Indeks glikemiczny (IG) jest klasyfikacją węglowodanów w skali od 0 do 100 w zależności od ich wpływu na poziom glukozy we krwi po posiłku.
Produkty o wysokim IG to takie, które są szybko trawione i wchłaniana przez co powodują wyraźne wahania poziomu cukru we krwi. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym, z racji ich powolnego trawienia i wchłaniania, powodują stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi i insuliny i są korzystniejsze dla zdrowia.
Diety z produktami z niskim IG są zalecane dla osób chorych na cukrzyce w celu poprawy poziomu glukozy i lipidów. Zażywanie produktów z niskim współczynnikiem IG są korzystne dla kontroli wagi, ponieważ pomagają kontrolować apetyt i opóźnienia głodu. Pomagają również zmniejszyć poziom insuliny i insulinoodporności.
Aby określić wartość IG dla danego produktu, podaje się produkt w ilości zawierającej 50 gramów węglowodanów kontrolnej grupie osób. Następnie u tej grupy osób przez 2 godziny co 15 minut dokonuje się badania cukru we krwi.
Podsumowując indeks glikemiczny pomaga nam określić zawartość glukozy w danym produkcie, a im jest jej więcej tym więcej insuliny, która obniża poziom cukru we krwi co prowadzi do ponownego uczucia głodu nawet niedługo po zjedzeniu posiłku. W efekcie zamiast sytości czujemy napad głodu. Żeby temu zapobiec wybierajmy produkty o niskim i średnim IG czyli poniżej 50.