Tak mnie ostatnio zaczelo to zastanawiac czy to sa te same cwiczenia? Jezeli tak to dlaczego w ksiazce skazanego przetlumaczyli to na kruka a nie na zabe?
Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
frog stand ?= kruk
Started by
KABUM
, May 29 2012 17:06 PM
Posted 29 May 2012 - 17:06 PM
Posted 29 May 2012 - 17:27 PM
Haha moze dlatego ze w rozdziale dotyczącym ćwiczeń mięśni brzucha są juz żabki. Jak na moje to to samo ćwiczenie ale w oryginale nazwane jest również Crow Stands. Czyli tłumaczenie wierne.
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Posted 29 May 2012 - 18:28 PM
Tak właśnie sobie przeszukuję neta i faktycznie w większości materiałów jest to frog stand i tylko czasami używa się crow stand ale kruka to nigdzie nie ma Zauważyłem też że są jakby dwie odmiany tego ćwiczenia.
Pierwsza wersja jest taka jak z książki czyli kolana są na zewnątrz łokci:
W drugiej wersji kolana opierają się na łokciach:
Co o nich sądzicie? Trudniejsza wydaje mi się ta druga ale jeszcze nie próbowałem.
Heh teraz znalazłem nazwę drugiej wersji - elephant stand
Pierwsza wersja jest taka jak z książki czyli kolana są na zewnątrz łokci:
W drugiej wersji kolana opierają się na łokciach:
Co o nich sądzicie? Trudniejsza wydaje mi się ta druga ale jeszcze nie próbowałem.
Heh teraz znalazłem nazwę drugiej wersji - elephant stand
Posted 29 May 2012 - 20:38 PM
Z samego oglądania mnie też wydaje się że drugia wersja jest trudniejsza. Jeśli nie chcesz żeby kolana Ci się wbijały w ręce to musisz mocniej popracować brzuchem. Dobry wstęp do Tuck Planche'a Ale wypróbuje dopiero za niedługo
Posted 29 May 2012 - 21:27 PM
Ja dzisiaj miałem trening na którym robiłem tą pierwszą wersję i na koniec spróbowałem tej drugiej i faktycznie jest dużo trudniej (wytrzymałem tylko kilka sekund). Nie tylko chodzi o mięśnie brzucha co też o dobre balansowanie ciałem. Dobre ćwiczenie, podoba mi się
Posted 01 June 2012 - 15:46 PM
U mnie w szkole na frog stand (z pierwszego filmu) mówiło się "waga".
A co do ćwiczenia z drugiego, to spotkałem się z nazwą "elephant stand" np. tu (przewiń do 0:38):
A co do ćwiczenia z drugiego, to spotkałem się z nazwą "elephant stand" np. tu (przewiń do 0:38):
Posted 02 June 2012 - 08:33 AM
Tak Michał, prawidłowo ta pozycja nazywa się waga w podporze przodem.
Tuck planche - waga kuczna,
Straddle planche - w rozkroku,
Full planche - Waga w podporze przodem.
Tuck planche - waga kuczna,
Straddle planche - w rozkroku,
Full planche - Waga w podporze przodem.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users