Skocz do zawartości

Nasze strony:



Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Ktoś robi wywar/galarete kolagenowa? Nogi swinskie, serce swinskie, ogony, języki, ucho swinskie.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#21
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

Sa, w sklepach Olimpu i Treca. Mozna popic Cola Zero albo Light ;)


  • 0

#22
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
Moczycie na noc kosci i mieso w wodzie osolonej i z octem badz samej wodzie?

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#23
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
Moczycie na noc kosci i mieso w wodzie osolonej i z octem badz samej wodzie?

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka


Ktoś coś podpowie?

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#24
Merfi84

Merfi84

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Ktoś coś podpowie?

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka

Nie moczymy. Po co miałbyś to robić? Gotowanie kości z octem przez parę godzin i tak wyciąga z nich wszystko co potrzeba. IMO nie ma sensu ani potrzeby ich moczyć.


  • 0

#25
warrumin

warrumin

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 195 postów

Gdzie dostanę kości wołowe? Chodziłem już po kilku mięsnych i supermarketach, niestety tylko wieprzowe mają :/ I jeszcze dopytam, ile około kosztuje kilogram kości wołowych?


  • 0

#26
Merfi84

Merfi84

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Grosze. Z tego co pamiętam to coś na zasadzie 2-3zł za kg. Kummer na pewno ma, a jak nie ma to można u nich zamówić :)


  • 0

#27
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
A ktoś może gotował wywar kostno-miesny z kilkoma żółtkami, masłem i żółtym serem?

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#28
Merfi84

Merfi84

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Matko boska. Słuchaj skąd Ty te wynalazki i pomysły bierzesz? Bo co i rusz jak zadasz pytanie to nie wiem czy się śmiać czy płakać :D Powiedz mi jaki sens jest robić wywar na żółtku, serze czy maśle? Co to ma niby dać? Kości gotujesz bo ciężko byłoby Ci je zjeść ale robić wywar z masła? :/ 


  • 0

#29
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
Matko boska. Słuchaj skąd Ty te wynalazki i pomysły bierzesz? Bo co i rusz jak zadasz pytanie to nie wiem czy się śmiać czy płakać :D Powiedz mi jaki sens jest robić wywar na żółtku, serze czy maśle? Co to ma niby dać? Kości gotujesz bo ciężko byłoby Ci je zjeść ale robić wywar z masła? :/ 

Cytuje, źródło to z tego linku co podałem w temacie o diecie tłuszczowej.
Chyba, raczej dodanie do nóg i kości, masła, żółtek i sera.

*******
Każdy kto uprawia sport powinien zadbać również o mocne kości, stawy i ścięgna, dlatego należy często jadać tzw. wywary mięsno-kostne, zawierające białka wyciągowe (krótkołańcuchowe białka) cechujące się wysoką wartością biologiczną. Dodanie do takiego wywaru kilku żółtek, stosownej ilości masła z żółtym serem lub bez sera - czyni z takiego dania super posiłek regeneracyjny.
*******

Chciałbym zapytać o opinię takiego dodatku.

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#30
Merfi84

Merfi84

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Jak dla mnie bzdura. Długie gotowanie masła, jajka czy sera tylko zmniejsza ich wartość. Poza tym nie wiem po co gotować w wywarze coś co można zjeść normalnie. Przekombinowane tak samo jak jedzenie żelatyny czy picie oleju :/
  • 0

#31
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
Dzięki za opinię.
Może ktoś wypowie się jeszcze na ten temat?

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#32
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

Cytuje, źródło to z tego linku co podałem w temacie o diecie tłuszczowej.
Chyba, raczej dodanie do nóg i kości, masła, żółtek i sera.

*******
Każdy kto uprawia sport powinien zadbać również o mocne kości, stawy i ścięgna, dlatego należy często jadać tzw. wywary mięsno-kostne, zawierające białka wyciągowe (krótkołańcuchowe białka) cechujące się wysoką wartością biologiczną. Dodanie do takiego wywaru kilku żółtek, stosownej ilości masła z żółtym serem lub bez sera - czyni z takiego dania super posiłek regeneracyjny.
*******

Dlatego ostrzegalem Hannibal, to czesto jest wyrwane z kontekstu a nie pisane przez jedna osobe z konkretnym zamyslem. To wymieszane slowa obu Kwasniewskich ojca i syna, jedne do czytelnikow ksiazki czy portalu a inne do konkretnych uzytkownikow forum.

 

Zas co do tego dodawania, to chodzi o dodanie juz do gotowego wywaru/rosolu. Ja np zawsze dodaje do rosolu lyzke masla, bo tak lubie po prostu. Jak ktos lubi dodac ser czy zoltko to tez moze, ale tu chodzi o dodanie do juz nalanej porcji do talerzyka/miski a nie gotowanie z koscmi. Zoltkow wbite w goracy rosol robi calkiem fajna zupe i jezeli ktos miewa kaca to jest znakomite w tym przypadku ;)


  • 0

#33
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Cytuje, źródło to z tego linku co podałem w temacie o diecie tłuszczowej.

Chyba, raczej dodanie do nóg i kości, masła, żółtek i sera.


*******

Każdy kto uprawia sport powinien zadbać również o mocne kości, stawy i ścięgna, dlatego należy często jadać tzw. wywary mięsno-kostne, zawierające białka wyciągowe (krótkołańcuchowe białka) cechujące się wysoką wartością biologiczną. Dodanie do takiego wywaru kilku żółtek, stosownej ilości masła z żółtym serem lub bez sera - czyni z takiego dania super posiłek regeneracyjny.

*******

Dlatego ostrzegalem Hannibal, to czesto jest wyrwane z kontekstu a nie pisane przez jedna osobe z konkretnym zamyslem. To wymieszane slowa obu Kwasniewskich ojca i syna, jedne do czytelnikow ksiazki czy portalu a inne do konkretnych uzytkownikow forum.

Bede musial uwazac na jakie zrodla natrafiam.

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#34
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Fajnie odświeżyć ten temat i spojrzeć jak kiedyś robiłem wywar, a jak teraz robię wywar.

 

Od około października robię w sobotę, tak co 2 tygodnie, i starcza mi do czwartku/piątku.

 

2 litry wody wlewam do garnka.Gotowane na małym ogniu przez 5 godzin

 

Zdjęcia warzyw i przyprawy jakich użyłem.

 

Tam są dwie nogi świńskie, kolano świńskie oraz żeberka.

 

Rozdzielczość zdjęć jest bardzo duża, można zmniejszyć rozmiar strony internetowej aby zdjęcia oglądać na pełnym ekranie, bez przeciągania suwakami.

Załączone pliki


  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#35
MrKarolina

MrKarolina

    Member

  • Użytkownik
  • 12 postów

Tez nie jestem do tego przekonana;/ Niezbyt lubię różnego rodzaju galarety i raczej nie skorzystam z tego pomysłu Chociaż wiem, że to zdrowe i powinno się dostarczać do organizmu kolagen w naturalny sposób. Chyba jednak będę stosować zamienniki bo mi to przez gardło nie przejdzie. Sama świadomośc z czego to jest to bariera nie do pokonania.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych