Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Filmiki (Emil)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Wczoraj posklecalem pogladowo filmik z fragmentow mojego treningu. Calosc nagrywana komorka, ale niedluo bede mial lepszy sprzet.

Czekam na ewentualne uwagi :)
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Dobry, komórką? To i tak lepsza od mojej. Ja nic nie nagrywam, bo muszę sprzęt kupić. Mam w planach jakieś projekty, ale zobaczymy. Filmik ładny, technicznie super.
  • 0

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
Pompki na jednej ręce techniką, którą je wykonywałeś na tym filmiku są zupełnie bezwartościowe i nie poprawne. Polecam zainteresować się książką Pavla Tsatsouline pt: "Nagi wojownik" tam poznasz prawidłową i cholernie wymagającą technikę pompek na jednej ręce.
Ogólnie Twoja technika przy większości zaprezentowanych ćwiczeń pozostawia wiele do życzenie. Widać jednak, że coś już potrafisz i jesteś na dobrej drodze... Skoncentruj się teraz na doskonaleniu techniki, poczytaj parę książek (warto zainteresować się książkami wyżej wspomnianego autora oraz fenomenalną książką "Skazany na trening" - w tym temacie znajdziesz więcej info: http://kalistenikapo...play.php?fid=58) i trenuj dalej oczywiście.
Powodzenia. :)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Znam wszystkie te ksiazki :)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Emil trzymaj tak dalej widzę ze trochę poświęcasz czasu, ale co do pompek na jednej ręce bef ma rację. A próbowałeś pompek na jednej lub pół-pompek na jednej ręce według skazanego? Powodzenia w dalszych treningach.
  • 0

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 postów
  • LokalizacjaSosnowiec

Znam wszystkie te ksiazki :)

To wielka szkoda, że nie stosujesz się do technik w nich opisanych. Twój trening jak i sama poprawność wykonywanych ćwiczeń były by o wiele lepsze i co najważniejsze skuteczniejsze.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów

Emil trzymaj tak dalej widzę ze trochę poświęcasz czasu, ale co do pompek na jednej ręce bef ma rację. A próbowałeś pompek na jednej lub pół-pompek na jednej ręce według skazanego? Powodzenia w dalszych treningach.

Ja praktycznie w ogole nie uwzgledniam pompek na jednej rece w treningu wiec technicznie szalu nie ma. Tu sobie sprobowalem w ramach urozmaicenia.

Pompki jednoracz wg Skazanego ze zlaczonymi nogami sa narazie poza moim zasiegiem :)

• 0

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
To próbuj techniką Pavla Tsatsouline. Ogólnie techniki wysokiego napięcia opisywane w Nagim są wybitne i uważam, że każdy kto chce trenować kali w celu zwiększania swojej siły powinien się do nich stosować.
  • 0

KABUM

KABUM

Advanced Member

• Użytkownik
  • 373 postów
Mi się filmik bardzo podoba fajnie zmontowany, dużo ciekawych ćwiczeń i podoba mi się ta ewolucja na poręczach w 4:40 min ale widzę że jeszcze krótko się utrzymujesz :) W Parku Szczęśliwickim trenowałeś?
  • 0

www.sportymiejskie.pl - Aktualności sportowe, wydarzenia sportowe, relacje z niszowych sportów.

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Nie, to plac lelewela :)
  • 0

KABUM

KABUM

Advanced Member

• Użytkownik
  • 373 postów
Rewelacja wreszcie widzę jak to wygląda i mi się podoba :) Ja to jeszcze muszę trochę potrenować żeby sobie tak świrować jak ty ale jak się rozkręcę to na pewno na ten plac się wbiję :)
  • 0

www.sportymiejskie.pl - Aktualności sportowe, wydarzenia sportowe, relacje z niszowych sportów.

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Zapraszam ; )
  • 0

Skowron

Skowron

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 48 postów
Zazdroszczę miejscówki : /
  • 0

KABUM

KABUM

Advanced Member

• Użytkownik
  • 373 postów
Skowron leć do ślusarza i niech ci zrobi drążek na początek to wystarczy do treningów. Tutaj masz foto sprzętu wraz z wymiarami: http://kalistenikapo...read.php?tid=71

Ja poszedłem z tym do ślusarza to poręcze (na środku) oraz drążki (po prawej) wycenił mi na 600zl. Jeszcze chcę dać do jednego ślusarza do wyceny i dopiero wtedy się zdecyduję.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Emil, a ja jestem pod wrażeniem. Bardzo mi się podoba:) I nie zgadzam się z tym, że pompki na jednej ręce zaprezentowaną przez Ciebie techniką są zupełnie bezwartościowe. Oczywiście pompki jednorącz według skazanego to najwyższa półka, nie mniej jednak te zaprezentowane przez Ciebie to moim zdaniem jeden z kroków dojścia do nich, według mnie bardziej wartościowy niż pół pompka ze względu na zakres ruchu. Jest trochę mniej wymagająca niż ta według Tsatsoulina, nie mniej jednak i tak jest wymagająca i nie do zrobienia dla zwykłego śmiertelnika. Reasumując Twój filmik bardzo mi się podoba. Świetna równowaga, duża wszechstronność i te elementy akrobatyczne. Tak trzymaj. Mnie Twój filmik zdopingował do mojego treningu :)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Dzieki bardzo ; ) Tak jak mowilem, nigdy nie cwiczylem pompek na jedej rece wiec technika jest jaka jest. A pompki ze Skazanego sa faktycznie mega wymagajce. Kiedys pewnie sie za nie zabiore ale narazie wole dopracowac pompki z uzyciem obu rak. Maja nie malo wariacji :)
  • 0

Skowron

Skowron

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 48 postów
Żebym ja jeszcze miał gdzie to rozstawić.

Co do pompeczek według pana Paula to jakoś nie chce mi się do końca w nie wierzyć. A dlaczego ? Bo nigdzie nie widziałem filmiku żeby ktokolwiek taką pompkę zrobił, a tym bardziej człowiek który udziela swojego ciała w prezentacjach graficznych książki skazanego. Na jego stronce (bestskills.com czy coś w tym stylu ) chwali się wieloma wyczynami ale tych pompeczek tam nie zamieścił. Zdecydowanie bardziej skłaniam się ku twórczości rosjanina.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Skowron, myślę, że te pompki są do zrobienia :) Nie mniej jednak nie są proste. Pompki zaprezentowane przez Emila są dla mnie wariantem pośrednim pomiędzy pompkami nierównymi a pompkami według Tsatsoulina. W skazanym jest po 10 kroków każdego ćwiczenia, bo taka jest metodyka. Nie oznacza to, że nie można dodać kolejnych.

Emil, jeszcze raz podkreślam, że Twoje filmy mocno zmotywowały mnie do treningów :) Fajnie, że wrzuciłeś je na to forum. Myślę, że dla wielu użytkowników ma znaczenie, że te ćwiczenia są "do zrobienia" przez normalnych ludzi a nie tylko mistrzów z internetu. Myślę, że warto byśmy wrzucali swoje filmy nawet jeśli nie są doskonałe technicznie, po to, by wzajemnie się motywować. To co robisz już wygląda fajnie. A pocieszające jest to, że z upływem czasu będzie wyglądać coraz lepiej. W końcu każdy z nas (może za wyjątkiem BeeFa który ma dłuższy staż) trenuje niecały rok. To mocno dopingujące, że w takim czasie można osiągnąć taką sprawność jaką zaprezentowałeś na filmach. Pomyśl więc o wrzuceniu następnych :)
  • 0

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 postów
  • LokalizacjaSosnowiec

W końcu każdy z nas (może za wyjątkiem BeeFa który ma dłuższy staż) trenuje niecały rok.

Nie wiem czy dobrze to odebrałem ponieważ wyczuwam w tym nawiasie drobną uszczypliwość. Mam nadzieję, że to jednak tylko moje złudzenie ponieważ moja opinia na temat tego filmu nie miała na celu nikogo urazić.
Odwołując się do mojego "stażu" to jak pisałem już kilkakrotnie na tym forum uprawiam od wielu lat Parkour, a metody treningu z masą własnego ciała są nie odłączanym jego elementem. Jednak o tym, że taki sposób ćwiczeń ma swoje własne określenie dowiedziałem się całkiem nie dawno, bo dopiero w tym roku. Kalistenika od tego czasu stała się częścią "sztuki ruchu", którą uprawią i którą żyję. Człowiek całe życie się uczy a i tak umiera głupi... :)

...według mnie bardziej wartościowy niż pół pompka ze względu na zakres ruchu. Jest trochę mniej wymagająca niż ta według Tsatsoulina, nie mniej jednak i tak jest wymagająca i nie do zrobienia dla zwykłego śmiertelnika.

Będę jednak bronił swojego zdania i z uporem pisał, że taka forma robienia pompek na jednej ręce naprawdę nie jest wartościowa i lepiej jej nie robić. Ciągnie ze sobą negatywne nawyki, które później, przy chęci robienia "poprawnych" pompek jednorącz będzie strasznie ciężko zniwelować.
Przede wszystkim uczy nas wychodzić z barków a nie z pach, przez co odłączamy mięsień najszerszy grzbietu, który podczas tego ćw. jest najważniejszy. Barki powinniśmy trzymać maksymalnie ściągnięte w dół (jak najniżej od uszu) i nie pozwalać by któryś uciekał nam w górę. Barki podczas całego ćwiczenia muszą być równolegle do podłoża.
Ustawienie nóg również pozostawia wiele do życzenia, ponieważ zupełnie niweluję całą trudność w wykonaniu poprawnej pomki na jednej ręce. Jeśli ułożymy nogi szeroko, a jedną położymy na krawędzi stopy zniwelujemy zupełnie potrzeba łapania równowagi. Nogi mają być ułożone trochę szerzej od barków i skierowane centralnie pionowo w dół (opieramy się tylko na poduszkach stóp, nie na krawędziach!). Aby złapać równowagę i zapewnić stabilność musimy napiąć całe ciało, zupełnie całe od stóp po głowę inaczej pompka się nam nie uda.
Aby nauczyć się poprawnej pompki najlepiej ćwiczyć przy ścianie, starając się wykonywać ją najdokładniej jak jesteśmy w stanie i napinając całe ciało najmocniej jak tylko potrafimy.

Nigdy nie zapominajmy, że lepiej robić mniej, ale zawsze solidnie, dokładnie i bez pośpiechu.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
BeeF, do głowy nie przyszła mi uszczypliwość pod Twoim adresem i przykro mi, że tak to odebrałeś :( Bardzo cenię sobie Twoje wpisy na forum i wymieniłem Cię tylko dlatego, że wiem, że masz najdłuższy z nas staż i patrzysz na to z innej perspektywy. Co do ustawienia nóg, to zgadzam się co do opuszków palców. Szczerze mówiąc nie zauważyłem, że Emil jedną stopę oparł na krawędzi. Chodziło mi po prostu o szerokie rozstawienie nóg. Według "skazanego" pompki wykonuje się z nogami wąsko co jest niezwykle trudne. Szerokie rozstawienie stóp ułatwia złapanie równowagi i dlatego jest elementem pośrednim. I tylko o to mi chodziło
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych