Jump to content

Nasze strony:



Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Spożywanie żelatyny, omułka na poprawę stanu stawów


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1
kalistenista

kalistenista

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 88 posts

Witam kolegów,

mam problem z strzelającymi stawami, ćwicze od dłuższego czasu (3-4 razu w tygodniu), stawy mnie nie bolą.

Chciałbym poprawić swoje odżywianie pod kątem stawów.

 

Na czym powinienem się skupić jeżeli chodzi o poprawę kondycji stawów (pod kątem jedzenia), a czego nie jeść?

Czy spożywanie żelatyny, omega3, witaminy D, witaminy C, białko ma racjonalny wpływ na stan stawów?

 

W niedalekiej przyszłości udaje się również do specjalisty w celu analizy czy przyczyna nie jest w samym stawie.


  • 0

As long as you fight, you are the winner

św. Augustyn


#2
KAzet

KAzet

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 143 posts

Cześć, 

jeśli chcesz zadbać o stawy wystarczy trening z ćwiczeniami złożonymi w pełnym zakresie skup się na podstawowych ruchach push, pull, squat, hip hinge wystarczą łatwe wersje ćwiczeń, warto na rozgrzewkę dodać krążenia ale tylko tzw. mobilnych stawów czyli stawów skokowych, bioder,barków, nadgarstków, nie omijaj szyi i kręgosłupa.

 

A jeśli chodzi o odżywianie to odpuść sobie żelatyne a poczytaj o zupie mocy czyli wywarze z kości i tłustego mięsa z warzywami kubek dziennie załatwi sprawę. warto dorzucić witamine C pomaga w wchłanianiu kolagenu, witamine D też warto dla zdrowia brać ale bierz ją razem z witaminą K, a  jeśli chodzi o omege 3 nie chce się dużo wypowiadać bo nie znam się na tym zbytnio.

 

Jeśli chodzi o strzelające stawy zadbaj o porządną rozgrzewkę maź stawowa lepiej wytwarza się w cieple.


  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users