Częsta kontuzja u sportowców i nie tylko. (Ganglion może być widoczny, ale nie koniecznie). Osobiście gdy się z tym zmagałem nie byłem w stanie przez kilkanaście lat wykonać prostej jednej pompki bez bólu. Do dzisiaj medycyna zna tylko jedno rozwiązanie, zabieg operacyjny. Po zabiegu u większości pacjętów nowotwór powraca. Dla mnie to błędny kierunek. Pozbyłem się tego bez zabiegu. Jest prosty, skuteczny sposób. Jeśli ta tematyka zainteresuje was to opiszę jak sobie z tym poradzić. Zaobserwowałem, że w sieci jest mnóstwo osób które się z tym zmagają. Chciałbym im pomóc ale dodatkowo po wyleczeniu zachęcić do uprawiania kalisteniki. Dla mnie jest to dziś nie do wyobrażenia, że przez wiele lat z powodu bólu unikałem wysiłku fizycznego, a dziś wykonuję pompki w staniu na rękach.
Zaloguj się Zarejestruj się

ganglion / problemy z nadgarstkiem
Napisano 17 października 2014 - 21:24

Napisano 18 października 2014 - 15:04

Napisano 14 kwietnia 2015 - 00:59

Aj, odświeżam temat ale jeśli jesteś to fajnie byłoby jakbyś coś na ten temat napisał.
Nie moge stać na rękach przez ten pieprzony ganglion uciskający nerw w prawym nadgarstku, czasami ledwo co idzie ręke zgiąć, po czasie przechodzi.
Dla ciekawskich powstaje od wykonywania takich samych ruchów przez dłuższy czas, tudzież po urazach. ( Co do tych ruchów np. myszką od komputera)
Napisano 14 kwietnia 2015 - 10:28

Receptą jest delikatnie ulepszony stary przepis ludowy.
Potrzebne są dwa składniki :
- pokrzywa
- olejek z rokitnika (najlepiej syberyjski) 100ml (to jest to ulepszenie).
Należy pić szklankę wywaru z pokrzywy pomiędzy posiłkami 2 razy dziennie przez 30dni.
Kup susz z pokrzywy w sklepie zielarskim (nie herbatkę z torebek).
Gotować 3min pod przykryciem. Naciągnąć do 20min. Nie słodzić. Odcedzić, przelać do termosu.
Pokrzywę przygotowywać na 1 dzień (2 łyżki pokrzywy/ 1 szklankę wywaru).
Jak ktoś chce się pobawić to lepsze stężenie wywaru uzyskamy rozdrabniając susz na drobne.
Olejek z rokitnika pić w ilości 10 kropli w trakcie jedzenia 1raz dziennie, aż do wykończenia buteleczki.
Gdy już wydobrzejesz, aby nie zapraszać znowu gangliona, to mocno ogranicz spożywanie nabiałów mlecznych, a z mleka najlepiej zrezygnuj.
Właściwości pokrzywy i olejku z rokitnika możesz znaleźć na stronach internetowych.
Najważniejszą zaletą pokrzywy w naszym przypadku są właściwości lecznicze przy schorzeniach gośćcowych zapalenia stawów. RSZ jest układową chorobą tkanki łącznej, a torbiel galaretowata (łac. ganglion) to "jama patologiczna o ścianach wysłanych tkanką łączną, wypełniona płynem lub galaretowatą substancją". Stąd bliskie powiązanie między chorobą zwaną gangionem a reumatycznym zapaleniem stawów.
W uproszczeniu mówiąc, pokrzywa usuwa patologie tkanki łącznej.
Kalistenika to przede wszystkim kawał zdrowia i good fun .
Napisano 14 kwietnia 2015 - 20:24

Może się przydać, jeśli masz chęci to możesz opisywać więcej różnych chorób związanych z kalisteniką oraz sposoby na jej wyleczenie. Wiele kontuzji wywodzi się z niewłaściwego treningu i nieprzygotowania stawów do wysiłku, ale niektóre mają też inne podłoże. Należałoby wiedzieć jak wygląda profilaktyka przy chorobach, której przykładem jest ten Ganglion.
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Napisano 16 stycznia 2017 - 01:31

Napisano 18 stycznia 2017 - 20:43

Po ganglionie został mi tylko uraz psychiczny do współczesnej medycyny. Męczyłem się z tym paskudztwem kilkanaście lat.
No ale czasami bez pomocy, a przynajmniej diagnostyki lekarskiej ciężko określić co nam dolega.
Powodzenia.
Kalistenika to przede wszystkim kawał zdrowia i good fun .
Napisano 22 stycznia 2017 - 20:22

Wysłane z mojego Le X820 przy użyciu Tapatalka
Napisano 26 stycznia 2017 - 19:14

Ok, bylem dzisiaj w aptece zielarskiej i uslyszalem pytanie czy susz z pokrzywy ma byc z korzenia czy z lisci? (Wybralem to drugie) w sumie od razu zapytam: dwie czubate lychy tych suszonych lisci tak?
Olejek tez zakupilem, niestety nie mieli syberyjskiego, na nastepna kuracje zamowie go sobie z internetu. Tych 10 kropelek rozcienczac w wodzie, czy po prostu na jedzenie sobie pokropic?
Użytkownik Kitsune edytował ten post 26 stycznia 2017 - 19:30
Napisano 12 grudnia 2017 - 13:00

Witam, wiem że odkopuję, od jakiegoś miesiąca z małym hakiem stosuję się do porad Andrzeja, codziennie do termosika herbatka, popijam między posiłkami, + olejek z rokitnika. Gangliona mam co prawda nie dużego, ale już od ładnych lat, po dniach treningowych zawsze był nieco większy, problemy z pompkami itp. Co prawda nie udało mi się go zaorać, ale widzę poprawę, jest mniejszy i jest coraz lepiej. Oczywiście dalej powalczę i dam znać co i jak, myślę że warto spróbować, może u kogoś ten efekt będzie lepszy. Zaznaczam że nie zrobiłem przerwy w treningach, trenuje od 2 do 4 razy w tygodniu, w tym szermierka (szabla), więc gdyby dać sobie spokój na jakiś czas efekt mógłby być zdecydowanie lepszy. Pozdrawiam
Napisano 22 grudnia 2017 - 12:17

stosowałem tą kurację jakiś czas temu, niestety nic mi to nie dało, może moja wina, może złe stosowanie się do instrukcji, kto wie, w każdym razie planuje ją powtórzyć może się uda, problemy z nadgarstkiem mam od paru dobrych lat, nie mogę zgiąć nadgarstka do pełnego kąta 90 stopni, widać to ładnie przy pompce
|_ <<< lewa ręka \_ <<< prawa ręka (blokada i mocny ból) nie pozwalają dojść do pozycji jak lewa ręka
Pozdrawiam
Życzę zdrowia !
“Whether you think you can, or you think you can't--you're right.” ― Henry Ford
Work until your idols become your rivals
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych