania i szereg innych ćwiczeń.
Zakupiłem 2 książki 200zł w tej cenie miałbym kółka.
Myślę, że na razie to mój ostatni wydatek na książki z ćwiczeniami w tym roku no chyba, że wyjdzie CC2.

Na podstawie powyższego wydedukowałem sobie, że masz dwie części.

Ma ktoś link do księgarni ze spisem treści tych książek?

Znalazłem:
http://www.wydawnict...i/228190100.pdf - część 1.
http://medtube.pzwl....i/231170100.pdf - część 2.

Z tego co widzę - część pierwsza do 60. strony by się przydała, a część druga - cała jest intrygująca!
W rękach nie miałem, ale nie chcę atlasu, tylko.. sam dokładnie nie wiem...
Część druga jest chyba bardziej zaawansowana i grubsza :)
Tylko ta cena..

Więc w drugiej części jest co?? Rozciąganie danej grupy mięśniowej - OK, a ćwiczenia? Głównie sztangi? bodyweight? maszyny?

To są zapewne te pozycje:
http://www.amazon.co.../ref=pd_sim_b_1
http://www.amazon.co...ader_1450419895
:)

Jest też Atlas i Modelowanie sylwetki (dla kobiet niby - bez sensu!).. po polsku!
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users