Skocz do zawartości

Nasze strony:



Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Surowe jajko źle się wchłania, tak ? To spoko.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Jak są słuchy, że jajko surowe źle się wchłania, to poproszę o 3 artykuły mówiące o tym samym.  Ktoś coś ma?

 

Tylko skrócę, nie jajko całe surowe, tylko żółtko surowe.

 

Bo to białko jaja jest słabo wchłanialne.


  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#2
Jakub Girya

Jakub Girya

    Member

  • Użytkownik
  • 18 postów
[źródło] Amount and fate of egg protein escaping assimilation in the small intestine of humans [eng]

bi2o80.jpg

 

Z tego co kojarzę dobrze jest, np. nie ścinać żółtka podczas smażenia - oszczędzamy wtedy m.in. kwas foliowy. 
Polecam poszukać innych badań na ten temat bo z wynikami bywa różnie - jak komu pasuje ;) 


  • 0

#3
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
Mi chodziło o samo żółtko a nie cale jajko, napisalem to w pierwszym poscie.

Ja białek z jajek nawet usmazonych nie jem.
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#4
Jakub Girya

Jakub Girya

    Member

  • Użytkownik
  • 18 postów

Tak, ale białko w żółtku jest  w podobnej ilości (ok 25% mniej) w porównaniu do białka (90% wody). Więc to żółto jest najcenniejszą i najistotniejszą częścią :)


Użytkownik Jakub Girya edytował ten post 18 lutego 2018 - 14:02

  • 0

#5
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Tak, ale białko w żółtku jest w podobnej ilości (ok 25% mniej) w porównaniu do białka (90% wody). Więc to żółto jest najcenniejszą i najistotniejszą częścią :)

Tak oto chodzi, to co piszesz, ze w żółtku jest wiecej białka niz w białku jajka to prawda.

A jak jest z przyswojeniem surowego żółtka jajka w porownaniu z usmazonym/ugotowanym?
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#6
rafał35

rafał35

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 80 postów
Żółtko jest najważniejsze to fakt. Rozbij jajko i daj jakiemuś zwierzęciu do jedzenia to zobaczysz co pierwsze zniknie.
  • 0

#7
Jakub Girya

Jakub Girya

    Member

  • Użytkownik
  • 18 postów

Konkretnie o surowym żółtku:

 

i kolejne do poczytania:
http://barbellkitche...go-nic-dobrego/
 


Użytkownik Jakub Girya edytował ten post 23 lutego 2018 - 09:27

  • 1

#8
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Żółtko jest najważniejsze to fakt. Rozbij jajko i daj jakiemuś zwierzęciu do jedzenia to zobaczysz co pierwsze zniknie.

 

 

Rafał35, to wiem, chciałem się dowiedzieć, coś czego jeszcze nie wiem.

 

 

 

Konkretnie o surowym żółtku:

 

i kolejne do poczytania:
http://barbellkitche...go-nic-dobrego/
 

O dzięki, to już jest konkret ;p

 

Patrze, a ten materiał video wyszedł dopiero wczoraj ;p


  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#9
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

Konkretnie o surowym żółtku:

 

i kolejne do poczytania:
http://barbellkitche...go-nic-dobrego/
 

Ciesza mnie takie brednie i taka propaganda. W sumie nic mi do tego czy ktos na tym trzepie hajsy, ale jak czytam jednoczesnie na koncu takie bzdury

Sugerujemy zastosowanie po treningu szejka z białka serwatkowego (WPC/WPI) o wartości protein 0,25-0,3g/kg mc lub pełnowartościowego posiłku zawierającego minimum 20-40g białka (5).

 

....to wiem, ze szybko musze zapomniec calosc tego co przeczytalem, bo stracilem bezpowrotnie cenny czas, ktory moglem zuzyc na jedzenie jajek....


  • 1




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych