Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Mięśnie, energia, organizm!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Hej,

Zgłębiam ostatnio wiedzę na temat żywienia i zainteresowałem się przy tej okazji funkcjonowaniem organizmu ale od strony czysto biochemicznej. Chodzi mi o to, że łatwo znaleźć szlaki metaboliczne, poszczególne procesy rozpisane na wzory, zyski i straty z energii ale nie mogę znaleźć nigdzie informacji co się dzieje w trakcie wysiłku. Konkretnie np. tego kiedy dokładnie organizm czerpie energię z glikogenu, a kiedy posiłkuje się jedynie tym co ma we krwi? Kiedy sięga do zapasów tkanki tłuszczowej, a kiedy wybiera inne źródło energii? Kiedy konkretnie dochodzi do katabolizmu mięśniowego na cele energetyczne?

Jakoś nigdzie nie mogę za bardzo znaleźć odpowiedzi na te pytania, a strony fitnesowe to w większości straszny stek bzdur więc omijam je z daleka. Czy ktoś zna fachową literaturę w której można te zagadnienia odnaleźć? :)

Z góry dziękuję za pomoc.

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Również chętnie poczytałbym o biochemii, zakładam że Salute zna ciekawe tytuły ;)

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Również chętnie poczytałbym o biochemii, zakładam że Salute zna ciekawe tytuły ;)

podbijam temat.

Znalazłem kilka pozycji, nie wiem czy będą w miarę interesujące i pełną wiedzą, bez ściemy:

* Podstawy fizjologii żywienia - Szczygieł Aleksander - 47pln
* Podstawy fizjologii żywienia człowieka - Janusz Stanisław Keller
* Biochemia Harpera - Murray Robert K. - 58pln
* Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności - Dziuba Jerzy (red.) - 93pln
* Biochemia Harpera - Rodwell Victor - 30pln
* Biochemia Harper - Murray R. K., Rodwell V. W. (red.) - 30pln
* Zarys nauki o żywieniu - Aleksander Szczygieł
* Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu - Jan Gawęcki - 59,90pln

• 1

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych