Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Witajcie!

• Please log in to reply
15 replies to this topic

Borys85

Borys85

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 115 posts
Po przeczytaniu kilku tematów na forum postanowiłem dołączyć do społeczności, zatem Cześć wszystkim.

Mam 27 lat i mieszkam w Poznaniu, nigdy nie zajmowałem się sportem na poważnie. Nad własnym ciałem zacząłem się zastanawiać dość późno, bo około trzy lata temu i w sumie skończyło się tak szybko jak zaczęło. Na siłowni pojawiam się średnio raz na dwa miesiące, więc wiadomo jaki to ma sens. Bardzo lubię za to ćwiczyć w domu i tak jak do tej pory nie były to ćwiczenia systematyczne, tak obecnie zamierzam to zmienić.

O kalistenice dowiedziałem się dosłownie kilka dni temu, wszystko dzięki YT gdzie szukałem ciekawych ćwiczeń, które mógłbym wykonywać w domu z pominięciem zakupu sprzętu, na który zwyczajnie nie mam miejsca. Dodatkowo z racji, że mam 9-cio miesięczną córkę, jestem zmuszony głównie na ćwieczenie w domu i na spacerach z nią :D

Daje sobie czas do września na rozruszanie ciała i przeczytania polecanych na forum książek. Obecnie chcę wzmocnić mięśnie. Podzieliłem "trening" na dni: poniedziałek, środa i piątek pompki i brzuch, wtorek, czwartek i sobota nogi i podciąganie. Do tego muszę poważnie wzmocnić triceps. W ramach cardio codziennie jeżdżę do pracy na rowerze i zamierzam zaopatrzyć się w skakankę. Na początku września chcę określić swoje rekordy i ustawić konkretny trening rozpisany na każdy dzień. Bardzo proszę trzymać za mnie kciuki, bo jedyne czego potrzebuję to konsekwencji, jak już w to wejdę to na maksa :P
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Super!!

Jednak jak na rozruch masz treningi ABABABwolne, to co będzie jak pojedziesz na maksa??

Skazany/Nagi/Lafay - poczytaj
Ross Enamait - też godny uwagi

Powodzenia!
  • 0

Borys85

Borys85

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 115 posts
Zrobiłem sobie sześć dni, żeby wyrobić nawyki i przyzwyczajać ciało stopniowo do coraz większego wysiłku. Zaczynam od podstawowych ćwiczeń. Najtrudniejsze jest podciąganie, wczoraj zrobiłem 3x3 klasyczne na szerokość barków, zobaczymy jak pójdzie dalej..
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Witaj Borys, Kano ma rację. Do tej pory nie ćwiczyłeś regularnie więc Twoje ciało nie jest przyzwyczajone do takich obciążeń. Mięśnie muszą mieć czas na regeneracje. Poza tym Twój organizm zareaguje na mniejsze obciążenie z lepszym efektem niż na większe. Wynika to z faktu, że będzie miał czas na dostosowanie się. Katując się większym wysiłkiem "zajedziesz się". Pamiętaj, że do treningu musisz przyzwyczaić nie tylko mięśnie ale również serce. Nie funduj mu zbyt dużych obciążeń. Powodzenia w treningu:)

P.S. Gratuluje córki, moja jest o jeden miesiąc młodsza:)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Hej!
Ja podam swój przykład. Ćwiczę kalistenikę już ponad miesiąc. Nigdy nie byłem w stanie zrobić diamond push up (pompka z dłońmi dotykającymi się).
Po kilku tygodniach robienia powolnych pompek przy ścianie, a potem przy parapecie nagle ni z tego ni z owego udało mi się pewnego razu zrobić 5 czystych diamentów pod rząd (tydzień wcześniej nie mogłem zrobić ani jednej).
Czy miałbym ten sam efekt szybciej zaczynając trening od zwykłych pompek? Z pewnością. Ale przedtem już seria zwykłych pompek odzywała się bólem w moim łokciu przez resztę dnia.
Teraz zrobiłem kilkadziesiąt diamentowych w ciągu dnia i łokieć ma się jak nigdy dotąd.
Nie wspomnę już nawet o psychicznych walorach zaczynania od lekkich ćwiczeń.
Powodzenia i wytrwałości!
  • 0
Shut up and get moving.

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Brawo Sopel, jednak równie ważna jak poziom ćwiczeń jest ich częstotliwość. Trenując sześć razy w tygodniu na etapie początkującym można się albo uszkodzić albo przetrenować. A w najlepszym razie nabrać wstrętu do ćwiczeń. To dlatego tak wielu zaczyna treningi a później je porzuca:(
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Napisałem że nie wspominam nawet o psychicznych walorach :D A jak dla mnie to właśnie psychika determinuje czy wytrwamy, nie tyle kwestie fizyczne.
Ale to już osobny temat.
Delikatnie, powoli i nie za często. Sam się trochę buntowałem przeciwko takiemu podejściu, ale okazało się naprawdę świetne.
  • 0
Shut up and get moving.

