Skocz do zawartości

Nasze strony:



Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Najlepsze mięso!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1
Mantirius

Mantirius

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 34 postów

Witam.

Nie od dziś wiadomo, że prawdziwy wojownik, drapieżnik i samiec alfa bez mięsa daleko nie zajedzie.

Ja, pomimo tego iż do powyższych sporo mi brakuje, również lubię mieć w posiłku "coś konkretnego" ;) Najpopularniejszy jest oczywiście kurczak, bo to białe, chude i łatwo dostępne mięso, ale bądźmy szczerzy - po pewnym czasie się przejada i człowiek ma ochotę na coś innego, w stylu wieprzowiny, lub wołowiny.

Nie jestem jednak pewny, jakie mięso z wymienionych gatunków jest najlepsze, tzn. duża zawartość białka i stosunkowo niewielka zawartość tłuszczu.

Na myśl przychodzi mi jedynie polędwica, która jest dość "delikatna", smaczna i z tego co wiem, stosunkowo nietłusta, ale może znacie inne kawałki spełniające wymagania?


  • 0

#2
qwsdm

qwsdm

    Go KalistenikaPolska.pl!

  • Użytkownik
  • 416 postów

W polsce najlepszy jest i tak kurczak dlaczego możle dlatego że kosztuje 10-15zł na kg a wołowina +40zł za kg.Więc moim zdaniem powienieneś zostać przy tym najlepsze chwilowo mięsko:)

Ps.Dlaczego sądzisz że człoweik bez mięsa daleko nie zajedzie?Ostanim czasu weganie pokazują na co ich stać :)


  • 0

#3
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

W polsce najlepszy jest i tak kurczak dlaczego możle dlatego że kosztuje 10-15zł na kg a wołowina +40zł za kg.Więc moim zdaniem powienieneś zostać przy tym najlepsze chwilowo mięsko:)

Ps.Dlaczego sądzisz że człoweik bez mięsa daleko nie zajedzie?Ostanim czasu weganie pokazują na co ich stać :)

tylko kurczakiem się przejada i trzeba zmienić na coś innego

indyk też smaczny :)


  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#4
James

James

    Go KalistenikaPolska.pl!

  • Użytkownik
  • 68 postów

Uważam że jakość jest ważna. Np: najtańsze udko napompowane hormonami vs. wysokiej jakości wieprzowinka. Trzeba mieć zaufanych dostawców :ph34r: :D


  • 0

#5
dziwnyadam

dziwnyadam

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 162 postów
  • LokalizacjaWarszawa

jak dowalimy takiego kurczaczka który jest ostro przypakowany to może i nam też szybko masa wejdzie  ;)


  • 0

„Jaką hańbą jest dla mężczyzny dożycie wieku starczego gdy nigdy nie widział on piękna i siły które mogło osiągnąć jego ciało” -Sokrates

 

robię to co robie jest mi z tym dobrze

śmieje się z siłowni xD


#6
Wino

Wino

    Lecimy tutaj

  • Bywalec
  • 268 postów

Rozumiem, że tutaj kryterium są zawartość łatwo przyswajalnego białka, niska zawartość tłuszczu i cholesterolu, niska cena. Ja wam powiem, jak to osiągnąć inną drogą :)

 

Nie od dziś wiadomo, że najtańsze są białka roślinne. Domorośli kulturyści gardzą, mówiąc, że to są "kiepskiej jakości" białka. Ta gorszość białek zwierzęcych przejawia się głównie tym, że nie ma w nich niektórych białek, które człowiek musi dostarczać. Ale, czego już większość kulturystów spod znaku piersi kurczaka i ryżu nie wie, poszczególne aminokwasy uzupełniają się, nawet jak są dostarczane w różnych posiłkach. Dlatego zasadniczo wegetarianie nie mają tak dużych problemów z białkiem, jak mogłoby się wydawać (a przecież część ich problemów w ogóle nie dotyczy białka, tylko np. jakichś mikroelementów). Nie muszą się troszczyć, żeby profil aminokwasów w białkach produktów w jednym posiłku się uzupełniał do zbliżonego ze zwierzęcym - te aminokwasy się też w dłuższym okresie czasu uzupełniają. Do czego ja zmierzam, bo trochę się zaplątałem? :)

 

Otóż najlepszym, wręcz oczywistym wyjściem jest łączenie białek zwierzęcych z roślinnymi. Wtedy te roślinne przyswajają się jak zwierzęce. Np. jajecznica z ziemniakami daje przyswajalność białka 130 w 100 - stopniowej skali (wcześniej dali jako 100 białko jajka, okazało się, że z ziemniakiem przyswaja się jeszcze lepiej. No, ale najwięcej białka mają nie ziemniaki (choć to ziemniaczane jest najwyższej jakości, porównywalne z sojowym), ale warzywa strączkowe. Fasola, groch, ciecierzyca, soczewica - to są tanie źródła białka, bez tłuszczu i cholesterolu. Aby mieć pewność, że wszystko się ładnie przyswoi, podajemy je w jednym posiłku z mięsem.

 

Reasumując, najtańszym, z małą ilością tłuszczu i cholesterolu, najbardziej bogatym w białko posiłkiem będzie np. fasolka po bretońsku. Sałatka z zielonej soczewicy i białych kiełbasek. Falafel z parówkami. Soczewica z boczkiem.

 

Hehe, może trochę offtopnąłem, sorka.


  • 3

pl.pokerstrategy.com/#uGUYWV - dobre miejsce na naukę gry w pokera, z tego linka najlepsze bonusy!

 


#7
Mantirius

Mantirius

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 34 postów

Ps.Dlaczego sądzisz że człoweik bez mięsa daleko nie zajedzie?Ostanim czasu weganie pokazują na co ich stać :)

 

Przepraszam, źle to ująłem, dość egoistycznie ;)

Widziałem wyczyny zarówno wegan jak i wegetarian. Nieważne jaka to dieta, ważne, aby była rozsądna, zbilansowana i dawała energię oraz składniki odżywcze.

 

O ile wieprzowinę jestem w stanie zdobyć z pewnego źródła (rodzina na wsi), o tyle w przypadku drobiu jestem skazany na dostawców sklepowych (posiadam kilka kur, jednak one zapewniają stały dostęp do jajek :D ).

Wołowina prezentuje się najgorzej, bo jak już wspomniano, jest droga i stosunkowo trudno dostępna (wg. mnie to dość mało popularne mięso w Polsce). O dziczyźnie nawet nie mówiąc ;)

Natomiast masa nie jest moim celem, dlatego ilości białka jakie spożywam są wystarczające, ale nie przekraczające zapotrzebowania. A mięso jem - bo lubię, jak pewnie wielu innych użytkowników forum.

 

Wino - dzięki za dawkę ciekawej teorii! Żadnego offtopu. Jesteśmy w Odżywianiu - mówimy o jedzeniu ;) A warzywa - zarówno strączkowe, jak fasola, czy fasolka szparagowa jak i wszystkie inne są nieodłącznym składnikiem mojej diety.


  • 0

#8
qwsdm

qwsdm

    Go KalistenikaPolska.pl!

  • Użytkownik
  • 416 postów

Zawsze możesz kupić sobie jakiś suplement z białkiem np białko sojowe 50zł za 2kg czyli przy 2 porcji dziennie to miesiać jedzenia. :)


  • 0

#9
Hannibal for King

Hannibal for King

    Member

  • Użytkownik
  • 17 postów

James z tymi hormonami to przesadziłeś trochę,wiesz jaka afera by była w całym kraju jakby hormony wykryli w mięchu,a co było z kurczakami czy chyba świniami którym podawano jakieś antybiotyki.Według mnie najlepsze mięsko ze wsi,kto nie ma rodziny lub kumpli na wsi niech żałuje,różnica między sklepowym a wiejskim jest wielka,wygrywa wiejskie,najlepsza wołowina wiejska ,wujek hoduje bydło na mięcho i lepsza niż ze sklepu,świeża.A jedliście kiedyś bażanta,najsmaczniejsze mięso,oczywiście prosto z łąki,palce lizać.

 

qwsdm-2 kg białka za 50 zł,to już wolę mąke jeść,50-76 zł za 600-700 g białka to jest dobra cena.


  • 0

#10
Mantirius

Mantirius

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 34 postów

Zawsze możesz kupić sobie jakiś suplement z białkiem np białko sojowe 50zł za 2kg czyli przy 2 porcji dziennie to miesiać jedzenia. :)

 

Pytanie tylko po co? Za 50 zł mogę kupić sporą ilość jedzenia. Poza tym, nie jestem fanem suplementów w treningu ;)

A jak już pisałem - na brak białka nie narzekam. Chodzi głównie o walory smakowe, w połączeniu wartościami odżywczymi.


  • 0

#11
hepatil

hepatil

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 371 postów

najlepsze mieso ?

 

swieze :)

 

a pozatym to ryby - mozna smialo wcinac nawet kilka razy dziennie

( pomijam zawartosc zdrowych tluszczy )

 

co do bialka roslinnego to nie tak do konca ze weganie albo wegetarianie czy tam inni bazuja na roslinnym - oni spora czesc dostarczaja z odzywek albo z ryb , jajek

 

pozatym niedawno czytalem ze bialko sojowe zle wplywa na profil hormonalny mezczyzn ( ale to przy duzym spozyciu i w dluzszym okresie czasu )

 

oraz ze roslinne maja niepelny aminogram , pozatym sa w otoczce celulozowej - ktorej ludzki organizm nie wchlania , skutkiem czego bialeczko leci do kibelka


  • 0

#12
qwsdm

qwsdm

    Go KalistenikaPolska.pl!

  • Użytkownik
  • 416 postów

Hannibal for King bo to białko rośline a ty mówisz o białko pochodzenia zwierzecego, więc dlatego takie tanie.
a co do soji i innych białek to tylko wymysły ludzie nie wiadomo czym się sugerują,stare mity tak samo jak jajka z potencją.
Hepatil a co do suplementów to ludzie kupują aby ułatwić sobie życie, pracujesz, uczysz się,brak czasu na zrobienie jedzenia a zmieszanie suplementów z wodą trwa 5-10s? i posiłek jest.


  • 0

#13
Luko

Luko

    Advanced Member

  • Bywalec

  • 1 921 postów

Daleki jestem od demonizowania suplementów. Ale żaden suplement nie zastąpi prawdziwego jedzenia. I niech mi nikt nie próbuje wcisnąć kitu że nie ma czasu przyrządzać jedzenia. Upieczenie mięsa na patelni i pokrojenie kilku warzyw do tego, to kwestia raptem kilku minut.

 

Ta ludzie wszystko chcą zastępować.

 

Jedzenie suplami. Kobiety lalkami z sexshopu. Sztangi maszynami.

 

Niestety jest to tylko krótkodystansowe podejście do życia i w konsekwencji skończy się słabo. Bo natury nie da rady oszukać.


  • 2
www.facebook.com/originalstrengthpolska - inspirujemy, dobrze się bawimy, pomagamy w zrozumieniu funkcjonowania ludzkiego ciała. Budujemy kuloodporne organizmy!

#14
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

Otóż najlepszym, wręcz oczywistym wyjściem jest łączenie białek zwierzęcych z roślinnymi. Wtedy te roślinne przyswajają się jak zwierzęce. Np. jajecznica z ziemniakami daje przyswajalność białka 130 w 100 - stopniowej skali

Co to znaczy przywajalnosc 130 w 100-stopniowej skali, ze przyswaja sie 30% szybciej niz organizm jest w stanie przyswoic? Czy moze zjadasz 100g a czujesz jakbys zjadl 130? Wybacz ale to sa bzdury, mylisz Wartosc Biologiczna Bialka ze stopniem przyswajalnosci, istotnym glownie dla producentow suplementow (jak soja moze miec wiecej niz bialko wzorcowe?) oraz niekompletnym aminogramem. Bialko roslinne zawsze bedzie gorsze, niepelne, bez wszystkich aminokwasow, wiec logiczne, ze musisz go dostarczyc wiecej ale nie poprawi to w zadnym stopniu przyswajalnosci. Cos slyszales, ze dzwonia, ale nie wiesz w ktorym kosciele.
  • 0

#15
hepatil

hepatil

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 371 postów

Hepatil a co do suplementów to ludzie kupują aby ułatwić sobie życie, pracujesz, uczysz się,brak czasu na zrobienie jedzenia a zmieszanie suplementów z wodą trwa 5-10s? i posiłek jest.

zgadza sie

ale trzeba rozroznic zwyklego kowalskiego , ktory jest leniwy , lub nie ma czasu tak jak piszesz od kogos kto trenuje od lat i podchodzi do tego bardziej pro - o to mi chodzilo powyzej

 

inny przyklad - moj kolega pracuje na wyjazdach , hotele , brak szans na ugotowanie czegokolwiek, nawet mikrofali nie ma - tez bazuje na bialku w prochu

 

ale my tu o bialku w prochu a temat o miesie mial byc ;-)

niezly off-top , przepraszac autora


  • 0

#16
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Pytanie tylko po co? Za 50 zł mogę kupić sporą ilość jedzenia. Poza tym, nie jestem fanem suplementów w treningu ;)

A jak już pisałem - na brak białka nie narzekam. Chodzi głównie o walory smakowe, w połączeniu wartościami odżywczymi.

a skąd można przykładowo wziąść  leucyne z pożywienia ?


  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#17
Wino

Wino

    Lecimy tutaj

  • Bywalec
  • 268 postów

Co to znaczy przywajalnosc 130 w 100-stopniowej skali, ze przyswaja sie 30% szybciej niz organizm jest w stanie przyswoic? Czy moze zjadasz 100g a czujesz jakbys zjadl 130? Wybacz ale to sa bzdury, mylisz Wartosc Biologiczna Bialka ze stopniem przyswajalnosci, istotnym glownie dla producentow suplementow (jak soja moze miec wiecej niz bialko wzorcowe?) oraz niekompletnym aminogramem. Bialko roslinne zawsze bedzie gorsze, niepelne, bez wszystkich aminokwasow, wiec logiczne, ze musisz go dostarczyc wiecej ale nie poprawi to w zadnym stopniu przyswajalnosci. Cos slyszales, ze dzwonia, ale nie wiesz w ktorym kosciele.

 

Tak, chodzi o wartość biologiczną, czyli BV. Im bardziej skład aminokwasów zbliżony do ludzkiego, tym lepiej. Jak tworzyli tą skalę, to za górną granicę i wyznacznik przyjęli biłko jaja, dlatego ma 100. Później się okazało, że są jeszcze lepiej przyswajają się np. białko jaja wymieszane z białkiem ziemniaka, dlatego napisałem "130 w 100 - stopniowej skali", trochę żartobliwie. To, co piszesz o białkach roślinnych, że są niepełne, gorsze, bla bla bla, to co do zasady prawda. Dlatego właśnie polecam łączenie strączkowych z mięsem. Co do ziemniaka, to jego białko jest jak na roślinne bardzo dobre, dużo lepsze niż fasoli, choć gorsze od soi czy słonecznika (choć wszystkie one ofkz ustępują mięsu, szczególnie rybom). Białko ziemniaka w połączeniu z białkiem jaja daje większą przyswajalność niż jakiekolwiek mięso.

 

Tabelka

Wartość biologiczna wybranych białek:
 

mieszanka białek jaja i ziemniaka 136

mieszanka białek jaja i mleka 122

mieszanka białek jaja i pszenicy 118

laktoalbumina (białko z mleka) 104

albumina jaja kurzego 100

białko soji 75

białko z mięsa 76

białko z ziemniaka 60

białko z wolowiny 94

białko z tuńczyka 92

białko z pełnotłustego mleka 88

białko z soji 85

białko z sera 84

białko z twarogu 72

 

http://mpiekulski.fm...nie/bialko.html

http://www.pakernia.....pl/Bialka.html


  • 0

pl.pokerstrategy.com/#uGUYWV - dobre miejsce na naukę gry w pokera, z tego linka najlepsze bonusy!

 


#18
Bar-Man

Bar-Man

    Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

  • Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
No tak, ale przyswajalność i stopień wykorzystania tego białka jako budulca to nie jedno i to samo. Przy wysokiej przyswajalnosci równie dobrze możemy wychodować sobie grube 4 litery ;-) samo białko nam mięśni nie zbuduje.

A wracając do tematu o mięsie: za najlepszą uważam gotowaną wołowinę czyli wszelkiego rodzaju gulasze. Takie mięso na gulasz nie musi kosztować majątku. Dodatkowo lubię gotować tzw. zupę pasterską czyli gęstą zupę zawierającą mięsa różnego rodzaju: wołowinę, wieprzowinę (w tym boczek, kiełbasy) oraz kurczaka. Do tego dochodzi masa warzyw, ziół, czasem grzyby. Dobra zupa pasterska ma według mojej skali największą przyswajalność ze wszystkich potraw ;-) oczywiście wykonanie trochę czasu zajmuje ale efekt jest wart zachodu. Można sobie ugotować na zapas, zamrozić, zasuszyć ...

Jakby co służę przepisem.
  • 2

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/


#19
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

Jakby co służę przepisem.

A podaj jak mozesz, lubie wszelkiego rodzaju geste "kuciulachy" w typie zupy gulaszowej czy leczo, ze luzka deba staje :D Osobiscie do takiego zestawu zamiast kurczaka wrzucam gotowana juz watrobe
  • 0

#20
Bar-Man

Bar-Man

    Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

  • Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń

Zupa pasterska.

 

Składniki: 

- mięso wołowe (np. na gulasz) 500g

- dwie piersi z kurczaka

- kawał boczku wędzonego lub kiełbasy (tłustej),

- smalec

- cebule - 2-3 duże

- papryka 2-3

- puszka pokrojonych pomidorów

- cukinia 1 szt.

- czosnek 3-4 ząbki

- przyprawy: kostka rosołowa, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sos worheshire

- opcjonalnie bakłażan 1 szt.

- opcjonalnie grzyby lub pieczarki 2-3 garście

- opcjonalnie wino białe wytrawne

- opcją są również ziemniaki.

 

Wykonanie: boczek lub kiełbasę oraz smalec zależnie od upodobań wrzucamy na patelnię w celu wytopienia i podsmażenia. Dodajemy cebulę z celu zeszklenia. Potem wszystko przerzucamy do wielkiego garnka. Dodajemy resztę mięs pociętych w kostki i wszystko to sobie dobrze podsmażamy w garnku. Kiedy już mięso dobrze się zetnie dodajemy resztę warzyw (paprykę, cukinię, bakłażan, czosnek) i grzybów/pieczarek pokrojonych w kostkę, przyprawy dla smaku. Gotujemy z 1 godzinę do uzyskania miękkości wołowiny. Dorzucamy pokrojone pomidory z puszki i gotujemy jeszcze 20 minut. Opcjonalnie można dodać białego wina wytrawnego. Można zrobić tę zupę z ziemniakami.

 

Ideą zupy pasterskiej jest to, że za każdym razem można użyć innych składników. Jak nie mamy wołowiny to na samej kiełbasie i kurze też da się zrobić wspaniałą zupę. Zupa po przyrządzeniu powinna być gęsta. Jest to potrawa jednogarnkowa więc nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.


  • 3

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych