Skocz do zawartości

Nasze strony:



Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Indeks glikemiczny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1
Dom1nus

Dom1nus

    Padre

  • Moderator Fanpage
  • 223 postów
  • LokalizacjaKielce

Indeks glikemiczny (IG) jest klasyfikacją węglowodanów w skali od 0 do 100 w zależności od ich wpływu na poziom glukozy we krwi po posiłku.

Produkty o wysokim IG to takie, które są szybko trawione i wchłaniana przez co powodują wyraźne wahania poziomu cukru we krwi. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym, z racji ich powolnego trawienia i wchłaniania, powodują stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi i insuliny i są korzystniejsze dla zdrowia.

 

2c23be7cc7fccb1c7255f2e605c80d5d.png

 

Diety z produktami z niskim IG są zalecane dla osób chorych na cukrzyce w celu poprawy poziomu glukozy i lipidów. Zażywanie produktów z niskim współczynnikiem IG są korzystne dla kontroli wagi, ponieważ pomagają kontrolować apetyt i opóźnienia głodu. Pomagają również zmniejszyć poziom insuliny i insulinoodporności.

 

Aby określić wartość IG dla danego produktu, podaje się produkt w ilości zawierającej 50 gramów węglowodanów kontrolnej grupie osób. Następnie u tej grupy osób przez 2 godziny co 15 minut dokonuje się badania cukru we krwi.

 

Podsumowując indeks glikemiczny pomaga nam określić zawartość glukozy w danym produkcie, a im jest jej więcej tym więcej insuliny, która obniża poziom cukru we krwi co prowadzi do ponownego uczucia głodu nawet niedługo po zjedzeniu posiłku. W efekcie zamiast sytości czujemy napad głodu. Żeby temu zapobiec wybierajmy produkty o niskim i średnim IG czyli poniżej 50.

 

tabela.jpg


  • 1

#2
eragon3d

eragon3d

    Go KalistenikaPolska.pl!

  • Bywalec
  • 748 postów

Problem z tym tabelami IG jest taki, że co źródło to inna tabela. Więc albo biorą do tych badań "wybranych" ludzi albo coś jest nie tak bo często wyniki różnią się nawet o kilkanaście jednostek. Albo grupa badanych jest zbyt mała aby wysnuć właściwe wnioski.


  • 0

#3
Dom1nus

Dom1nus

    Padre

  • Moderator Fanpage
  • 223 postów
  • LokalizacjaKielce

Problem z tym tabelami IG jest taki, że co źródło to inna tabela. Więc albo biorą do tych badań "wybranych" ludzi albo coś jest nie tak bo często wyniki różnią się nawet o kilkanaście jednostek. Albo grupa badanych jest zbyt mała aby wysnuć właściwe wnioski.

Najczęściej robi się na kilku grupach badania, porównuje się wyniki i wylicza się średnią. Dokładnych wartości nie uzyskamy ale w większości tabeli jest podobnie co pozwala nam skategoryzować produkt do produktów o indeksie małym, średnim i dużym ;)
  • 0

#4
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

Monignac, tworca diety opartej o IG jakos spektakularnie dlugo nie pozyl. Jezeli ktos jest na niskoweglowodanowce to IG kompletnie go nie obchodzi, wystarczy miec na uwadze podaz weglowodanow i bialka.


  • 0

#5
Endru

Endru

    Brak

  • Użytkownik
  • 3 postów

Problem z tym tabelami IG jest taki, że co źródło to inna tabela. 

Lepiej wiedzieć z grubsza niż wcale :) 


  • 0

#6
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

Lepiej nie wiedziec niz wiedziec zle.


  • 1

#7
Merfi84

Merfi84

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Ostatnimi czasy się tym interesowałem i uważam, że indeks glikemiczny to bzdura. To jest kolejne narzędzie, które służy jedynie zwiększeniu obrotu finansowego z diet, produktów, porad fitness etc.

Każdy węglowodan, który trafia do organizmu człowieka jest rozkładany na cukry proste. Niezależnie od tego czy są to ziemniaki, mąka, ryż czy jabłko. Jedyne czym te produkty się różnią to CZASEM trawienia i rozkładania do tej najprostszej postaci - jednocukrów. Od momentu, w którym są jednocukrami - proces ich wchłaniania i dystrybucji w organiźmie jest IDENTYCZNY. Wniosek z tego jest taki, że 50 gram czystej glukozy podniesie ilość cukru we krwi o dokładnie taką samą wartość i w tym samym czasie co 50 gram glukozy otrzymanej po strawieniu ziemniaków. Jedyne czym ziemniaki się różnią od czystej glukozy to czasem po jakim to nastąpi. Mierzenie skoku cukru we krwi po spożyciu ww złożonych jest głupie bo one potrafią się trawić nawet i parę godzin.

Jednym słowem - Nie ma węglowodanów lepszych czy gorszych. Jedyne co należy brać pod uwagę to ilość jaką spożywamy. IG wtedy jak napisał kolega wyżej jest wymysłem świata dietetyki, który pozwala sprzedawać i zachwalać produkty z NISKIM IG :)


  • 0

#8
bartnick

bartnick

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 95 postów
  • LokalizacjaZąbkowice Śląskie

A co pisze o IG Davis:

 

So why not eat non-wheat grains all you want? If they don’t cause appetite stimulation, behavioral outbursts in children with ADHD, addictive consumption of foods, dementia (i.e., gluten encephalopathy), etc., why not just eat them willy nilly?

Because they still increase blood sugar. Conventional wisdom is that these foods trend towards having a lower glycemic index than, say, table sugar, meaning they raise blood glucose less.

That’s true . . . but very misleading. Oats, for instance, with a glycemic index of 55 compared to table sugar’s 59, still sends blood sugar through the roof. Likewise, quinoa with a glycemic index of 53, will send blood sugar to, say, 150 mg/dl compared to 158 mg/dl for table sugar–yeah, sure, it’s better, but it still stinks. And that’s in non-diabetics. It’s worse in diabetics.

 

A zatem krótko po polsku:

 

Zdaniem Davisa pojęcie IG jest dość mylące, a do tego indeks glikemiczny niektórych produktów, które powszechnie uznaje się za mające niski IG (np. płatki owsiane), tak naprawdę dość mocno podnosi stężenie glukozy we krwi (niewiele mniej niż biały cukier): w przypadku komosy ryżowej jest to 150 mg/dl, a w przypadku białego cukru 158 mg/dl pod warunkiem, że nie mamy cukrzycy - u cukrzyków ten skok jest jeszcze wyższy.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych