Witam wszystklch.
Znalazlem ostatnio wypowiedz zlotego medalisty z Soczi
wlaczcie tylko napisy bo wywiad jest po rosyjsku
Moje pytanie jest proste: co wy na to ?
Pozdrawiam
Nasze strony:
Ostatnio czytałem wywiad z jakimś trenerem kulturystyki - veganem i powiedział jasno: budować masą bez udziału białka zwierzęcego jest trudniej, ale z kolei nabieranie tłuszczu jest również trudniejsze.
Troszkę odbiegając od tematu. Widziałem również badania mówiące o tym, że istnieje zależność pomiędzy masą mięśniową a siłą. Im większa masa mięśniowa tym potencjalnie większa siła. Obrazowały to wykresy wyników najlepszych trójboistów i bodajże dwuboistów.
...
Każdy ma swoje podejście do zdrowego trybu życia. Każdy tryb życia można popierać badaniami i przykładami z życia. Każdy tryb życia można negować innymi badaniami i krytykować podając przykłady z życia.
Nie dajmy się zwariować.
Gnicie w układzie pokarmowym? Wydaje mi się, że nasz organizm, który kształtuje się od tysięcy lat i non stop poddawany jest ewolucji dostosował już się do trawienia białka w sposób niewywołujący szkód dla ciała.
Może i przy spożyciu zbyt dużej ilości białka tak jest, ale każdy makro składnik jest potrzebny w diecie w odpowiednich proporcjach. Nie można przechodzić ze skrajności jedzenia 10g /kg do skrajności żeby tego białka nie jeść w ogóle.
Piękno i siła, a nie pompa i masa
A ja się z tym zgadzam. Przetestowane na sobie. Tzn nie jest żadnym weganinem ale po prostu ucinając dość konkretnie białko (z 2.5g/kg do ~1g/kg) zamieniając stratę kalorii na owoce, warzywa nie zanotowałem żadnego spadku wagi, czuje się lepiej, mam więcej energii, siła idzie jak nigdy. Jakieś rzeczy co tu czasami czytałem typu 3g/kg to po prostu zabójstwo flory jelit. Potrzebujemy aminokwasów, nie pełnego białka, jest ich pełno np w zielono liściastych warzywach. Nigdy jednak nie zrezygnuję z mięsa bo je po prostu uwielbiam ale coś w tym na pewno jest, że tego białka wcale tak dużo nie potrzeba. Lobby odżywek białkowych niestety działa ; )
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych