Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

30 dni jedzenia roślin

• Zamknięty Temat jest zamknięty
81 odpowiedzi w tym temacie

Stef

Stef

Stef

• Użytkownik
  • 153 postów
Nie wiem czy kogoś to jeszcze interesuje, ale obiecałem, że zrobie osobny temat gdy zacznę swoją próbę przejścia na dietę wegańską. Dzisiaj jest pierwszy dzień. Na początek kupiłem trochę jedzenia:
http://img853.images...23/1006615t.jpg
http://img841.images...345/1006617.jpg
Po przybliżeniu raczej wszystko widać. Te zupki chińskie to tylko na wypadek wystąpienia kryzysu :P
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Dorzuc jakies mrozonki - wygodny i ekonomiczny sposob na dodatkowa porcje warzyw:) Polecam tez salaty - do wyboru rozne rodzaje. Tam w dole chyba widze migdaly. Dokup jeszcze jakies orzeszki albo pestki slonecznika na przyklad. No i siemie lniane jako zrodlo omega-3. Wystarczy zmielic w mlynku do kawy i stosowac jako posypke do kanapek czy salaty. Powodzenia!
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Witam
Jestem na diecie wegańskiej od 23 marca czyli 5 tygodni. Na początku miałem trochę problem z przystosowaniem się około miesiąca. I co mogę teraz powiedzieć mam więcej energii. A nawet spokojniejszy jestem. Za mięsem nawet nie tęsknię i jak narazie zostanę na tej diecie. Nie jestem na niej głodny. A tobie Stef polecam
przepisy z puszka.pl 
Dzięki krzysiowi20ino znalazłem Bloga pewnej dziewczyny na temat wody z cytryną.
podaje bloga http://bgirlvenka.bl...-z-cytryna.html
  • 0

Stef

Stef

Stef

• Użytkownik
  • 153 postów
Dzięki za odzew. No więc mrożonki jak najbardziej - w miejscowym spożywczaku są do kupienia warzywa na patelnie, dzisiaj jadłem na śniadanie. Jako ogromną zaletę uważam skład - same warzywa. Sałatę kupiłem, leży w lodówce. O orzechach niestety zapomniałem. A siemię lniane widziałem dzisiaj w supermarkecie jak szukałem jedzenia ale nie wiedziałem o co chodzi, więc nie kupiłem. Następnym razem napewno kupię. Co do wody z cytryną to kiedyś dużo piłem, chyba znów zacznę. Dzisiaj poza ważywami mrożonymi zjadłem mieszanke musli z płatków owsianych, żytnich, pszennych, jęczmiennych i suszonych owoców, zalanych mlekiem sojowym z biedroni a potem pizze wegańską(wystarczy zamówić wegetariańską i powiedzieć, żeby nie dodawali sera). Wszystko było bardzo smaczne a do tego zrobiłem 5 więcej pompek na kolanach niż w zeszłym tygodniu(w 1. serii). Dzięki za porady Emil. Cassi fajnie, że udało Ci się zostać weganem. Pozdrawiam wszystkich.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Warto tez zadbac o wieksza ilosc kalorii jesli cwiczysz regularnie. Sztuka polega na tym zeby przy okazji nie przesadzic z tluszczem. Np. kaloryczne orzechy maja tez mega duzo tluszczu (najmniej o ile pamietam maja migdaly). Dlatego warto tez jesc np. suszone owoce czy banany.

Z siemieniem lnianym kupuje tez zawsze nasiona sezamu i maku. Mielony sezam albo mak super sie sprawdzaja jako dodatek do platkow czy jakiegos musli. Dodatkowo mak ma mnostwo wapnia. Oczywiscie tez nie mozna z nim przesadzac bo tlusty :)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
No, powodzenia!
Najbardziej imponuje mi te 5kg kaszy !!

Twoim przewodnikiem była książka Campbella?

• 0

Stef

Stef

Stef

• Użytkownik
  • 153 postów
Migdały są drogie(30zł/kg), te kupiłem, żeby przerobić na mleko i zobaczyć jak smakuje. Suszone banany bardzo lubię, teraz je często jem bo jestem głodny cały czas. Kano, książke Campbella przeczytałem i dużo dowiedziałem sięale nie tylko z niejteż tutaj na tym forum dużo wiedzy zdobyłem od Revo i od Emila. Wcześniej też na stronce veganbuddy.pl znalazłem blisko mieszkających wegan i spotykałem się z nimi i dużo rozmawiałem.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
znalazłem blisko mieszkających wegan i spotykałem się z nimi i dużo rozmawiałem

NO!!!
...