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Przede wszystkim - nie wiemy jakie Borys ma możliwości ani jak ćwiczy.

Wszystko trzeba by sprawdzić w odniesieniu do możliwości/maksów..
GTG można robić niemal codziennie :)

W sumie, to mamy zbyt mało danych, żeby coś powiedzieć konkretnie :)

EDIT: poprawka, bo pomieszałem! :)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Nie wiesz jak wygląda podciąganie na szerokość barków?
  • 0
Shut up and get moving.

Mateusz Drabik

Mateusz Drabik

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 69 posts
Czesc :D trzymam kciuki ! Powodzenia z treningiem , jak zobaczysz pierwsze rezultaty to Cie wciagnie po uszy ! :)
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,598 posts
  • LokalizacjaWawa
Witaj!
Z tą częstotliwością to dziwna sprawa, bo ja praktycznie od początku ćwiczę 6x w tygodniu na zasadzie "ABC ABC wolne". Po 9 miesiącach nie odczuwam przetrenowania i, oprócz podciągnięć, całkiem szybko robiłem postępy. I bardzo dobrze się czuję. Wcześniej nie ćwiczyłem dosyć długo (ładnych kilka lat) więc mogę powiedzieć, że zaczynałem od 0.
Ale mimo wszystko zastanów się Borys czy jednak nie dać sobie więcej czasu na regenerację. Powodzenia w ćwiczeniach!
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

Borys85

Borys85

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 115 posts
Dzięki za zainteresowanie i porady. Doprecyzuję nieco moje obecne poczynania. Staram się nie przetrenować żadnej partii na tym wstępnym etapie, w sumie w miarę regularnie ćwiczyłem brzuch, teraz urozmaiciłem treningi o nowe ćwiczenia, ale nie forsuję się i robię z każdego 2x15 powtórzeń. Nogi wzmacniam jedynie przysiadami, krzesełkiem i napinaniem łydek, do tego tradycyjne pompki 3x15 i podciąganie na drążku, jak już opisałem. W sumie nie licząc brzucha, to więcej czasu poświęcam na rozciąganie i rozgrzewkę. No i oczywiście staram się, by jakość wykonywanych powtórzeń była jak najlepsza. Oczywiście jeśli będę czuł mocniejsze zakwaszenie mięśni lub utratę siły ze względu na intensywność to spasuję i dam sobie czas na odpoczynek (może się zdarzyć, że obudzą się nieużywane partie)

No i nie byłem do tej pory, aż taki zasiedziały, jak była okazja to korzystałem z siłowni zewnętrznej przy okazji spacerów z moimi kobietami :P Brakowało mi jednak systematyczności i nie miałem celu w tej zabawie. Obecnie to się zmienia.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Sopel, na naszą motywację wpływają w bardzo dużym stopniu efekty naszego treningu. Jeśli widzimy efekty, to łatwiej nam się zmobilizować, jeśli czujemy tylko ból i przetrenowanie, łatwiej sobie odpuścić.

Kano, wiemy jak Borys ćwiczy, bo opisał to dość szczegółowo. Prawdą jest, że nie wiemy jakie ma możliwości (max) ale też i nie pora to badać. Ponieważ wcześniej nie zajmował się intensywnie sportem przez najbliższe pól roku niech wchodzi w temat powoli i nawet nie próbuje badać swojego maxa.
  • 0

Borys85

Borys85

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 115 posts
Zahir11, tak właśnie zrobię. Nie ma co się spieszyć, nie o to w tym chodzi. Wczoraj zakupiłem "Skazanego", to powinno mi rzucić więcej światła na zaplanowanie mojej "zaprawy", no i Wy służycie wiedzą uzupełniającom i doświadczeniem, więc będzie ok:cool:
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Tak trzymaj:)
  • 0

Orel

Orel

Szeryf :D

• Administrator - Boss

• 582 posts

Zahir11, tak właśnie zrobię. Nie ma co się spieszyć, nie o to w tym chodzi. Wczoraj zakupiłem "Skazanego", to powinno mi rzucić więcej światła na zaplanowanie mojej "zaprawy", no i Wy służycie wiedzą uzupełniającom i doświadczeniem, więc będzie ok:cool:

Witam serdecznie. Tak ta książka rzuci Ci sporeee światło na dalszą drogę z treningiem kalisteniki. W razie czego jest tu na prawdę sporo doświadczonych osób, które mogą pomóc. Życzę powodzenia i przede wszystkim wytrwałości. :D
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users