Zaloguj się Zarejestruj się
Wasz przepis na omlet
Napisano 02 lutego 2016 - 10:37
Napisano 02 lutego 2016 - 14:24
Napisano 02 lutego 2016 - 23:38
Mogę się pochwalić kilkoma przepisami:
1. 3-4 jajka, białka ubijamy na pianę, mieszamy z żółtkami, dodajemy 100g płatków owsianych (najlepiej zmielonych na drobny proszek), cynamon (ja zawsze sypałem dużo, 1-2 łyżeczki), szczypta czegoś słodkiego, w moim przypadku był to ksylitol. Oczywiście białek nie trzeba ubijać, a płatków mielić, jeśli to zrobimy, masa będzie puszysta, zamiast jednego omleta wyjdą 2-3. Omleta zawsze jadłem z powidłami/drzemami/nutellą, dlatego ksylitolu sypałem bardzo mało. Smażenie na patelni teflonowej nie wymaga dodawania tłuszczu.
2. 3 jajka, białka ubijamy na pianę, mieszamy z żółtkami, dodajemy około 50g żółtego sera, 60g parówek, 100-200g groszku z marchewką (można kupić w Biedronce, duży słoik, chyba 420g mieszanki, próbowałem też groszku z marchewką i kukurydzą). Nigdy nie próbowałem smażyć bez tłuszczu.
3. Dowolna ilość jajek, białka standardowo ubijamy, mieszamy z żółtkami. Smażę na maśle klarowanym/smalcu. Jem z dżemem, wystarczy 10-15g na omleta, super smak.
Kiedyś znalazłem świetny przepis w internecie, nie jest mój, dlatego wklejam linka, bardzo, bardzo polecam! Sam stosowałem takie ilości: 2 jajka, siemie, płatki owsiane, sezam po 20g, 5g kakao, 30-35g jogurtu/śmietanki, 35g masła orzechowego, bez proszku do pieczenia. http://pysznieizdroo...-orzechowy.html
Co sądzicie o przepisach z jajkami i mąką oraz z jajkami i mlekiem?
Na ten temat się nie wypowiem, nigdy nie dodawałem mąki ani mleka, z samych jajek wychodzi bardzo fajny omlet.
Napisano 03 lutego 2016 - 22:19
Ja robie sobie przewaznie taki z:
- 2-3 jajka
- twarog poltlusty (z 200g)
- 2 lyzki maki zytniej
- dzem niskoslodzony ![]()
Dla mnie bajka ![]()
Napisano 10 sierpnia 2016 - 20:50
Płatki owsiane (90g)
Orzechy (100g)
Mąka lniana premium (45g)
Mąka żytnia (45g)
Ksylitol (80g) (używam do wszystkiego zamiast cukru)
Kakao (3 łyżki stołowe)
Siemie lniane (20g)
Białka jaj (3x)
Jajko z żółtkiem (1x)
Olej ryżowy
Białka jaj: 2 dodaję 1 ubijam dla puszystości.
Omlety robię wielkości placków ziemniaczanych.
Użytkownik DEYV edytował ten post 10 sierpnia 2016 - 20:55
Napisano 14 grudnia 2017 - 11:58
Ja robię taki z własnego przepisu, który powstał metodą prób i błędów. Jedno jajko 4 łyżki płatków owsianych, łyżka mąki, trochę cukru trzcinowego albo miód (wymiennie), łyżeczka oleju, czasem dodaje dwie/trzy łyżki mleka, mieszam wszystko i smażę na patelni już bez oleju. Warto zostawić na chwilę żeby masa troszeczkę nasiąkła, wtedy płatki są smaczniejsze.
Napisano 20 grudnia 2017 - 08:27
Płatki owsiane ok 100g (zmielone na "mączkę")
2 duże jaja/3małe
2 łyżki stołowe otrębów owsianych
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 Duże jabłko / 2 małe starte ( robimy z tego mus)
1 łyżeczka cynamonu
Do tego omletu robię sobie "sos" bananowo-białkowy
Jeden duży banan/2 małe - mielę na mus
Kilka łyżeczek mleka ( bez znaczenia czy tłuste czy chude)
Na oko sypię białko bezsmakowe ( żeby zagęścić sosik )
- Z dobrze przygotowaną kawą, bez cukru i mleka smakuje najlepiej! ![]()
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś