Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Street workout - 4 poziomy - tutoriale

• Please log in to reply
13 replies to this topic

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
Moze ktos czytał te ksiazke - Street Workout L'art de la maîtrise corporelle by Emmanuel Sanna i TheSupersaiyan.

Goraco polecam, autor przedstawia podstawowa baze, figury statyczne i dynamiczne w formie tutoriali i są 4 poziomy trudności, do kazdego ruchu podaje ilosc serii i powtorzen/czas trwania, bardzo bogato ilustrowana jest ta ksiazka

Zdjecia poniżej

808f6c5e9ce8779e1132305f1951e02c.jpg

7b3d0cdf39dbc822dc2dd5408052e190.jpg

03f7b93bba4ca510d8c6e34c434bc109.jpg

a987a22522ff8c9bc0ba310d5f85e8d8.jpg

722e7492b291f4d37002fd77fb496f1a.jpg

ff5578af8053243e9522dbf1384b4a61.jpg

81ce1b7e49b7329d5391447c3aafc043.jpg

171d4e42a8d4db59efaaf691e8a228d5.jpg

f7c86b2c18e36538545239fd9f33dff7.jpg

757ef27f67e9f2621fb6eea3349377f1.jpg

e0f40bcf011fbff4b8eaa754c1e0abc7.jpg

8d22f83ddbad7140c37e7ca668157e3d.jpg

68baf38a6e5d862a7c770668c95d5717.jpg

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,134 posts
Niestety mój francuski jest na bardzo niskim poziomie :P
  • 0

tm_

tm_

Advanced Member

• Użytkownik
  • 146 posts

W empiku możesz zamówić po niemiecku ale nie wiem czy nie będzie to z deszczu pod rynnę.

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
Wlasnie, nie wiem, czy po polsku nie zostala ona przetłumaczona.

• 0

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

tm_

tm_

Advanced Member

• Użytkownik
  • 146 posts

Na pewno nie i z tego co widzę po angielsku też jej nie ma.

• 0

Dom1nus

Dom1nus

Padre

• Moderator Fanpage
  • 223 posts
  • LokalizacjaKielce

Jedynie niemiecka i francuska wersja. Było sens wrzucać tutaj tą pozycję? xd

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

Jedynie niemiecka i francuska wersja. Było sens wrzucać tutaj tą pozycję? xd

Był sens,czemu nie? Jeśli można wrzucać wersję po angielsku :)

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Dom1nus

Dom1nus

Padre

• Moderator Fanpage
  • 223 posts
  • LokalizacjaKielce

Był sens,czemu nie? Jeśli można wrzucać wersję po angielsku :)

W takim sensie, że angielski jest powszechny a francuski już raczej nie. Ale Ok, tylko pytam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,134 posts

Zawsze można pooglądać obrazki :D 

• 1

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Wygląda ciekawie, podobają mi się te 4 minutowe przerwy. Jaką ilość serii i powtórzeń zaleca autor, no i jak w ogóle oceniasz tę książkę pod względem merytorycznym Hannibal?

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
Jesli chodzi o te gotowe rutyny, to są tam 4 serie po 4 ćwiczenia (autor zaleca aby przestrzegac łańcuchów mięśniowych i wybrac takie 4 cwiczenia , aby nie atakowac tych samych mięśni).

Jesli chodzi o liczne powtorzen to, po wybraniu danego elementu, należy wybrac sana progresie, nastepnie na odpowiednie stronie mamy, tutaj podam przyklad na podstawie dragon flag >spinn roll, jest to ćwiczenia dynamiczne, i w tabelce są 3 poziomu trudnosci (jak kroki mistrzowskie w skazanym), są one w trzech kolorach - zielony, pomaranczow oraz czerwony. W tym ćwiczeniu zielony to 3x 10, pomarańczowy to 4x 20, a czerwony to 5x 30.

Kazda progresja do kazdej figury dynamiczne czy tez statycznej posiada owa tabelkę, na zdjeciach widac jak się ona prezentuje.

Tutaj dragon flag to poziom 1.

A np maltes to poziom 4, i jedna progresji to np suspension training-fly i to ruch statyczno-dynamiczny (z przytrzymaniem w końcowej pozycji 2s), i serie i powt od 3x 5, 4x 7, 5x 9.

A, wracajac do tych gotowych rutyn, to są 4 takie gotowce, od poziomu 1-4.
I przy rutynach zaleca przestrzegania czasu między kolejnymi setami (4 minut).

Autor dzieli figury:
* statyczne na ekierka (l-sit, v-sit, iron cross), flaga (dragon flag, shoulder flag, human flag), deska (elbow lever, full planche, front lever, back lever, maltese), równowaga (forearm stand, hanstand, handstand one arm)

I

* Dynamiczne - push ups (fallout push ups, crosing plank push ups, superman push ups, jack lalane push ups, push ups one arm, tuck push ups, handstand push ups, press handstand, push ups 360, forearm stand to handstand, tiger bend push ups, full planch push ups, full planche press to handstand, 90 push ups, dips one arm)
Pull ups (clapping pull ups, typewritter pull ups, l-sit pull ups, muscle up, front lever pull ups, back lever pull ups, typewritter human flag pull ups, single arm pull ups)
Rotacje (jump/muscle over, 180 dips, front i back barspin, strong back barspin, half palm spin, 360)

Wypisałem wszystkie cwiczenia a do kazdego jest osobna wprawka/progresja.;)

Jest nawet poziom 0. Podstawowe cwiczenia to Tuck sit, front plank, back plank, push ups, pull ups, dips i trzeba dojść w tych ćwiczeniach do pewnego poziomu.

Autor porusza takie sprawy jak rozgrzewka ogólna i specyficzna, sila izometryczna, sila eksplozywna, kinetyka, przekazanie energi do ruchu kinetycznego, mechanika ruchu, równowaga, moment sily, srodek grawitacji, ogólna biomechanika.

To tak w wielkim skrocie wyglada.

• 0

tm_

tm_

Advanced Member

• Użytkownik
  • 146 posts

Coś na nogi też proponuje?

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

Coś na nogi też proponuje?

Dobre pytanie.
Nic na nogi nie ma, lecz nie przekreśla tej pozycji według mnie, masa miesniowa nóg nie jest mi potrzebna, lecz bym zobaczył jakimi ćwiczeniami pracuje nad wytrzymałością, siła, czy tez eksplozywnoscia.

Chyba skontaktuje się z nim i zapytam, dlaczego nic na nogi nie proponuje?

• 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,134 posts

Jeśli masz taką możliwość to pewnie, czemu nie :)

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users