Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie! Zaloguj sięZarejestruj się
Hey.czy ktos wie ile dni tygodniowo trenuja gimnastycy? Jaka jest zmuennisc ich treningow , ile czasu robia siłę, ile wytrzymałość w skrócie a moze ta zmiennosc jest w ramach jednego treningu?
Pozdrawiam
Rafał, takie rzeczy wiemy, problem dotyczy szczegółów tego treningu. W sportach siłowych taka częstotliwość nawet przy bardzo zaawansowanych zawodnikach i dobrym rozpisaniu treningu jest rzadkością (choć zdarza się bo np. Pudzian trenował intensywnie codziennie). Oczywiście mam świadomość innej stymulacji mięśniowej i wiem, że trening gimnastyczny jest wysoko objętościowy ale z mniejszym natężeniem (nie dźwiga się ciężarów). Nie mniej jednak jesteśmy ciekawi szczegółów. Ile razy w ciągu tygodnia robi się ćwiczenia stricte siłowe (np. pompki w staniu na rękach), jak planuje się te codzienne treningi w zależności od stopnia zaawansowania? Czy dba się o regenerację jakichś partii mięśniowych które były ostatnio poddawane ostremu treningowi (np. dzień wcześniej ostro robiliśmy siłę, więc dzisiaj tylko elementy akrobatyczne, by organizm mógł się zregenerować).
Napisałem już do Adama i Mrówka, by napisali coś o tym ze swojego instruktorskiego doświadczenia.
W niektrórych sportach wiem, że trening siłowy jest łączony z treningiem technicznym. Także te siłowe ćwiczenia to tak naprawdę jedynie część całego treningu. Też jestem ciekaw jak to wygląda u gimanstyków. Domyślam się, że 6 godzin x 6 dni to nie jedynie trening siłowy bo to trudno byłoby wytrzymać.
pytanie było między innymi o to ile trenują gimnastycy dlatego odpowiedziałem częściowo, bo o reszcie nie mam pojęcia na tyle żeby się komuś przydało. Teraz trenuję rekreacyjnie więc to jest zupełnie inny trening. Z dzieciństwa mało pamiętam więc szczegółowo też nie mogę opisać. To co wiem to że trening różni się w zależności od wieku, a w późniejszym czasie też od wybranego kierunku - wielobój czy specjalizacja w 1 czy 2 przyrządach. Trening gimnastyczny to w dużej mierze praca na przyrządach, chociaż pamiętam że obwody siłowe były bardzo często (pompki, scyzoryki, unoszenie nóg w zwisie na drabinkach, brzuszki, grzbiety, wchodzenie po linie z nogami w poziomce to ćwiczenia, które wryły mi się w pamięć). No i rozciąganie... tego się nie da zapomnieć
Sam jestem ciekaw jak to szczegółowo wygląda więc czekam na to co napisze Adam lub Mrówek.
rozciąganie którego nie da się zapomnieć wyglądało tak:
1. leżysz na plecach, trener siada na twojej nodze a drugą swoimi rękami unosi i dociska tak, że stopę masz przy uchu
2. leżysz na plecach nogi unosisz w górę do pionu, trener łapie je w kostkach i rozciąga na boki dociskając w stronę podłogi.
3. w siadzie prostym i rozkrocznym robisz skłon, trener kładzie się na twoich plecach dociskając do podłoża. sam tego nie doświadczyłem z tego co pamiętam, ale widziałem ostatnio jak 10 letnia gimnastyczka była tak rozciągana to jeszcze trener po dociśnięciu jej do maty uniósł jej nogi w górę do przeprostu coś jak to
Generalnie nikt się wtedy nie bawił w PNF itp wynalazki, które są obecnie uznawane za najlepszy sposób rozciągania.
Pamiętam też lajtowe w porównaniu z tym rozciąganie dynamiczne - wymachy nóg przy drabinkach w bok i w tył.