Skocz do zawartości

Nasze strony:



Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Tłuszcze nasycone i nienasycone


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1
Dom1nus

Dom1nus

    Padre

  • Moderator Fanpage
  • 223 postów
  • LokalizacjaKielce

TŁUSZCZE NIENASYCONE


Co to jest?
Są to tłuszcze jadalne, występują w nich reszty kwasów tłuszczowych posiadających w łańcuchu węglowodorowym wiązania podwójne. Występują w dużych ilościach w roślinach i są zazwyczaj ciekłe w temperaturze pokojowej.

Budowa i właściwości
Kwasy tłuszczowe nienasycone w porównaniu z kwasami nasyconymi mają zazwyczaj konsystencje płynną (nasycone stałą). Wiązanie podwójne skutkuje obniżaniem się temperatury topnienia kwasu tłuszczowego w porównaniu z kwasem nasyconym, który ma tą samą długość łańcucha. Kwas tłuszczowy im więcej zawiera wiązań podwójnych, tym niższa staje się jego temperatura topnienia.

Główną cechą kwasów tłuszczowych nienasyconych jest łatwość ulegania reakcjom chemicznym.  Dość łatwo przyłączają one zarówno tlen jak i wodór (wykorzystuje się to przy produkcji margaryn). Podczas psucia się tłuszczu, czyli jełczenia zachodzi przyłączanie się tlenu, proces ten nazywamy utlenieniem lub autooksydacją. Kwas tłuszczowy analogicznie jak przy obniżaniu się temperatury, im ma więcej wiązań podwójnych tym łatwiej ulega utlenianiu. Takie tłuszcze (tłuszcze utlenione) są szkodliwe dla zdrowia.
Tłuszcze nienasycone barwią wodę bromową i manganian(VII) potasu. Uczestniczą w reakcji utwardzania tłuszczów. Proces ten polega na addycji wodoru do wiązań podwójnych (-> uwodornienie) występujących w resztach kwasowych tłuszczu nienasyconego, ale musi być obecność katalizatora niklowego.

 

Występowanie

Tłuszcze nienasycone występują w oliwie z oliwek, oleju, rybach, białym mięsie drobiowym i orzechach. Określamy je mianem dobrych tłuszczy.

Tłuszcze nienasycone dzielimy na jednonienasycone (mono) lub wielonienasycone (poli). Zazwyczaj są one pochodzenia roślinnego i temperaturze pokojowej mają płynną konsystencje.

Produkty które zawierają mono to: oliwki, awokado, orzeszki ziemne i migdały.

Produkty które zawierają poli to: tłuste ryby, olej roślinny, orzechy leśne i ziarna słonecznika.

Tłuszczami zdrowymi są te występujące pod nazwą omega-3 (poli). Tłuszcze omega znajdują się w rybach takich jak: łosoś, makrela, sardynki oraz pstrąg.

Te dwie odmiany tłuszczy nienasyconych powinny stać się substytutami do tłuszczy nasyconych. Taka zmiana pozwala obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi.

 

Znaczenie

Tłuszcze nienasycone są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu odpornościowego, układu krążenia i skóry. W codziennej diecie wystarczy 1-2% tłuszczy nienasyconych.

Tłuszcze Omega-3 zapobiegają chorobom serca, ponieważ niwelują powstawanie skrzepów krwi, obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają arytmii serca.

Niewielkie ilości kwasów tłuszczowych zużywane są jako budulec komórek, wskutek czego ich udział w procesach wzrostu i regeneracji jest dość istotny.

 

W zdrowej diecie powinno się:

  • unikać ciasteczek, krakersów, słodyczy
  • wybierać majonez, bądź sosy sałatkowe, które zawierają nie więcej niż 1g tłuszczy nasyconych w porcji (łyżka)
  • częściej jeść ryby, zwłaszcza te tłuste, ale z umiarem
  • usuwać widoczny tłuszcz z mięsa, który przygotowywany jest do dalszej obróbki (pieczenie, gotowanie itp.)
  • starać się stosować tłuszcze roślinne w postaci płynnej niż stałej (zawierają mniej tłuszczy nasyconych niż te drugie)
  • włączać do swojej diety ciemne pieczywo, makaron, płatki zbożowe
  • ograniczać picie pełnego mleka

Tłuszcze nasycone

 

Co to jest?

Są to tłuszcze głównie pochodzenia zwierzęcego, zbudowane z cząsteczek wodoru. Mają konsystencje stałą i są jadalne.

 

Budowa i właściwości

Tłuszcze nasycone mają konsystencje stałą i zawierają kwasy nasycone. Są one bardziej odporne na utlenienie i znajdują się w tłuszczach zwierzęcych jak smalec, czy masło.

Tłuszcz ten jest twardszy i ma wyższa temperaturę topnienia. W tłuszczach nasyconych nie występują reszty kwasów tłuszczowych, które posiadają w łańcuchu węglowodorowym wiązania podwójne.

 

Występowanie

Są produkowane przez zwierzęta. Tłuszcze nasycone są dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego. Doskonałymi źródłami tłuszczów nasyconych jest masło, śmietana, mięso czerwone, kiełbasy, jaja. Znajdują się one także w słodyczach, ciastkach oraz w produktach smażonych.

 

Zawartość tłuszczy nasyconych w niektórych produktach:

Smalec: 42%

Olej sojowy: 15%

Olej rzepakowy: 6%

 

Zdrowsze jest spożywanie produktów z mniejszą zawartością tłuszczów, np. mleko o mniejszej zawartości tłuszczu, śmietanę czy jogurty.

 

Znaczenie

Tłuszcze nasycone mają wiele funkcji w organizmie. Nie można całkowicie wykluczyć tłuszczy nasyconych z codziennej diety, ponieważ są one cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Warto pamiętać, że trzeba je spożywać z umiarem.


  • 0

#2
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2687 postów
  • LokalizacjaBXL
Skad ta wiedze masz?
To raczej juz jest nie,aktualne ze nasycone podwyższają cholesterol i bedzie miażdżyca.

Nienasyconych wystarczy 1-2% dziennie, wiecej nie trzeba.

Nienasycone sa mniej wartościowe.

Np wątróbka czu nerki maja b. Duzo cholesterolu to znaczy maja najwyższej jakosci bialko pochodzenia biologicznego.

Maslo ma 55% tłuszczy nasyconych? To chyba jest margaryna.

Masełko wyśmienite ma okolo 82% tłuszczyku.

Poli dzieli sie na omegę 3 i 6, i jescze o3 mozna rozłożyć na czynniki pierwsze. To juz nie bylo takie ważne?

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 2

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#3
Dom1nus

Dom1nus

    Padre

  • Moderator Fanpage
  • 223 postów
  • LokalizacjaKielce

Skad ta wiedze masz?
To raczej juz jest nie,aktualne ze nasycone podwyższają cholesterol i bedzie miażdżyca.

Nienasyconych wystarczy 1-2% dziennie, wiecej nie trzeba.

Nienasycone sa mniej wartościowe.

Np wątróbka czu nerki maja b. Duzo cholesterolu to znaczy maja najwyższej jakosci bialko pochodzenia biologicznego.

Maslo ma 55% tłuszczy nasyconych? To chyba jest margaryna.

Masełko wyśmienite ma okolo 82% tłuszczyku.

Poli dzieli sie na omegę 3 i 6, i jescze o3 mozna rozłożyć na czynniki pierwsze. To juz nie bylo takie ważne?

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka

Okej, dzięki. Lekkie poprawki naniesione, resztę poprawie jak znajdę czas. ;)


  • 0

#4
eGzu

eGzu

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 152 postów

"Zdrowsze jest spożywanie produktów z mniejszą zawartością tłuszczów, np. mleko o mniejszej zawartości tłuszczu"

 

Nic bardziej mylnego. Bo zakładam, że masz na myśli o "obniżonej" czyl np 0,5%, 2%. W każdym bądź razie od obniżonych z daleka i nie odkrawać tłuszczyku od mięsa i jeść od czasu do czasu kromkę ze smalcem i cebulą :)

 

Najlepszym olejem do smażenia jest olej kokosowy, który zaiwera max 10% tłuszczy nienasyconych, do smażenia im mniej tym lepiej, a lepszego nie ma. Ja taki mam, choć słyszałem, że można kupić 5%.

 

Nie ma czegoś takiego jak cholesterol LDL czy HDL. Cholesterol jest jeden.LDL i HDL to tylko transportery cholesterolu.

Jeślli lekarz zaleca obniżenie cholesterolu bo masz np. 210 to... zmień lekarza.

 

Olej rzepakowy z niemodyfikowanych genetycznie rzepaków posiada 40-60% kwasu erukowego - unikać

Olej rzepakowy z genetycznie modyfikowanych rzepaków ma go do kilku procent - też unikać :)


Użytkownik eGzu edytował ten post 25 październik 2015 - 14:55

  • 1

#5
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2687 postów
  • LokalizacjaBXL
Miażdżyca i inne choroby cywilizacyjne sa powodowane jedzeniem tłuszczy nasyconych ale z nadmiarem węglowodanów i produktow zbożowych. A niby to eksperci nie wspominają o tym.

Dziwne, na stronie nowadebata sa badania, ze olej rzepakowy nierafinowany jest w porzadku.

Sa dwa rodzaje LDL jakby co ;)

Na smalcu rowniez jest zdrowo smażyć.

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#6
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2687 postów
  • LokalizacjaBXL
Na jakich tłuszczach smażyć:
http://nowadebata.pl...ikasz-w-kuchni/

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#7
eGzu

eGzu

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 152 postów

Tłuszcze nie mają żadnego wpływu na miażdżycę i choroby serca, a tym bardziej cholesterol. W blaszkach miażdżycowych nie występuje cholesterol w najmniejszych ilościach. Nie ma go tam i tyle. Za to najczęściej jest wapń, najczęściej z powodu zbyt małej ilości witaminy k2mk7, która kieruje wapń do kości i zębów.

Do miażdżycy przyczynia się również wysoki poziom homocysteiny.

 

Jak to są 2 rodzaje LDL? Pierwsze słyszę.

 

Masło ghee zawiera łącznie ok 35% tłuszczy jedno i wielo nienasyconych. Co to oznacza? Że jest w nim dużo wolnychrodników, które powstały podczas klarowania masła.


  • 0

#8
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2687 postów
  • LokalizacjaBXL
Tutaj masz co nie co:
http://nowadebata.pl...m-cholesterolu/

http://cookitlean.pl...ja-sie-z-logika

Klarowac mozna samemu z 4kg zwyklego masła. Chociaz wyjdzie mniej, ponizej 3kg, ale bedzie klarowane

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#9
eGzu

eGzu

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 152 postów

Ale klarowane w domu także jest podgrzewane do dużej temperatury.


  • 0

#10
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2687 postów
  • LokalizacjaBXL
Ale klarowane w domu także jest podgrzewane do dużej temperatury.


Faktycznie, w koncu trzeba jakos rozpuścić masełko.

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#11
Justy^a

Justy^a

    Advanced Member

  • Instruktor

  • 1013 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Kwalifikacje:Trener Personalny
Nie trzeba wysokiej temperatury, żeby sklarować masło. Czasem wystarczy upalny dzień ; )
  • 0

#12
eGzu

eGzu

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 152 postów

To za mało, a nienasycone utleniają się nie tylko w wysokiej temperaturze, częściowo nawet już w temperaturze ciała, olej lniany utleni się nawet w lodówce do 2-3 miesięcy :)


  • 2

#13
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1353 postów

Nie ma czegos takiego jak "tluszcze nasycone" albo "nienasycone". Nasycone albo nienasycone moga byc wylacznie kwasy tluszczowe. W artykule roi sie od uzywania zamiennie tych okreslen co jest nieprawda i dezinformacja.

 

Tłuszcze nasycone

 

Co to jest?

Są to tłuszcze głównie pochodzenia zwierzęcego, zbudowane z cząsteczek wodoru. Mają konsystencje stałą i są jadalne.

 

Najbardziej bogatym w nascyone kwasy tluszczowe jest olej kokosowy i palmowy, zas np smalec proporcjami niewiele odbiega od tej legenarnie "prozdrowotnej" oliwy. I jak tu zyc??


Użytkownik Salute! edytował ten post 02 listopad 2015 - 13:40

  • 1

#14
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1353 postów

Sa dwa rodzaje LDL jakby co ;)

 

Lipoprotein jest znacznie wiecej, jest tez  VLDL i jest IDL, z ktorych to posrednio jest syntetyzowany LDL, sa chylomikrony i sa Lp(a) - Lipoproteiny(a) a kazda z nich moze miec jeszcze kilka klas, np B-100, B-48. Ale gwiazdami sa LDL i HDL, bo to marketingowo proste i chwytliwe jest :)


  • 2

#15
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2687 postów
  • LokalizacjaBXL
Tutaj mini streszczenie.
https://youtu.be/3CA8pJ11rxQ

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#16
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1353 postów

No nie zgodzilbym sie z tym co pan Zieba od wciskania suplementow preroruje, ale nie bede sial zametu, bo i tak to co mowi jest duzo lepsze niz inni.

Kazdy moze przeczytac te sama ksiazke inaczej, widac on przeczytal calkiem inaczej.


  • 0

#17
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2687 postów
  • LokalizacjaBXL
Wlasnie, Zięba przeczytał ksiazke 'Tłuste Zycie' bedac w Australii (?) i od tamtego momentu zainteresował sie cholesterolem.

Widac, ze duzo czyta, głosi wykłady
i przekazuje swoja wiedzę innym.

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#18
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1353 postów

Wiem, sledze jego dzialalnosc od poczatku, ogladalem wszystkie filmy. Przeczytac przeczytal, ale czy uchwycil sens to nie wiem, zwlaszcza, ze powoluje sie pare razy na jego najwazniejsza ksiazke a za chwile wypacza sens wypowiedzi. Tlumaczyl tez bardzo cenna ksiazke Uffe Ravnskova "Cholersterol naukowe klamstwo" i powoluje sie na ksiazke prof Hartenbacha "Mity o cholesterolu", ktore to kazdy powinien przeczytac. Niestety do tego doklada mnostwo internetowej "broscience" o tym jak to wapn jest taki nieporadny, ze bez wit K2MK7 to on nie wie co ze soba zrobic i sie z tej nieporadnosci wbudowuje w blaszki miazdzycowe. To samo jest z D3, pozyskiwanie jej z opalania to obwod zapasowy od spozywczego, w zaleznosci od polozenia geograficznego skora ma rozna barwe i inaczej wchlania promienie ultrafioletowe, skandynawowie wg tej logiki suplementacyjnej powinni dawno umrzec na niedobory a jakos zyja. Dlatego choc Zieba glosi w miare sluszne poglady to jednak kuchennymi drzwiami zaszczepia ludziom przekonania suplementacyjne a to jest juz zle. Na przecietnej dzisiejszej recepcie conajmniej 50% to sa parafarmaceutyki czyli suplementy. Widze co sie dzieje na grupach z dieta Kwasniewskiego pod wplywem Zieby, jak ludzie wariuja na punkcie supli zamiast wziac tabele z wartosciami odzywczymi np watroby czy zoltka.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych