Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Front leaver

• Please log in to reply
13 replies to this topic

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 posts

Nawet sobie nie wyobrażacie jak się cieszę, bo od czasu kiedy się zająłem street workoutem i kali (już prawie rok) uczyłem się fronta. Dopiero teraz wyszedł. NARESZCIE!!!

Trzeba jeszcze dopracować sylwetkę i wyrobić wytrzymałość. Mam nadzieję, że już tylko z górki w tym aspekcie.
  • 1

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
+1 !!
Też mam na tapecie FL, ale jakoś nic w tym kierunku nie robię..

Z innej beczki - dobry motyw z tym drążkiem niżej. Nie rozlatuje się? Mocno to rozkręcasz ?
  • 0

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 posts
Hmmm, dokręcam ile mam pary w łapach, do tego są na gwintach takie jakby dociski, które nie dopuszczają do odkręcania się drążka. Podciągałem się z 45kg na plecach i trzymał się twardo :)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
To pary w łapach Ci nie brakuje!!
Ja to bym kluczem kręcił - dla pewności!
Pomyślę nad dokupieniem drugiego drążka..

Ten Twój jest jednolity, czy składany?? Ostatnio na necie tylko takie składane widuję (w tematach jak ktoś szuka drążka rozporowego).
No i czarny! MOC!

Może jakiś link do allegro - z takim modelem?
  • 0

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 posts
Jednolity. Ciężko będzie dostać taki. Były robione przez małą rodzinną firmę, super jakość i cena super- 30zł. Niestety wycofali się z biznesu u już chyba nie sprzedają bo się nie opłacało. Tak mi tłumaczyła znajoma w sklepie. Drążek serio genialny, materiały masakra w porównaniu z innymi.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
OK, dzięki!
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Borkoś, jak zwykle pięknie technicznie. Całe ciało jak struna. Rep dla Ciebie:)
  • 0

rafal

rafal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 238 posts
całkiem nieźle, ale muszę cię troszkę zmartwić - Front Lever robi się na prostych rękach. Łokcie muszą być proste i zablokowane. Widać u ciebie lekkie zgięcie w łokciach, co bardzo ułatwia trzymanie FL. Trzeba od początku nauki zwracać na to szczególną uwagę bo później trudno ten błąd wyeliminować. Staraj się też trzymać stopy złączone i palce obciągnięte ( niektórzy powiedzą "po gimnastycznemu" ;) ).

Ogólnie jest spoko, chociaż nie sądziłem że tobie zajmie to tyle czasu. Wyglądasz na takiego co FL robi w 3mce, max pół roku ;)

rep dla ciebie
  • 0

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 posts

całkiem nieźle, ale muszę cię troszkę zmartwić - Front Lever robi się na prostych rękach. Łokcie muszą być proste i zablokowane. Widać u ciebie lekkie zgięcie w łokciach, co bardzo ułatwia trzymanie FL. Trzeba od początku nauki zwracać na to szczególną uwagę bo później trudno ten błąd wyeliminować. Staraj się też trzymać stopy złączone i palce obciągnięte ( niektórzy powiedzą "po gimnastycznemu" ;) ).

Ogólnie jest spoko, chociaż nie sądziłem że tobie zajmie to tyle czasu. Wyglądasz na takiego co FL robi w 3mce, max pół roku ;)

rep dla ciebie

Fakt, front bardo długo był na warsztacie. Niestety wynika to z nieporównywalnie większej siły dynamicznej, ogólnej w ruchu i eksplozywności niż siły statycznej. Lata sportów walki i wyrobionego bardzo agresywnego stylu spowodowały rozwój siłowy w innym kierunku. Teraz widać to po froncie i planche (w szczególności). Pompować w pozycji PODOBNEJ do plansche mogę, ale samego full planche już nie utrzymam
  • 0

rafal

rafal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 238 posts
Dodaj do treningu więcej ćwiczeń na siłę wyprostowanych rąk, żeby zrównoważyć siłę dynamiczną i statyczną. Podczas takich ćwiczeń jak FL czy planche zwracaj szczególną uwagę czy ręce są zablokowane.

Cofnij się z FL do progresji, którą jesteś w stanie utrzymać na zablokowanych rękach (Half Lay/1 Leg FL lub Straddle FL lub Adv Tuck FL lub Tuck FL) - teraz krok w tył ale później satysfakcja jeszcze większa :)
To samo zrób z planchem.

Masz bardzo dobre warunki fizyczne więc nie powinieneś mieć problemu z dojściem do prawidłowego FL czy nawet planche (chociaż jakbyś był niższy to by było jeszcze łatwiej).
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Rafale, ja jestem niższy i w ogóle nie potrafię, choć ćwiczę kilka lat progresje. Jedyne co wyszło to back lever. A, plus przy froncie kontuzja, którą mam do dziś. :D
  • 0

rafal

rafal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 238 posts
Nie twierdzę, że każdy kto jest niższy powinien robić FL bez problemu, tylko że ma łatwiej. Długość (kończyn) ma znaczenie :) dlatego progresje np do FL zaczynasz od nóg do klaty i stopniowo się "wydłużasz". No ale ty to Krzychu na pewno wiesz.
  • 0

Borkoś

Borkoś

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 posts
Hahaha, ja jestem niski stosunkowo, ale niestety mam bardzo długie przeszczepy (ręce mam dłuższe niż cześć ludzi o 10cm wyższych xD). Teraz ćwiczenia pod Planche robię tylko na w pełni zblokowanych rękach, a FL zupełnie zapomniałem o tym z wrażenia :D
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Rafał, to się nazywa fachowe oko. Ja nawet nie zauważyłem zgiętych łokci:) Rep poleciał:)
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users