Nie wiedziałem że jest mleko sojowe w biedronce. Kupię dla spróbowania!

Weganizm mnie nie pociąga, ale wiedzy nigdy dość!
Co przeczytam o jakimś systemie żywieniowym (diecie) to zaraz bym wypróbował, ale całe zamieszanie z kupowaniem/przygotowaniem zbija mnie z tropu i szybko wymiękam..
Dochodzą jeszcze kwestie finansowe :s

Takie PALEO odradza np. zboża, a ta paka 5kg jęczmienia i drugie tyle płatków :)

Na ile tego prowiantu Ci wystarczy?

Chcesz chudnąć? mięśnie złapać? Czy po prostu przetestować?
Węgli pewnie będziesz miał sporo!
Bardziej dla jakichś biegaczy/kolarzy/triatlonistów!

Fajnie jakbyś prowadził dziennik żywieniowo-treningowy!

Dział DIETA, ale może coś o treningach napiszesz (albo podlinkujesz).

Pisz jak najwięcej - będę śledził!!

PS.
Ewentualnie test wegetariański mógłbym zrobić, albo odrzucić nabiał..
Te dwie opcje bym przeżył ;)
Ile powinien trwać taki test? 2tyg?? pewnie minimum.. z 4tyg podejrzewam..
  • 0

Stef

Stef

Stef

• Użytkownik
  • 153 postów
Na ile to starczy? Zależy co, świerze warzywa i owoce tak do tygodnia najlepiej zjeść, a ta paka kaszy na conajmniej pół roku wystarczy, nie będę jadł wyłącznie tego :D Konserwy też moga sobie postać. Jeśli chodzi o trening to póki co zależy mi na sile(wolę słabo wyglądać i być silnym niż odwrotnie), poruszam się powoli w systemie 10 kroków zaproponowanym przez Paula Wade. Prowadzę dziennik treningowy, w którym zapisuję wszystkie wykonane serie i powtórzenia w danym dniu od 2 lutego(w papierowym zeszycie). Jeśli chodzi o czas takiego testu to wszyscy mówią, że miesiąc powinien być na sprawdzenie skutków bo na początku nie ma co porównywać - organizm nieprzyzwyczajony itp. Mleko sojowe z biedronki - jest 1 litr za 4 złote, wszystkie inne mleka roślinne, które widziałem kosztowały po 10zł/litr. Jeśli chodzi o przygotowania to mi zajęło to 1-2 miesiące (zbieranie informacji + szukanie produktów), ale jak już zacząłem to fajnie sie tak zrobiło. Jak chcesz się dowiedzieć więcej od strony teoretycznej o takiej diecie to polecam książke Campbella - wszystkie swoje stwierdzenia wysuwa na podstawie badań a nie jakichś domysłów. Pozatym były już wymieniane tutaj żywe przykłady tego, że się da:
http://vegancalisthen-x.com/
Weganie ćwiczący kalistenike.

A tutaj super paker na diecie witariańskiej - jeszcze wyższy poziom niż weganizm(same surowe rośliny).
Pozdrawiam.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Paul Wade - spoko, wiem o co chodzi.
Tych ćwiczących wegan już tu chyba ktoś linkował - widziałem.
Filmik spoko - motywujący :)

(a może ci wszyscy, to genetyczni szczęśliwcy?)

Książkę Campbella - może i bym kupił, ale drogie to..

No nic, czekam - na wypiski dietetyczne i trzymam kciuki :)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów

Migdały są drogie(30zł/kg), te kupiłem, żeby przerobić na mleko i zobaczyć jak smakuje. Suszone banany bardzo lubię, teraz je często jem bo jestem głodny cały czas. Kano, książke Campbella przeczytałem i dużo dowiedziałem sięale nie tylko z niejteż tutaj na tym forum dużo wiedzy zdobyłem od Revo i od Emila. Wcześniej też na stronce veganbuddy.pl znalazłem blisko mieszkających wegan i spotykałem się z nimi i dużo rozmawiałem.

Ja niestety nie rozmawiałem z weganinem. Stef ta strona ciekawa veganbuddy znalazłem w moim mieście tylko 1 weganina.

Co ja mogę powiedzieć książce Campbella? To mnie zmotywowała i warto obejrzeć widelce ponad noże ( na youtube już tego filmu nie ma) wykasowany został ale w necie jest. Co efektów treningu ja nie mogę jeszcze nic powiedzieć .
Ostatnio robiłem pół-pompki na jednej ręce 13 na każdą rękę w 2seriach.
Zrobiłem 2 tygodnie przerwy no i w piątek zrobiłem już 17 blisko progu przejścia. Co do tłuszczy używam go mało lub wcale, bo dużo go jest w produktach (też ze względu że byłem bardzo otyły musiałem uważać aby nie przytyć). Przynajmniej teraz wiem trochę o tej diecie jak reaguje na mnie.

Waga jak dotąd stoi w miejscu. Będę musiał zwiększyć posiłki zobaczymy.
Dużo jeszcze nie wiem ale dzięki zostań wege 30 dni trochę się nauczyłem.
Teraz nadchodzi ciepły sezon i lada chwila pokaże się dużo warzyw i owoców i cena będzie niższa. Dieta wychodzi mnie nawet taniej, bo odeszło mięso i produkty odzwierzęce.

Też myślę zrobić takie mleko nawet znalazłem stronkę domowe mleko migdałowe
http://weganie.blogs...o-migdaowe.html

Życzę wytrwałości

• 0

Stef

Stef

Stef

• Użytkownik
  • 153 postów
Już prawie tydzień. Na razie wszystko raczej ok - powoli przyzwyczajam się. Co do tłuszczu: pewnego wieczoru siedziałem głodny ale tak głodny jakby czegoś mi brakowało. Pomyślałem że może mam za mało tłuszczu, więc zjadłem frytki - i poczułem się lepiej. Wszyscy tu wypisywali, żeby nie przesadzać z tłuszczem, ja widocznie jadłem go zbyt mało. Też napewno jest potrzebny do prawidłowego fukncjonowania organizmu. Dlatego ostatnio dokupiłem sobie trochę orzechów i je jem pomiędzy posiłkami. Dokupiłem rónież pestki dyni i siemie lniane, ale niezabardzo wiem z czym to przyrządzić. Pozatym orientuje się ktoś, czym się różnią łuskane od zwykłych(pestki dyni)? Kupiłem i takie i takie.
Kano - co do tych zapisków to nie wiem zabardzo jak miałoby to wyglądać? I czy starczyło by mi na to zapału.
Jeśli znacie jakieś bardzo proste przepisy typu sos warzywny(pokrojone ważywa duszone na cebuli) to miło będzie jeśli jakieś mi podacie.
Pozdrawiam.
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Jej. Ja tylko dzień na warzywach się odżywiałem i szczerze powiem, że miałem taką trawę w ustach, takie uczucie. ;) Zajrzyj Stef na Kuchnia SFD. ;) na forum sfd.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
na puszka.pl jest pelno przepisow i w menu mozesz sobie ustawic jakich potraw/sosow ma Ci szukac.
Bez przesady z tym tluszczem. Ja jem go chyba ponad norme a nie ma problemow. Chociaz to moze kwestia mojego expresowego metabolizmu :P
Siemie lniane jest dobre jako posypka do kanapek albo rannego musli albo salatek.

Krzysiek - bo tu nie o same warzywa chodzi, ale tez orzechy, ziarna, zboza i owoce :P
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Wiem, wiem. ;) Chciałem tylko spróbować. ;) Jednak bardzo zdrowe to jest.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Dołączona grafika

To tak dla uzmysłowienia.. :)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Pomijajac fakt, ze Gillian nie rekomenduje diety wegetarianskiej to spoko. Ale fakt, jakby zamiast niej dali fote jakiejs weganki w stylu alicia silverstone byloby korzystniej :)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Ale ogólnie promuje zdrowe odżywianie oparte na roślinach..
Wiem, bo sporo jej programów obejrzałem i mam nawet jej encyklopedię zdrowia :)
  • 0

Krakers

Krakers

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 77 postów

Dołączona grafika

To tak dla uzmysłowienia.. :)

Fajna 51 letnia mamuśka, chodź po zbadaniu zdjęcia organoleptycznie...
Dołączona grafika

stwierdzam trochę fotoszopa bo mało ziarnistości.

A wracając do tematu, 'podziwiam' was panowie że jesteście w stanie odłożyć mięcho. Ja osobiście muszę przynajmniej raz w tygodniu ciupnąć, kurkę albo krówkę. O nabiale już nie wspominając;- )

• 0

sam sie z nim nie zgadzam ale jest tam rowniez opisana prawda

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Ja również. Nie wyobrażam sobie bez mięsa życia. ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych