Cześć Pytanie takie samo jak w temacie. Masło czy olej kokosowy? Który z tłusczy jest bardziej wartościowy? Dlaczego? Którego używacie?
Zaloguj się Zarejestruj się
Masło czy olej kokosowy?
#2
Napisano 28 lutego 2017 - 01:17
Tylko maslo musi byc maslem minimum 82,5g nasyconych.
Np na oleju kokosowym fajnie jest smażyć.
Tutaj na temat oleju kokowe:
https://youtu.be/ONSxqQBomCg
Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
#6
Napisano 28 lutego 2017 - 14:07
Popraw mnie, jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że masło klarowane ma podobny, jeśli nie wyższy punkt dymienia niż olej kokosowy. Wniosek z tego taki, że masło jest lepsze do smażenia Chyba, że miałeś na myśli zwykłe masło 82%, ale ja i tak w lodówce mam zarówno zwykłe, jak i klarowane. Używam innego rodzaju masła w zależności od tego co robię
#7
Napisano 28 lutego 2017 - 14:59
#8
Napisano 01 marca 2017 - 08:50
Cześć Pytanie takie samo jak w temacie. Masło czy olej kokosowy? Który z tłusczy jest bardziej wartościowy? Dlaczego? Którego używacie?
Ciężkie pytanie. Bardziej wartościowe wydaje się masło ze względu na zawartość mikroelementów (sporo wit A) i różnorodność kwasów tłuszczowych. Olej kokosowy to prawie same nasycone tłuszcze.
Ogólnie rozmawiałem z dietetykiem jakieś pół roku temu na temat tłuszczy, powiedział mi że na tamtą chwilę najzdrowszy stosunek kwasów tłuszczowych uważa się 0,7:0,8:1 (jeśli dobrze pamiętam), w każdym razie dla prostszych obliczeń jeśli dobierzesz stosunek 1:1:1 również jest jak najbardziej ok i w wyborze źródła tłuszczu kieruj się właśnie tym stosunkiem kwasów tłuszczowych.
Mysle ze oba produkty są zdrowe i należałoby je wdrożyć w swoi schemat żywieniowy.
Tylko maslo musi byc maslem minimum 82,5g nasyconych.
Np na oleju kokosowym fajnie jest smażyć.
Tutaj na temat oleju kokowe:
https://youtu.be/ONSxqQBomCg
Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
82g tłuszczy nasyconych w maśle?
Może raczej Ci chodziło o ogół tłuszczy?
W każdym razie tak jak piszesz masło musi być masłem, bardzo prosto się nadziać na produkty w stylu "masło extra" z zawartością utwardzonych tłuszczy roślinnych, które są szkodliwe.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych