Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

30 dni jedzenia roślin

• Zamknięty Temat jest zamknięty
81 odpowiedzi w tym temacie

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Co sądzicie o białku sojowym olimpa sojawit czy ktoś stosuje. Czy warto wprowadzić go do diety? A może polecacie coś innego?
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Ja nigdy czegos takiego nie stosowalem. Czasami zdarzalo mi sie do porannych szejkow dodawac izolat bialka sojowego sprzedawany normlanie w marketach, to wszystko. Kiedys czytalem sklad podobnych sojowych odzywek bialkowych i bylo tam mnostwo syfu, lacznie z aspartamem, ale nie wiem czy to byl Olimp Sojavit czy cos innego.
  • 0
Dołączona grafika

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Gdzieś wyczytałem, że białko sojowe zawiera dużo fitosteroli, a więc podwyższają poziom estrogenów i to jest nie zdrowe dla mężczyzn. Czyli mam unikać soi i innych produktów spożywać jak najmniej? wiesz nie spożywam białka zwierzęcego i tłuszczu zwierzęcego, więc ten estrogen jest na pewno niższy w moim organizmie
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
To bzdura! Bialko sojowe zwiera izoflawony, ktore budowa przypominaja estrogeny, ale nimi nie sa i nie maja takiego samego wplywu na organizm.
  • 0
Dołączona grafika

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Czyli to bzdura dzięki Emil nie mam czy się martwić. Nawet Campbell pisał że białko roślinne nie wpływa na podwyższenie estrogenu,a co za tym idzie zwiększenie wystąpienia raka, a szczególnie u kobiet. Czyli w miejsce estrogenu zwieramy izoflawony?
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Białko roślinne, a soja to jednak nie jest to samo :)

Mike Mahler tak komponuje jadłospis, żeby obyć się bez soi.

Za http://veganworkout.org.pl/?p=357:

Swoją dietę opiera głównie o produkty nieprzetworzone. Unika więc gotowych potraw z soi czy sprzedawanych w sklepach mlek roślinnych. Nie widzi przeszkód w całkowitym wyeliminowaniu soi z wegańskiego jadłospisu. Dieta roślinna jest na tyle bogata, że nie potrzeba podtrzymywać mitu o soi jako podstawowym składniku wegetariańskiego menu.

On ciągle gada o testosteronie, a skoro mówi o tym, że soję da się wykluczyć, to o coś mu chodzi.

http://perfectbody.p...sportowcow.html

http://trenerok.pl/index.php/faq - tutaj też coś się znajdzie:

Soja jako źródło białka - tak
Soja jako jedyne źródło białka - nie
Soja jest niepełnowartościowym źródłem białka.

Wyrwane z kontekstu, ale można sobie posłuchać.. :)

Jak nie będziesz się tym zażerał, tylko walniesz kilka szejków w tygodniu, to raczej nic Ci nie będzie..
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Dzięki kano poczytam i posłucham
  • 0

Stef

Stef

Stef

• Użytkownik
  • 153 postów
Słabo mi idzie :P
Gdyby nie aspekt etyczny to już dawno bym to rzucił bo nie odczułem żadnej różnicy a wygodniej jest kiedy mama robi posiłki
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Też jadłem kiedyś u mamusi pysznie było:P, ale z tym skończyłem. Początki kuchcenia są trudne z czasem człowiek nauczy się gotować. Z treningiem jest tak samo :D
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Roślinnym źródłem białka nr 1 jest Spirulina. Równie doskonałym a dodatkowo zawierającym idealne dla człowieka proporcje kwasów tłuszczowych jest Konopia sproszkowana do 50%. Zwracam uwagę na to, że oba te źródła są surowe, nie przetworzone czego nie można powiedzieć o soi, nie wspominając już o GMO. Surowe jedzenie ma nienaruszoną strukturę aminokwasów i komplet enzymów. Każda obróbka cieplna niszczy ten naturalny i bezcenny ładunek składników odżywczych. Inna kwestia, że już po wielu latach testów wśród osób bardzo aktywnych fizycznie mit białka został obalony a za optymalną porcję uważa się 10% dziennej dawki kalorycznej z białka. Ja sam tego nie liczę aż tak dokładnie ale od kiedy jestem weganinem kompletnie przestałem przejmować się spożyciem białka i nie zauważyłem w związku z tym żadnych ujemnych efektów w kwestii regeneracji po ćwiczeniu, zmniejszeniu wydolności czy spadku masy mięśniowej czyli katabolizm nie występuje. Wręcz odwrotnie, spożywam głównie nieprzetworzone węglowodany (ok.80% kalorii) i czuję się rewelacyjnie jak nigdy dotąd.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Revo - podawales kiedys link do strony gdzie kupowales konopie, nie moge go znalezc. Podasz go tutaj jeszcze raz? I Spiruline dodajesz w formie sproszkowanej? Bo ja poki co znajduje ja tylko w kapsulkach ;/
  • 0
Dołączona grafika

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Siema Emil, konopie zakupisz tutaj: www.bogutynmlyn.pl
Spirulinę jem w tabletkach bo proszek jest nie do zmieszania, okrutnie się klei, bardzo wrażliwy na wilgoć. Poza tymi dwoma jeszcze wrzucam korzeń Maca w proszku, jagodę Acai w kapsach, owoc Noni w kapsach. Teraz pierwszy raz testuje nasiona Chia.

P.S.
Gratuluję projektu, dziś zlinkowałem na swoim profilu na FB, świetna robota, będę odwiedzał ;)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów

Siema Emil, konopie zakupisz tutaj: www.bogutynmlyn.pl
Spirulinę jem w tabletkach bo proszek jest nie do zmieszania, okrutnie się klei, bardzo wrażliwy na wilgoć. Poza tymi dwoma jeszcze wrzucam korzeń Maca w proszku, jagodę Acai w kapsach, owoc Noni w kapsach. Teraz pierwszy raz testuje nasiona Chia.

P.S.
Gratuluję projektu, dziś zlinkowałem na swoim profilu na FB, świetna robota, będę odwiedzał ;)

Witam Revo
To samo sadzę o spirulinie dodam tylko 1 małą łyżkę do koktajlu i zmienia smak i jest niedobry więc też zamierzam zakupić spirulinę w tabletkach. Revo co sądzisz białku ryżowym chodzi mi czy jest przyswajalne?
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Mam takie pytanie, czy te wszystkie "dodatki" - konopie, spirulina, jagody acai, owoce noni - to jest konieczne??
Revo - stosujesz to bo np. nie chcesz wrzucać kolejnych suplementów??

No i jak Ci w ogóle idzie Revo?

Stef napisał, że nie widzi różnicy..
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Dzieki Revo! Niedlugo przetestuje te konopie.

Te rzeczy nie sa konieczne, sa po prostu zdrowe i odzywcze :)
  • 0
Dołączona grafika

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Ja jestem zadowolony z tej diety bo waga stoi w miejscu i mi odpowiada 75 kg przy wzroście 170cm.
Ja używam konopie do koktajli i korzeń maca i jagody goji i od czasu "spirulinę w proszku fuj", ale za to dobrze się czuję
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Czyli ich stosowanie nie ma związku z dietą wegańską??
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
na stronie http://trenerok.pl/index.php/faq spirulina i budowanie masy mięśniowej.
Ja dotychczas używałem spiruliny w proszku
Spirulina powder zakupiona w bogaty mlyn
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów

Czyli ich stosowanie nie ma związku z dietą wegańską??

inaczej - ich stosowanie nie jest niezbedne na diecie weganskiej :)

• 0
Dołączona grafika

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
OK
To mnie właśnie nurtowało ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych