Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Kali + skakanka
Rozpoczęty przez
Gohan
, kwi 09 2013 20:39
Napisano 09 kwietnia 2013 - 20:39
Hej,
czy skakanka po treningu kalisteniki to dobre rozwiązanie czy lepszy jest bieg? Trenuje kick-boxing i dorzuciłem sobie dobre sprawowanie z Skazanego na trening. Tyle że sam trening zajmie mi 15/20 min - a dorzuciłbym jeszcze 10/15/20min skakanki. To dobre rozwiązanie?
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy trening siłowy aż tak bardzo spowalnia i jest to odczuwalne w sztukach walki? Bo czytałem dużo na ten temat a nie wiem dokładnie jak to ma się z kali...
czy skakanka po treningu kalisteniki to dobre rozwiązanie czy lepszy jest bieg? Trenuje kick-boxing i dorzuciłem sobie dobre sprawowanie z Skazanego na trening. Tyle że sam trening zajmie mi 15/20 min - a dorzuciłbym jeszcze 10/15/20min skakanki. To dobre rozwiązanie?
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy trening siłowy aż tak bardzo spowalnia i jest to odczuwalne w sztukach walki? Bo czytałem dużo na ten temat a nie wiem dokładnie jak to ma się z kali...
Napisano 09 kwietnia 2013 - 22:19
Odnośnie skakanki to nie jest to złe ćwiczenie, ale warto opanować dobrą technikę. Sądzę, że 10 min skakanki to sporo, ale to zależy od tempa. Ja skakałem nawet do 2500 skoków na sesję i dorobiłem się drobnej aczkolwiek dosyć dokuczliwej kontuzji ramienia (dlatego wspomniałem, aby zadbać o technikę).
Nie widzę rozsądnego powodu, aby trening z ciężarami miał spowalniać, chyba, że złapie się kontuzję. Natomiast życie mnie nauczyło, że trening z ciężarami nie daje sprawności tylko zbędną masę, więc o ile nie zamierzasz walczyć hantlami albo sztangą to nadmiar mięśni jest raczej niepotrzebny w sportach walki. Ta nadmierna masa mięśni może mieć negatywny wpływ na prędkość i precyzję np. ciosu czy uniku - pod tym względem może obniżać szybkość ruchów.
Nie widzę rozsądnego powodu, aby trening z ciężarami miał spowalniać, chyba, że złapie się kontuzję. Natomiast życie mnie nauczyło, że trening z ciężarami nie daje sprawności tylko zbędną masę, więc o ile nie zamierzasz walczyć hantlami albo sztangą to nadmiar mięśni jest raczej niepotrzebny w sportach walki. Ta nadmierna masa mięśni może mieć negatywny wpływ na prędkość i precyzję np. ciosu czy uniku - pod tym względem może obniżać szybkość ruchów.
Napisano 10 kwietnia 2013 - 10:31
Siłownia to nie tylko masa. Trenuje Sambo i u nas podstawą zdobycia siły jest martwy ciąg i wyciskanie na ławce. Ale program jest tak skonstruowany że nie ma szans rosnąć.
Polecam przeczytać 'Beyond the bodybuilding' Pavla i raz na zawsze pozbyć się mitu że siłownia to tylko masa. Powiedz gościowi który bierze w przysiadzie blisko 500kg że nie jest funkcjonalny a polecisz tak daleko że zdołasz zwiedzić wszystkie planety w okół hehe
Nie ma czegoś takiego jak siłownia jest lepsza od kali i nie ma czegoś takiego jak kali jest lepsze od siłowni. Wszystko zależy do celów danej osoby. Doświadczeni trenerzy umiejętnie potrafią łączyć siłownię z kali dla jeszcze lepszych wyników.
Polecam przeczytać 'Beyond the bodybuilding' Pavla i raz na zawsze pozbyć się mitu że siłownia to tylko masa. Powiedz gościowi który bierze w przysiadzie blisko 500kg że nie jest funkcjonalny a polecisz tak daleko że zdołasz zwiedzić wszystkie planety w okół hehe
Nie ma czegoś takiego jak siłownia jest lepsza od kali i nie ma czegoś takiego jak kali jest lepsze od siłowni. Wszystko zależy do celów danej osoby. Doświadczeni trenerzy umiejętnie potrafią łączyć siłownię z kali dla jeszcze lepszych wyników.
Napisano 10 kwietnia 2013 - 17:16
Powiem Ci z własnego doświadczenia, że umiejętnie prowadzony trening siłowy nie spowolni Cię. Trenując Kick-Boxing skup się bardziej na wytrzymałości (większy zakres powtórzeń) oraz na sile explozywnej (ćwiczenia pliometryczne). Polecam Ci książke Never Gymless, w której masz opisane różne rodzaje siły i jak je trenować. Autor tej książki już 30 lat jest związany z boksem i zna temat.
Napisano 10 kwietnia 2013 - 23:06
Bardziej chodziło mi o kali pod względem siły. Bo czytałem że to też może spowolnić - choć racjonalnie tego nie wytłumaczę.
A mam jeszcze jedno pytanie.
Robić kali przed treningiem kb czy jednak w innej godzinie (np rano). Trenuje kali 3x w tygodniu i np. na trening bym przyszedł 30 min wcześniej i bym sobie zrobił kali. Czy jednak lepiej wstać wcześniej i sobie na spokojnie w domu zrobić?
A mam jeszcze jedno pytanie.
Robić kali przed treningiem kb czy jednak w innej godzinie (np rano). Trenuje kali 3x w tygodniu i np. na trening bym przyszedł 30 min wcześniej i bym sobie zrobił kali. Czy jednak lepiej wstać wcześniej i sobie na spokojnie w domu zrobić?
Napisano 10 kwietnia 2013 - 23:13
Napisano 10 kwietnia 2013 - 23:17
Y.. No ale robię bardzo technicznie. Ogólnie po przeczytaniu książki zrozumiałem że jestem debilem. Robiłem po 150 pompek, ale 0 w tym techniki. Jestem na piątym kroku wszystkich ćwiczeń bo chce robić to technicznie.
Trening kali wygląda tak jak w dobrym sprawowaniu tyle że robie po 4 serie, nie po 2 jak pisał Paul. Tyle że jakby nie zwlekać będzie to trochę krótko trwało... A jak wiadomo że im więcej serii tym bardziej wytrzymałość robisz, no nie?
Trening kali wygląda tak jak w dobrym sprawowaniu tyle że robie po 4 serie, nie po 2 jak pisał Paul. Tyle że jakby nie zwlekać będzie to trochę krótko trwało... A jak wiadomo że im więcej serii tym bardziej wytrzymałość robisz, no nie?
Napisano 10 kwietnia 2013 - 23:31
Napisano 10 kwietnia 2013 - 23:45
hmmm dobre sprawowanie to split robisz każdą partię raz w tyg więc średnio 5-6 serii wychodzi a gdzie tu do 16. Skazany to dobry program na początek ale nie uważam go za idealny.
No tak. Ale pisałem że tym na razie systemem ćwicze, ewentualnie zastanawiam się nad Bar Brothers...
Tyle że BB to bardzo ciężki trening a ja mam w sumie fajnie rozplanowane treningi a chciałbym w to wpleść jeszcze kali. Fajnie jakby się wypowiedział ktos więcej na ten temat. Swoją drogą naszła mnie taka myśl jakby zrobić FBW pod wielką szóstkę? Np 3x w tygodniu. Tyle że ciągle byłoby to samo i chyba ciężko z regeneracją...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Temat jest zamknięty
Do góry
Zgłoś