Cześć!
Otóż mam 16 lat, 190cm wzrostu i wagi 80kg, kaloryfer przy napince dość widoczny
Jestem kompletnie zielony w kalistenice, ale od dłuższego czasu się nią interesowałem, ale nie myślałem żeby się całkowicie przenieść na te treningi, bo dotychczas chodziłem na szkolną siłownię na wzmocnienie siły i trochę masy mięśniowej. Efekty były kiepskie ponieważ to nie było to czego pragnąłem, machanie ciężarami. To co mnie od razu przyciągnęło w kalistenice to użycie własnego ciała, prostota podstawowych ćwiczeń i bardzo dobre efekty, mniejsza ilość kontuzji czy nawet lepsze oddziaływanie na stawy .
Planuję w raz z nowym rokiem zostawić dotychczasowe życie w pamięci i systematycznie trenować tylko kalstenikę, ew. jakieś ciekawe elementy crossfitu włączyć w treningi jeśli jest to dobre.
Od jakich działów zacząć ? Chcę się najpierw nastawić psychicznie, zdobyć trochę wiedzy, ułożyć sobie ciekawy plan z Waszą pomocą i dietę oraz jeśli to również konieczne, suplementację. Planuję zakupić ciekawe tytuły książkowe, na pogłębianie wiedzy.
Aktualnie staram się samemu kompletować sprzęt, po najniższych kosztach, żeby od nowego roku już dobrze zaczać treningi.
Teraz posiadam roller, piłkę lekarską 4kg, drążek (dość ciekawy mocowany na suficie) zakupiony na allegro ponieważ, cena była zbyt dobra na robotę własną drążka, "sztangę" którą mógłbym włączyć w elementy treningu Kalistenicznego lub crossfit, albo po prostu ją ominąć. Znalazłem na forum ciekawy projekt poręczy metalowych stojacych, które wraz z tatą zrobię bez problemu myślę w garażu. Chciałbym do końca roku jak już wspomniałem zebrać cały wymagany sprzęt, częsć wiedzy, ustalić sobie trening jak i plan. Powiedzcie, drodzy koledzy, od czego zacząć tą jakże wspaniałą przygodę, a może i styl życia?
Chciałbym zacząć od dobrej lektury.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
P.S. jeśli zły dział proszę o przeniesienie bądź, poinformowanie mnie o tym.