Witam. Zacząłem plan Świeża Krew ze Skazanego na Trening, jednak dość szybko zwiększyłem częstotliwość treningów, gdyż 2 tygodniowo to stanowczo za mało. Pamietam o "odkładaniu siły do banku", stosuje się do tego y nadal czuję, że spokojnie mógłbym robić o wiele więcej. Teraz 1 dzień treningowy przeplatam 1 dniem wolnym y póki co jest to dla mnie dobry system, nie przemęczam się, mięśnie mają czas na regenerację. Wcześniej coś tam ćwiczyłem, mniej lub bardziej uporządkowane treningi, częściej, bądź rzadziej. W każdym razie, po przeczytaniu "Skazanego.." postanowiłem zastosować się do wskazówek Paula.
W związku z trybem pracy, nie zawsze jestem w stanie trenować o jednej porze, więc mimo, iż zazwyczaj trenuje przed pracą, to czasem zdarza się trening w środku nocy. Mam też drobny problem z dietą, a raczej z regularnością posiłków (głównie w pracy). Ostatnio wygląda to nieco lepiej, moja żona korzysta z doradztwa dietetyczki, w związku z czym ja też inaczej się odżywiam.
Staram się dokładnie trzymać wytycznych ze "Skazanego..", ale wiem, że mimo woli gdzieś mogłem popełnić jakiś błąd; stąd publikacja moich zapisków na tym forum. Mam nadzieje, że koledzy y koleżanki wyłapią ewentualne błędy y zwrócą na nie moją uwagę.
Wcześniej nie znalazłem tego nigdzie tutaj, więc wrzucam;
"Skazany na trening", plan "Świeża Krew";
czyli "znakomity program treningowy dla nowicjuszy w kalistenice czy w ogóle w ćwiczeniach muskulatury."
Pon pompki 2-3 serie treningowe
wznosy nóg 2-3 serie treningowe
Wtorek x
Środa x
Czwartek x
Piątek podciąganie 2-3 serie treningowe
przysiad 2-3 serie treningowe
Sobota x
Niedziela x
Moje liczby;
30 lat
72-73kg
178cm
Niestety nie dysponuje bardziej dokładnymi danymi(BF,itd), jak tylko to się zmieni, to uzupełnie.
Celem jest osiągnięcie 10-ego kroku we wszystkich ćwiczeniach wielkiej szóstki. Fajnie byłoby osiągnąć to do wakacji przyszłego roku, ale zdaje sobie sprawe, że z kroku na krok będzie trudniej, więc nie jest to żaden wiążący termin. Y tak liczy się podążanie tą ścieżką.
A tu mój trening; (oczywiście każda sesja treningowa jest poprzedzona odpowiednią rozgrzewką)
Pon 15. XII
Pompki przy ścianie / podwijanie kolan
2x25 / 2x25
Czw 18. XII
Podciągnięcia do pionu / przysiady w staniu na barkach
2x20 / 2x10
Uwagi; bardzo ciężko robić przysiady, chyba nie mam pleców/miednicy/nóg w jednej linii, nogi są wygięte w stronę głowy.
Wt 23. XII
3x50 / 13,25,25
Czw 25.XII
Przysiady / podciąganie
3x25 / 3x40
Uwagi; starałem się teraz utrzymywać plecy y nogi w linii prostej, ale skupiło się to na bólu w łokciach przy podpieraniu
Nd 28.XII
3x50 / 2x25,40
Uwagi; przed podwijaniem należy zrobić przynajmniej 3x10 rozgrzewki
Śr 31.XII
Przysiady / podciąganie
3x25 / 3x40
Uwagi; nie staram się za wszelką cenę mieć idealnie prostych pleców y już nie ma takiego parcia na łokcie. Muszę pracować nad kontrolą szybkości ćwiczenia
Sob 3.I
3x70 / 3x25
Nd 4.I
Pompki przy ścianie / wspięcia na łydki
3x60 / 3x20
Pon 5.I
Podciągnięcia do pionu / przysiady w staniu na barkach
50,60,70 / 3x50
Śr 7.I
3x60 / 3x40