Skocz do zawartości

Nasze strony:



Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Jaja kurze - uwaga ważne! / cholesterol

jaja kurze

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#21
bicek

bicek

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 206 postów

Słuchaj, masz inne źródło zdrowszych tłuszczy niż jajko, z niego bierz tylko białko. Ja tak robię i jest spoko a dobry cholesterol jem z ryb i przyokazji również zdrowe tłuszcze.

Kościk ile masz lat bo poziom zależy od wieku im starszy tym organizm ma większy poziom cholesterolu złego.

Hepatil- jak cukier może odkładać się w postaci cholesterolu- cukier to cukier a cholesterol to lipid steroidowy.


  • 0

#22
Grzegorz

Grzegorz

    Go KalistenikaPolska.pl!

  • Użytkownik
  • 188 postów

Hepatil- jak cukier może odkładać się w postaci cholesterolu- cukier to cukier a cholesterol to lipid steroidowy.

Który jest wytwarzany przez komórki organizmu. Cholesterol we krwi to nie ten sam cholestelor, który został dostarczny do żołądka!

Niestety nie podeprę swoich słów linkami do badań, ale nie jeden raz juz czytałem opracowania, które popierane są aktualnymi badaniami w tym temacie i udowadniają, że ilość spożywanego cholesterolu w bardzo małym stopniu wpływa na ilość cholesterolu we krwi. Większość jest syntezowana w wątrobie i w komórkach organizmu.


  • 0
Aby być najlepszym, musisz być lepszym od samego siebie...

#23
bicek

bicek

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 206 postów

Z tego co ja wiem to cholesterol z pożywienia różni się od tego cholesterolu we krwi człowieka tym że w ciele człowieka jakaś część tego cholesterolu zmienia swoją gęstość (czy coś takiego) a nie budowę cząsteczki i rozdziela się na 2 ldl ten o mniejszej gęstości który ma tendencję do odkładania się na naczyniach wieńcowych (nie tylko wieńcowych) i hdl o większej gęstości który tak nie robi jak ldl. To co napisałem nie jest pewne. Dodam że moja babka 88 lat jest chuda jak szczapa, nie je tłustych rzeczy tylko jakąś zupę, nieraz  gotowane mięso itp. je zdrowo a ma miażdżycę którą powoduję między innymi cholesterol.


  • 0

#24
Grzegorz

Grzegorz

    Go KalistenikaPolska.pl!

  • Użytkownik
  • 188 postów

Zrobione były takie badania, że cholesterol dostarczany w postaci pożywienia oznaczono czynnikiem promieniotwórczym.

Poźniej szukali tego w organizmie człowieka. Okazało się, że cholesterol we krwi nie był oznaczony radioaktywnie.


  • 0
Aby być najlepszym, musisz być lepszym od samego siebie...

#25
pawel222251

pawel222251

    Brak

  • Użytkownik
  • 9 postów

Niedawno oglądałem filmik(link poniżej) jak jakiś dr. twierdził iż cholesterol nie wpływa bezpośrednio na miażdżycę. Za to twierdził, że niedobór witaminy(bodajże K2), ma wpływ na powstawanie miażdżycy spowodowanej odkładaniem się wapnia na ściankach tętnic i żył. Jednocześnie twierdził, że je bardzo dużo jaj i nie ma praktycznie w ogóle komórek miażdżycowych. Nie jestem specjalistą, w sprawach medycyny, ani nie popieram tego co jest podane w poniższym linku. Ten post jest po prostu ciekawostką w sprawie cholesterolu. 

 

t


  • 0

#26
marooooo00000

marooooo00000

    Go KalistenikaPolska.pl!

  • Użytkownik
  • 177 postów

A napisz mi czy te jajka które spożywałeś pochodziły od zaufanych sprzedawców czyli takich którzy mieszkają na wsi i karmią te kury zdrowym pokarmem i potem kury niosą zdrowe jajka czy takie  z jakiegoś marketu typu: carrefour czy biedronka? To po pierwsze, a po drugie jeśli jadłeś jajka w postaci jajecznicy robionej czyli podejrzewam że smażonej na oliwie no to ja się wcale nie dziwię, że podskoczył Ci cholesterol. Każde smażone jedzenie podnosi poziom cholesterolu. Tutaj nawet już mógłbym pominąć kwestię czy były to ekologiczne jajka czy te bardzo nie zdrowe z marketów bo jeśli smażone to i tak jeśli były ekologiczne utraciły swoje wartości. Podejrzewam, że gdybyś jadł te jajka nie smażone lecz gotowane przez 3-4 minuty to wyniki byłyby dobre. Ale nie dam sobie ręki uciąć lecz sam zrobię sobie teraz taki eksperyment z taką samą dzienną ilością jajek jak ty spożywałeś tylko że gotowane w krótkim czasie :)


  • 0

#27
Pafik

Pafik

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 67 postów
  • LokalizacjaOstrowiec Świętokrzyski

Jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć jak to jest z jajkami podczas gotowania i smażenia? Czytając forum itp doszedłem do wniosku że lepiej je ugotować niż usmażyć, właśnie tutaj nurtuje mnie czy podczas gotowania jajko traci jakieś cenne właściwości? Jest ono gotowane w skorupce więc nie ma  za bardzo gdzie coś uciec ale pod wpływem temperatury zmienia się całkiem struktura jajka, białko się ścina itp. Jakie to ma konsekwencje do wartości jajek?


  • 0

Czasem trzeba zrobić krok w tył, by móc zrobić dwa do przodu.


#28
student87

student87

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 384 postów
  • LokalizacjaPodkarpacie

Najzdrowsze jajka są te gotowane na miękko.


  • 0

I want represent an idea, I want represent possibilities

 


#29
Struc

Struc

    Advanced Member

  • Zasłużony
  • 1 348 postów
  • LokalizacjaKraków

im dłuższa obróbka termiczna tym więcej wartości odżywczych jedzenie traci


  • 0

...


#30
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

Jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć jak to jest z jajkami podczas gotowania i smażenia? Czytając forum itp doszedłem do wniosku że lepiej je ugotować niż usmażyć, właśnie tutaj nurtuje mnie czy podczas gotowania jajko traci jakieś cenne właściwości? Jest ono gotowane w skorupce więc nie ma  za bardzo gdzie coś uciec ale pod wpływem temperatury zmienia się całkiem struktura jajka, białko się ścina itp. Jakie to ma konsekwencje do wartości jajek?

Obrobka termiczna zawsze powoduje jakies zmiany, chocby takie, ze np awidyna z bialka, ktora jest inhibitorem, nie przeszkadza. Ogolnie pod warunkiem, ze sie nie smazy "na kamien" to oba sposoby obrobki jaj sa dobre i zaden nie jest "lepszy". To wylacznie kwestia smaku, ja np rzadko gotuje, bo mi sie nie chce, smazenie jest szybsze i smaczniejsze. A jaja wcinam codziennie.
  • 0

#31
student87

student87

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 384 postów
  • LokalizacjaPodkarpacie

Nie powiesz, że jajko smażone na tłuszczu jest zdrowsze od tego gotowanego.


  • 0

I want represent an idea, I want represent possibilities

 


#32
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów
Powiem. I co teraz?
  • 0

#33
student87

student87

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 384 postów
  • LokalizacjaPodkarpacie

Nie zgodze się z Tobą.


  • 0

I want represent an idea, I want represent possibilities

 


#34
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów
Nie musisz, kazdy wybiera w co chce wierzyc, co jednak nie ma zadnego wplywu na fakty.

Ale jezeli wolisz wiedziec to np polecam taka ksiazke fachowca od jajek prof Trziszki, ponad 606 stron o samych jajkach we wszelkie mozliwe strony, technologia, przetworstwo, sklad itp.
http://allegro.pl/ja...4654880675.html
  • 0

#35
student87

student87

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 384 postów
  • LokalizacjaPodkarpacie

Mam na uwadze fakt samego smażenia, a nie przetwarzania jajka. 


  • 0

I want represent an idea, I want represent possibilities

 


#36
AndrzejD74

AndrzejD74

    Member

  • Użytkownik
  • 23 postów
  • LokalizacjaWrocław/ Kamieniec Wrocławski

Oczywiste, że jajko smażone jest mniej zdrowe od gotowanego.

Ale smażone jajko jest przepyszne. Jem takie i takie, nie widzę skutków ubocznych :).

Trzymam się zasady, aby nie łączyć jajek z cukrem i nie smażyć na maśle. Do posiłku z jajkiem nie spożywam nawet słodzonej herbaty.

Ogólnie ogranizm ludzki nie lubi smażonych potraw, i czasami buntuje się gdy przesadzamy z ich ilością i częstotliwością spożywania.


  • 0

Kalistenika to przede wszystkim kawał zdrowia i good fun :).


#37
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

Mam na uwadze fakt samego smażenia, a nie przetwarzania jajka. 

Smazenie, duszenie, gotowanie, podgrzewanie, pieczenie,grilowanie etc to formy przetwarzania zywnosci tzw termiczna obrobka zywnosci, kazda ma potencjalne wady i zalety.

Szybkie podsmazenie jajek do sciecia sie bialka i przy plynnym zoltku jest duzo krotsze od gotowania i przebiega w nizszych temperaturach, ergo: straty i denaturacja sa duzo mniejsze. Gotowanie w ogole a na parze juz w ogole jest mocno przereklamowana forma obrobki i bardzo promowana przez durne gazety pokroju Pani domu czy Tina.


  • 0

#38
Doors

Doors

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 44 postów
  • LokalizacjaLibiąż

Żółtko z jajka jest pokarmem który zawiera najwięcej witamin i minerałów spośród wszystkich dostępnych nam naturalnie produktów. Pewien naukowiec stwierdził, że tylko wit C mu brakuje do pełnej puli składników.  Warto zatem spożywać przy okazji jajek np paprykę.

 

Oczywiste, że jajko smażone jest mniej zdrowe od gotowanego.

Ale smażone jajko jest przepyszne. Jem takie i takie, nie widzę skutków ubocznych :).

Trzymam się zasady, aby nie łączyć jajek z cukrem i nie smażyć na maśle. Do posiłku z jajkiem nie spożywam nawet słodzonej herbaty.

Ogólnie ogranizm ludzki nie lubi smażonych potraw, i czasami buntuje się gdy przesadzamy z ich ilością i częstotliwością spożywania.

 

Podpisuję się pod tym, z tym że organizm nie tyle nie lubi smażonych potraw, co gorących. Natomiast zwrócenie uwagi na nie łączenie cukrów i tłuszczy jest bardzo ważne, choć jak ktoś lubi np czekoladę ma duży problem :P

 

Osobiście też uwielbiam jajecznicę, dodając do niej cebuli, paprykę, imbir możemy ją wzbogacić na tyle że nawet fakt że będzie smażone nie będzie takie złe.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych